Festivalul Național de Umor „Liviu Oros”, aflat la a XIV- a ediție, va debuta mâine, 30 aprilie, începând cu ora 18.00. Teatrul de Artă din Deva va fi gazda evenimentului care va aduce în fața publicului doritor de umor și bună dispoziție mai multe momente artistice dedicate memoriei celui care a fost numit arhitectul zâmbetelor, Liviu Oros. Programul evenimentului va cuprinde recitaluri artistice, o expoziție de carte umoristică și de miniaturi auto în premieră, dar și momente artistico-folclorice.

Nu există devean care să nu tresară atunci când aude numele lui Liviu Oros, cel care a reprezentat cu atâta cinste orașul de la poalele cetății. Ca absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București, Liviu Oros a avut o contribuție importantă în proiectarea mai multor obiective din Deva, printre care Casa de Cultură și cinematograful Patria. Îmbinând talentul artistic cu cel de arhitect, Oros a proiectat în municipiul Hunedoara un restaurant pe care l-a înțesat cu caricaturi cu oameni beți în cele mai degradante și ilare ipostaze, menite să-i facă pe prietenii lui Bachus să se rușineze și, astfel, să se lase de băut.

Liviu Oros a crescut și s-a format ca om atașat trup și suflet activității artistice, reușind să-și desăvârșească o pregătire multilaterală, atât în coregrafie, cât și în umor și estradă. Anul 1958 are pentru el o semnificație aparte, fiind anul în care Livius Oros a reușit să demareze proiectul de instruire a tineretului pe linie cultural-educativă și artistică, în special în domeniul folclorului. A înființat la Deva mai multe echipe de dansuri populare, a activat ca interpret și instructor atât în domeniul folcloric, cât și în domeniul estradei. Tot în anul 1958 a participat activ la înființarea Teatrului de Stat de Estradă din Deva, unde a devenit și primul coregraf al acestuia. În afara artei interpretative coregrafice și a predării dansului popular, modern sau tematic, a studiat și s-a pregătit permanent în domeniul artei actoricești, interpretând zeci de cuplete, monologuri sau scenete cu caracter satiric și comic. cu amza

FOTO: adevarul.ro

Liviu Oros a realizat că buna dispoziție este un tonic excelent și s-a profilat pe umorul popular, extrem de bine reprezentat în snoavele cu caracter educativ. Așa a ajuns să străbată toate satele hunedorene culegând direct de la sursă elemente de creație populară. După ce le-a prelucrat, a reușit să compună momentele vesele care l-au consacrat în lumea artistică. Cele trei personaje: Văsălie, Văru Sâniedru și Șofronica sunt nelipsite din snoavele sau povestirile lui Liviu Oros, presărate cu sănătosul umor popular ardelenesc. Personalitatea multilaterală – coregraf, grafician, caricaturist, realizator de spectacole, i-a adus recunoașterea unanimă la nivel județean și național.

Popularitatea crescândă și tenta satirică a personajelor create i-au atras în anul 1984 interzicerea apariției pe scenă timp de un an, consecință a conținutului satiric la adresa unor situații, fapt ce nu au fost pe placul unor oameni ai vremii. După un an a revenit pe scenă și a făcut ce știa cel mai bine – să aducă bucurie, zâmbete și bună dispoziție în sufletele oamenilor. Așa îl știu hunedorenii pe Liviu Oros: vesel, popular, talentat, altruist, modest și înconjurat mereu de prieteni. S-a stins din viață la 3 februarie 1986, însă steaua lui strălucește și astăzi cu putere. Din anul 1992, la Deva se organizează anual Festivalul de Umor „Liviu Oros”.

cu dem radulescu

FOTO: adevarul.ro

De dragul artei

Mult prea devreme, după mine,

Sau poate soarta i-a fost hâdă.

Când Dumnezeu a vrut să râdă

Pe Oros l-a chemat la sine.

(De dragul artei – Eugen Albu, Cluj Napoca)

SURSA: LIVIU OROS, Album monografic ilustrat cu gânduri și sentimente, Editura Napoca Star, 2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus