Sumele percepute pentru parcarea autovehiculelor cu care vin turiştii la Castelul de la Hunedoara ajung în conturile unei firme private.

Că turismul poate fi o afacere profitabilă, se ştie, însă puţin ştiu că turiştii veniţi la Castelul Corvinilor trebuie să plătească tarife exorbitante pentru a utiliza parcarea privată.

De ce o parcare privată

În 2013, reprezentanţii Primăriei Hunedoara au ajuns la concluzia că municipalitatea nu are bani să amenajeze o parcare în apropierea monumentului istoric, aşa că au luat decizia să vândă un teren (aflat în proprietatea SC Eco Sid SRL) în suprafaţă de 3.600 mp unui om de afaceri din localitate.

Pare greu de crezut totuşi că Primăria Hunedoara nu avea la dispoziţie două miliarde de lei vechi să investească în această afacere profitabilă.

Gheorghe Stăncălie, un apropiat al primarului Viorel Arion, a cumpărat terenul cu 9,5 euro/mp şi, în scurt timp, a amenajat o parcare privată cu 50 de locuri pentru autotursime şi 5 pentru autocare pe care o administrează o societate controlată de el: SC ELECTRO STĂNCĂLIE SRL. Proprietarul este obligat ca, pe o perioadă de cel puţin 10 ani să nu schimbe destinaţia terenului.

Să vină banii!

Imediat după ce Gheorghe Stăncălie a turnat asfaltul şi a ridicat gardul parcării private (2014), Primăria Hunedoara a luat decizia de a-i scoate din incinta curţii exterioare a Castelului Corvinilor pe comercianţii de suveniruri.

Aţi ghicit, în lipsa unui spaţiu adecvat, comercianţii au fost mutaţi în incinta parcării private unde plătesc privatului  o chirie deloc de neglijat.

Tot în buzunarul lui firmei lui Stăncălie ajung şi banii încasaţi de la turiştii veniţi să admire Castelul Corvinilor din Hunedoara, iar sumele sunt importante. Tarifele practicate pentru parcarea autovehiculelor sunt de-a dreptul exorbitante în comparaţie cu alte locaţii de acest gen.

Spre exemplu, pentru un autoturism se achită tariful fix de 7,5 lei/zi, în condiţiile în care, în parcarea municipalităţii din centrul Sibiului (supravegheată video, cu afişaj digital al numărului de locuri disponibile, barieră şi automate pentru plata taxei) se achită 1 leu/oră. E greu de crezut că turiştii veniţi la Hunedoara îşi petrec peste 7 ore la un tur al Castelului, situaţie în care, rezultatul oricărui calcul demonstrează că tarfiul este unul exagerat.

Nici asta nu ar fi o problemă, dacă banii ar ajunge în bugetul local şi de aici ar fi utilizaţi la investiţii. Banii ajung însă în conturile firmei private lovită de noroc care, în acest ritm, are toate şansele să-şi recupereze investiţia în cel mai scurt timp. Până la urmă, cei 200.000 de lei investiţi, probabil au fost deja amortizaţi.

Primăria Hunedoara a făcut în aşa fel încât nu mai are niciun control asupra activităţii parcării private, singurele sume încasate fiind cele aferente taxelor şi impozitelor pe teren.

10 răspunsuri

 1. electrostancalie@yahoo.com' STANCALIE GHEORGHE spune:

  MULTUMESC FRUMOS PENTRU RECLAMA !!!
  DAR ERA ETIC SA DISCUTATI CU MINE INAINTE DE A PUBLICA ACEST ARTICOL.
  DE ACUM INAINTE CONTACTATI-MA INAINTE SA MAI PUBLICATI CEVA DESPRE MINE.

  • Bogdan Hăulică spune:

   Comentariul Dvs. ma surprinde si imi pun serioase intrebari daca sunteti cine pretindeti ca sunteti. Am vorbit cu Dvs. la telefon, domnule Stancalie, la ora 11.03, astazi, 15 iulie 2015. Convorbirea a durat fix 1 min. 9 secunde, timp in care mi-ati confirmat ca sunteti administratorul parcarii, numarul de locuri de parcare și anul în care a fost dată în folosință. Sper că acum vă amintiți! O seară profitabilă!

  • costi_craciunescu@yahoo.com' SixBladeKnife spune:

   Domnule Stancalie, jurnalistii trebuie sa va ceara acordul cand scriu un despre dvs. sau cum?

   Aveti dreptul la replica asa ca ar trebui sa veniti cu un raspuns obiectiv la ce se spune in articol. (cu litere mici daca se poate)

  • Nene Stancalie !
   Se pare ca nu te pricepi la ” scrisuri pe net ” .
   Cind cineva scrie cu litere mari inseamna ca zbiara .
   Inteles Nea Stancalie ?

 2. Bogdane te-as intreba, daca ai construit ceva in viata ta ?
  Probabil stai la bloc.
  Probabil scri cu mana stanga.
  Cred ca-ti merge gura mai bine decat mana stanga ???????????

 3. filip_mihai@yahoo.com' Mihai Filip spune:

  In primul rand nu o sa ascund faptul ca sunt nepotul domnului Stancalie Gheorghe dar vreau ca toata lumea sa stie ca acea parcare a costat peste 600.000 lei, bani partial imprumutati. Pentru 24h nu mi se pare mult 7,5 lei pentru un autoturism iar taxarea autocarelor mi se pare chiar destul de mica. Problema noastra este ca nu avem cu ce tine turistii ocupati 24h in Hunedoara. Sincer la Castel nu ai ce face mai mult de 3-4 ore… iar saracul Bera Dan se tot chinuie sa puna mocanita iarasi pe roti… cred ca daca ar avea putere ar monta el sinele si ar impinge vagoanele pe ele dar din pacate e un simplu om si nu are puteri supranaturale. In loc sa ne uitam in gradinile vecinilor cu invidie mai bine ne-am apuca fiecare de ceva. Un parc aventura, un teren de paintball sau orice alta atractie este binevenita. Scopul nostru, al tuturor ar trebui sa fie acela de a tine turistul macar 2 zile in oras… iar cei 15 lei pentru parcare vor parea maruntis pe langa ceea ce va cheltui in rest.

  • costi_craciunescu@yahoo.com' SixBladeKnife spune:

   Nu ai inteles sau nu ai citit bine articolul. Nu conteaza cati bani au fost investiti, cati turisti vin sau ce eforturi ati depus voi. Ideea articolului este ca toti acesti bani se duc catre firma privata in loc sa intre in bugetul local. Castelul cu ce bani se administreaza? Cum de nu a avut primaria bani pentru o parcare? Hai sa fim seriosi.

 4. costi_craciunescu@yahoo.com' SixBladeKnife spune:

  De ce parcare cu plata? Esti in oras cumva? Esti la mall? Turistii vin sa vada castelul unde platesc intrare, pentru ce le mai luati bani de parcare si i fortati pe comerciantilor sa va dea chirie? Cati bani va face firma asta in 10 ani?

  Parcarea trebuia construita si administrata de primarie si sa fie gratuita. Este doar o manerie ca multe altele din orasul asta.

 5. …oricum firma care administreaza parcarea face ce poate problema este angajatii firmei care taie tichete au de cistigat Cel putin 100lei fac pe zi de unul, adica fura patronul si nu taie tichete mai ales ca sunt neamuri, asta o stiu din sursa sigura si fac asta zic ei pentru ca au salarii mici . Si atunci zic si eu ce mai ramine la administrator?

 6. Viorele nu ai avut bani de o parcare. Ori esti prost administrator ori corupt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus