Schimbarea modalității de alegere a președintelui CJ relansează lupta politică în județ.

Dacă, până acum, președintele CJ era ales prin vot direct uninominal, în 5 iunie hunedorenii vor vota doar liste cu candidați la funcțiile de consilieri județenei. Din rândul acestora, ulterior, va fi ales un președinte al Consiliului Județean și cei doi vicepreședinți.

Chiar și în aceste condiții, principalii competitori din județ, PNL și PSD, își pregătesc „locomotivele” – care au rolul de a mobiliza electoratul și care, în cazul formării unei majorități, să preia frâiele administrației județene.

Liberalii sunt obligați să-și apere “zestrea”

PNL pleacă la drumul spre reconfirmarea supremației cu prima șansă. Adrian David, actualul președinte al CJ Hunedoara, va fi, cel mai probabil, opțiunea PNL pentru CJ. David ar urma să fie desemnat cap de listă, iar de la el se așteaptă să adune voturi pentru ca liberalii să poată impune președintele și în următorii patru ani. Cine ar fi zis acum câțiva ani că, din marele PNL Hunedoara, nu se va găsi niciun liberal cu vechime în partid care să lupte pentru fotoliul de președinte CJ?! Iată că, în 2016, Adrian David (transferat de la UNPR în toamna lui 2014) este omul de care se leagă speranțele partidului lui Moloț, Mircia, Rușanu și Câmpeanu…

Avantaje:

 • Adrian David are avantajul vârstei, are 34 de ani, și se declară dispus să facă performanță în administrație. Cu toate acestea, președintele CJ se confruntă cu o problemă de notorietate. Pe surse, în sondajele interne ale PNL notorietatea lui Adrian David este foarte mică pentru un competitor pe care îl despart doar 4 luni de ziua alegerilor.
 • Pe de altă parte, liberalii nu numai că dețin toate funcțiile de conducere în Consiliul Județean (președinte și doi vicepreședinți), dar au și o majoritate covârșitoare în CJ: 19 consilieri din 32, la care se adaugă independenții plecați din PNL, dar rămași cu sufletul alături de săgeata liberală, 2 la număr.
 • Un alt avantaj pe care PNL va încerca să-l valorifice este “zestrea” de primari. Liberalii dețin 42 din cele 69 de funcții de primar din județ. Acest lucru, însă, nu înseamnă neapărat că pot fi siguri pe victorie. Cu excepția Devei și Hunedoarei, municipiile județului sunt conduse de primari PSD și UNPR (Brad – PSD, Orăștie – PSD, Petroșani – UNPR, Vulcan – PSD, Lupeni – PSD). De asemenea, din cele 7 orașe, doar 3 sunt conduse de primari liberali (Hațeg, Călan și, de curând, Petrila). Așadar, din cei 42 de primari liberali, 37 sunt în mediul rural, deci reprezintă comunități relativ restrânse.

Vulnerabilăți:

 • Pe celălalt taler al balanței atârnă greu „moștenirea” lăsată pe umerii PNL de Mircea Moloț. Problemele penale ale fostului președinte, adunate în dosarul de corupție instrumentat de DNA, au pătat, desigur,reputația liberalilor din județul Hunedoara.
 • PNL Hunedoara se confruntă și cu o serie de tensiuni interne, iar vociferările sunt tot mai dese. Acum câteva zile, primarul liberal al comunei Buceș a anunțat că pleacă „dezgustat” din PNL.
 • Evenimentul festiv de prezentare a candidaților PNL la funcțiile de primar, desfășurat duminică, 31 ianuarie, la Deva, care ar fi trebuit să fie un eveniment de mobilizare internă, a fost mai degrabă tern, fără vibrație, liberalii hunedoreni lăsând impresia că își caută încă liderii și mesajul.

A venit anul PSD-ului?

Social-democrații au acum o bună ocazie să recâștige reduta pierdută în 2004. Deși nu există un anunț oficial, Laurențiu Nistor, deputat și președinte al PSD Hunedoara, aproape că este obligat să-și asume rolul de căpitan de echipă și să țintească funcția de președinte CJ.

Șeful PSD Hunedoara are experiență în administrația locală (a fost 18 ani primar al comunei Șoimuș) și în politică (este deputat din 2008). În contextul în care se cere insistent înnoirea clasei politice, Laurențiu Nistor s-ar putea confrunta cu rezistența electoratului dornic de figuri noi.

Avantaje:

 • PSD are jumătate din numărul de primari ai liberalilor, însă, printre cei 22 de primari ai social-democraților se află edilii a 4 municipii și 3 orașe, așadar comunități mari. Mai mult, PSD a controlat foarte bine până acum jocul politic din Valea Jiului, iar rezultatele din această zonă ar putea fi decisive în confruntarea electorală din 5 iunie. Asta înseamnă, în primul rând, voturi pentru lista PSD de la Consiliul Județean.
 • PSD Hunedoara se poate lăuda că i-a bătut pe liberali în ultimii ani la toate confruntările electorale: Europarlamentarele din 2014, Alegerile parțiale pentru Colegiul 3 de deputați (într-un fief liberal: Țara Hațegului și Călan!) și cele două tururi ale Prezidențialelor din 2014, când au fost singura organizație din Transilvania care a câștigat alegerile pentru Victor Ponta. Acest lucru poate constitui un avertisment pentru liberali, fiind indiciu al modului de organizare și al nivelului de încredere la care au ajuns social-democrații hunedoreni.

Vulnerabilități:

 • Social-democrații au 6 posturi de consilier județean, prea puțin pentru a fi o forță de opoziție în administrația controlată de liberali.
 • Problemele penale ale primarului social-democrat de la Lupeni, Cornel Rezmeriță, precum și plecarea lui Ilie Păducel (Petrila) la PNL ar putea scădea performanța mașinii de vot a PSD din Valea Jiului.
 • Un dezavantaj pe care PSD îl are – și care ar putea costa scump tabăra social-democraților – este lipsa unui candidat de forță pentru funcția de primar al municipiului Deva. După ce Mircia Muntean a plecat trântind ușa partidului, PSD Deva nu a reușit să găsească până acum un candidat care adune voturile necesare pentru câștigarea alegerilor.

Din ecuația alegerilor locale nu pot lipsi formațiuni mai mici, dar care emit pretenții mari încă de acum: UNPR și ALDE. Cele două partide vor participa pe liste separate la localele din 5 iunie, intrarea lor în Consiliul Județean fiind condiționată de obținerea a cel puțin 5% din voturile valabil exprimate. Dacă vor trece pragul, s-ar deschide pentru ele calea negocierilor pentru susținerea unuia sau a altuia dintre candidați. 

SONDAJ DE OPINIE

 

Ce partid va da viitorul președinte al CJ Hunedoara?

View Results

Loading ... Loading ...

2 răspunsuri

 1. Un partid nou!

 2. Sj eu sunt cu psd .Iau Hategul la sigur.Pe cati o sa-i belesc ca m-au vandut lui Goia.Oricum asta pleaca din oras primul.La Timisoara.Le arat eu lor .In curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus