În ultimele două săptămâni am auzit de o grămadă de inițiative civice ale grupurilor de tineri care își propun să ecologizeze (mai pe românește, să adune munții de gunoaie din…) parcuri, păduri, cursuri de râuri sau spații urbane. Într-o țară normală, tinerii aceștia ar trebui toți premiați. Este un merit demn de toată lauda, cu atât mai mult cu cât nu i-a educat nimeni în sensul ăsta. Cine să o fi făcut? În școala comunistă creșteam viermi de mătase, pentru care aveam normă de cules frunze de dud, iar munca patriotică, săptămânile de practică agricolă, gălețile cu măceșe aduse la școală, plasele cu potbal, păpădie, urzică moartă și alte plante medicinale nu ne-au educat civic.

Tânăra generație, căreia România i-a dat atât de puțin și i-a luat aproape totul, întoarce comunității infinit mai mult decât a primit din partea unui stat bolnav, care și-a bătut joc de ea și de viitorul ei în fel și chip: de la batjocura sistemului de învățământ, la politicile aberante de pe piața muncii.

Simt cum România se împarte implacabil în acești ani în două tabere active: pe de-o parte CIVICII, tinerii care dau din puținul lor fără niciun interes material, animați de slogane gen „Arată că îți pasă de orașul tău!”, pe de altă parte CINICII, monștrii care ne-au vândut prezentul și ne-au amanetat viitorul, politicieni și afaceriști nesătui, oameni fără Țară și fără alt Dumnezeu decât banul.

CIVICĂ e Monica Florescu, deveanca noastră care a inițiat acțiunea Curățeniada 2014, și, asemeni ei, mulți alții. CINICĂ e deputata afaceristă Carmen Hărău, la cabinetul parlamentar al căreia au venit să se plângă o grămadă de hunedoreni, exasperați de mizeria din cartierul lor. Ce firmă încasează miliarde din contractul de concesionare a Serviciului Public de Salubrizare a Municipiului Hunedoara? Firma soțului doamnei deputat, Proserv SA Hunedoara. Răspunsul deputatei CINICE a fost acela de a aduna organizația de tineri liberali din municipiu și de a-i trimite încolonați la o acțiune de ecologizare. Tu, deputatul plătit din banii noștri să ne aperi interesele, tu, afaceristul care încasează miliarde din contractul de curățenie al Hunedoarei, cât de CINICĂ poți fi încât să consumi populist și electoral, încă o dată, energia generației mele, fără să plătești nimic și încasând la două mâini?! Cum îți permiți tu să pretinzi tinerilor Hunedoarei să vină în timpul lor liber și să adune gunoaiele când firma soțului tău are contract de salubrizare pentru care încasează pe an de 10 ori venitul însumat al părinților acelor tineri?!

Încă o mostră de cinism: la cabinetul de parlamentar al doamnei Hărău se desfășoară zilele acestea o campanie de colectare de cărți pentru copii. Citesc într-un comunicat de presă că „toți cei care doresc să doneze una sau mai multe cărți pentru copii sunt așteptați în intervalul orar 13-17 la Cabinetul Parlamentar – deputat PNL Hărău Eleonora Carmen – situat pe strada George Enescu Nr.5.”

Scena e următoarea: din salariile lor de siderurgiști, părinții hunedoreni au cumpărat cărți pentru odraslele lor, să citească, să învețe carte, să aibă un viitor. Azi, fiica deputatei-afacerist Hărău are o aripă a spitalului municipal din Hunedoara închiriată pe o sumă ridicolă și, cadou de la mama, un aparat RMN de peste 1 milion de euro, iar copiii hunedorenilor au cărțile din copilărie, colecțiile de povești „Biblioteca Școlarului”. CINICA Hărău le cere hunedorenilor inimoși (apropo, a chiulit când trebuia să voteze în Parlament legea pensiilor pentru siderurgiști!) să-și doneze cărțile, ca să facă ea încă un eveniment electoral pe banii și pe amintirile copilăriei lor.

Ruptura dintre CIVICI și CINICI e ireconciliabilă. Dacă cei dintâi oferă totul fără să ceară nimic, CINICII nu se vor sătura vreodată să ne consume egoist speranța și viitorul. CINICILOR, luați textul ăsta ca pe un manifest al generației mele! Suntem GENERAȚIA CIVICĂ, tineri puși pe ecologizat, și vom aduna toate gunoaiele, indiferent cât de adânci le-ar fi rădăcinile și cum s-ar numi ele!

12 răspunsuri

 1. avem nevoie de o noua generatie,pregatita sa ne guverneze tara,

 2. Incredibil…

 3. Va multumesc frumos pentru tot ce ati scris despre actiunea noastra, o actiune initiata din exasperare si teama ca cinicii ne vor sufoca, incet, dar negresit! Va promit ca n-am sa ma opresc aici! Cei care au venit acolo si voi, presa libera, imi dati putere sa nu ma opresc aici! Si stiu ca efortul nostru nu va fi in zadar! Multumesc inca o data! 🙂

 4. realgirlhd@yahoo.com' Logafătu Daniela spune:

  Stimate domn Flavius Tudor, situatia prezentata de dumneavoastra este adevarata doar in proportie de 50%…Imi permit sa afirm acest lucru dintr-un singur motiv, acela de a fi unul din principalii organizatori a acestor actiuni, in calitate de presedinte a organizatiei tinerilor liberali din municipiul Hunedoara.Consider ca este de datoria mea sa va aduc la cunostinta, dumneavoastra si cititorilor dumneavoastra, evenimentele care au dus la organizarea acestor actiuni.In ceea ce priveste actiunea de ecologizare va comunic urmatoarele: prima persoana care a aflat despre situatia terenului respectiv am fost eu, in calitate de asistenta a doamnei deputat Harau Eleonora Carmen, la cabinetul parlamentar.Si pentru ca membrii organizatiei tineretului liberal din municipiul Hunedoara s-au implicat (voluntar), ori de cate ori au avut ocazia in astfel de actiuni (si nu numai), am discutat aceasta situatie cu ei si am hotarat sa dam o mana de ajutor…deci,repet, initiativa a fost a tinerilor liberali si nu a deputatului, deputat care nu a pretins niciodata nimic tinerilor liberali, asa cum afirmati dumneavoastra, ba mai mult, ne-a sprijinit ori de cate ori i-am cerut ajutorul…Si mai mentionez un lucru foarte important: “mizeria din cartier” se afla de fapt pe un teren privat unde primaria nu are acces si nici contractele de salubrizare dintre aceasta si firma PROSERV nu au nici o legatura…In aceasta situatie, am cerut, din nou, sprijinul doamnei deputat care fara sa stea pe ganduri a apelat la firma sotului care ne-a pus la dispozitie (cu titlu gratuit) uneltele si utilajele necesare…Si cu aceasta ocazie le multumim tuturor voluntarilor (locuitori ai zonei si enoriasii bisericii care se afla in vecinatate) care ni s-au alaturat…
  Cat despre cealalta actiune, actiunea de colectare a cartilor pentru copii: este o actiune initiata tot de tinerii liberali, de aceasta data la nivelul judetului…Singurul motiv pentru care in comunicatul de presa transmis (tot de mine in calitate de secretar al organizatiei judetene a TNL) apare ca locatie de colectare cabinetul parlamentar al doamnei deputat, aceasta neavand nici cea mai mica implicare, este unul simplu: ma ocup personal de colectarea cartilor si pentru ca am un program foarte incarcat am considerat ca e mai simplu sa adun cartile la cabinetul parlamentar in timpul programului meu de lucru…de aceea am rugat-o pe doamna deputat sa imi permita acest lucru … si ca de obicei nu m-a refuzat….
  Cu tot respectul, va multumim pentru apreciere dar va rugam sa nu va mai “folositi” de actiunile noastre pentru a ataca alte persoane (pe nedrept) si pentru a va dezinforma cititorii….

  • flaviustudor@yahoo.com' Flavius Tudor spune:

   Stimată doamnă Daniela Logofătu,
   Primesc cu înțelegere și îngăduință reacția promptă în apărarea deputatei Carmen Hărău, angajatorul dumneavoastră. Este politically correct să vă asumați integral daunele de imagine suferite de șefa dumneavoastră; vă onorează, dar nu faceți altceva decât să vă alăturați astfel energiilor tinere consumate egoist și populist de CINICA deputată Hărău.
   Ați transformat prezentarea acțiunii de ecologizare într-o lecție de pervertire a unui virtuți, civismul, manipulând și făcând o inversiune de roluri: adevărații eroi (tinerii liberali) au fost substituiți de CINICA Hărău. Ea e devenit, nemeritat, erou și beneficiar al respectivei acțiuni. Îmi reafirm convingerea că este imoral să confiști și să valorifici mediatic acțiunea cu potențial CIVIC a tinerilor hunedoreni în vreme ce firma soțului tău câștigă miliarde din contractul de salubrizare a Hunedoarei. Un deputat CIVIC refuza orice merit. Pentru un CIVIC era o datorie morală, nu o oportunitate de imagine. Asta o face CINICĂ pe șefa dumneavoastră, doamnă Logofătu. Și, apropo, sigur că terenul ecologizat de tinerii liberali, nu face obiectul contractului primăriei cu Proserv SA. Dacă era așa, deputata era în conflict cu legea, nu doar CINICĂ!
   De 25 de ani, o generație rapace de politiceni, a căror acțiune iresponsabilă a pustiit țara, confiscă și pervertesc simboluri, valori și resurse ale acestui popor; ne iau totul și nu ne dau mai nimic în schimb. Vă privește dacă alegeți să-i faceți jocul deputatei, dar e nedrept față de colegii dumneavoastră, adevărații eroi ai evenimentului din weekend.

   • realgirlhd@yahoo.com' Logafătu Daniela spune:

    Vă rog cu tot respectul, pe care îl datorez diferenţei de vârstă între noi nu diferenţei de caracter, să faceţi pentru Dumneavoastră, căci pentru publicul larg nu veţi îndrăzni, o comparaţie între realizările doamnei Hărău şi realizările Dumneavoastră pentru sprijinul real al comunităţii din care faceţi parte.Astfel, poate că veţi înţelege de ce deputatul Hărău adună în jurul său atâţia oameni de toate vârstele…

    • flaviustudor@yahoo.com' Flavius Tudor spune:

     Din respect pentru cititorii Hunedoara Libera.ro, nu voi continua acest dialog al surzilor cu dumneavoastră. Vă propun următorul târg: dumneavoastră, alături de deputata Carmen Hărău, continuați să aduceți prosperitate Hunedoarei, iar eu voi continua să îmi expun liber părerile.

 5. iuhaszcristi@gmail.com' Cristi Iuhasz spune:

  Stimate domn Tudor,
  Am remarcat faptul ca nu pierdeti nicio ocazie de a o critica pe doamna Carmen Harau. Atat dumneavoastra, cat si domnul Haulica, prezentati informatii eronate sau incomplete cu scopul de a strica imaginea doamei Harau. Stiati ca terenul pe care s-a facut ecologizarea este privat si Proservul nu putea sa-l curete in baza contractului cu primaria, dar in acest articol ati dat de inteles cititorilor ca era datoria Proservului sa ecologizeze zona. Sunt curios cum ati ajuns la concluzia ca doamna Carmen Harau si-a asumat meritele acestei actiuni. Va rog sa ne explicati si noua sa ne convingem de faptul ca sunteti onesti si nu doriti sa dezinformati cititorii. Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

 6. raul_hd_vas@yahoo.com' Stoica Raul spune:

  In legatura cu neadevarurile pe care le sustineti incerc sa consider ca sunteti de buna credinta si doresc sa fac urmatoarele precizari:
  1.Activitatea de ecologizare s-a facut din initiativa tinerilor liberali ai municipiului Hunedoara cu sprijinul material si organizatoric al doamnei deputat Carmen Harau.
  2.Sprijinul a constat in urmatoarele:
  -utilaje, unelte si personal calificat pus la dispozitie pe parcursul zilei de Sambata intre orele 11 si 18, cu costuri suportate de SC. PROSERV SA;
  -mobilizarea suplimentara a unor voluntari locuitori in zona precum si a enoriasilor de la biserica “Maranata”.
  3.Curatenia s-a efectuat pe un teren aflat in proprietate privata prin retrocedare,proprietarul acestuia fiind stabilit in SUA, deci imposibil de gasit pentru a-si ecologiza terenul.
  4.Primaria nu poate angaja lucrari pe astfel de spatii, salubrizarea efectuata de concesionari facandu-se doar pe strazile si trotuarele domeniului public.
  5.Actiunea colectarii de carte este ideea exclusiva a TNL – judetul Hunedoara, doamna deputat Carmen Harau nefiind implicata nici macar cu caracter consultativ in aceasta actiune.
  Neadevarurile exprimate de dumneavoastra ne jignesc si nu cred ca suntem prea pretentiosi ca sa va solicitam scuze publice.
  Stoica Raul presedinte TNL judetul Hunedoara.

 7. bonitostudio@yahoo.com' Dany Vicol spune:

  Daca se face ceva pentru orasul Hunedoara nu este bine ca de ce se face si x are interesul personal sau ceva de genu si se loveste la greu si mai ales se spun minciuni care mai de care si daca nu se face pentru orasul Hunedoara de ce nu se da interesu pentru oras si de ce alesii Hunedoarei nu fac ceva … Spuneti cum sa mai ajutam orasul Hunedoara cand oricum am face nu este bine ??????????

 8. sirbu_cristi@gmail.com' Cristi Sirbu spune:

  Ce ati mai sarit, nesimtitilor, sa o aparati pe Harau, patroana voastra! Nu mai aveti pic de rusine. Va doare ca aflam ce puneti la cale? V-a atins articolul asta? Ma bucur!

 9. @Hunedoaralibera , respectiv domnul Tudor, ma adresez cu rugamintea de a nu lasa obiceiurile bune sa moara repede. Din cate stiu doamna Harau doar a sustinut aceasta actiune de ecologizare, iar intentia a fost a tinerilor liberali. Sincer, eu chiar nu am nici un repros sa il dau doamnei Harau, si felicit toti tinerii care decid ca un pas spre o Romanie a bunului simt este voluntariatul. Vreau un motiv concret, pentru care loviti in tineri care vor sa faca ceva bine, unde institutiile responsabile nu au avut curaj! De ce totul trebuie sa fie ceva politic, si nu doar o mobilizare pentru un mediu mai bun, pentru o societate mai curata? Omeneste, v-o spun nu e bine si nici frumos sa criticati astfel de actiuni! Una e sa critici si sa tii in sah clasa politica si alta e sa ataci faptele bune, de care si voi va puteti bucura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus