Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat noile manuale digitale pentru mai multe discipline la clasele I şi a II-a, care pot fi deja utilizate de elevi şi profesori.

Potrivit MEN, varianta digitală nu înlocuieşte manualul tipărit, cele două variante fiind utilizate în paralel. Până în 22 octombrie, învăţătorii vor putea alege din oferta existentă manualele pe care doresc să le utilizeze la clasă.

Ministrul Remus Pricopie, a semnat luni ordinele privind aprobarea noilor manuale destinate disciplinelor din clasele I şi a II-a, câştigătoare ale licitaţiei organizate de MEN. Este vorba despre manualele la disciplinele „Matematica şi exploarea mediului” pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba română”, clasa a II-a, „Comunicare în limba modernă – Limba engleză” pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba maternă maghiară”, clasa I şi „Comunicare în limba română pentru minorităţi”, clasa I.

De miercuri, 15 octombrie, cadrele didactice, elevii, părinţii şi publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I şi a II-a, în format digital, intrând pe site-ul manuale.edu.ro. Astfel, cadrele didactice pot folosi deja la clasă manualele digitale disponibile. Până la achiziţionarea pachetului manual print – manual digital, ele pot fi consultate pe platforma pusă la dispoziţie de MEN.

În perioada 16 – 22 octombrie, cadrele didactice din învăţământul primar vor alege din oferta existentă, manualele adecvate nivelului de pregătire a clasei. Comenzile pentru manualele în format print şi digital vor fi făcute de către şcoli și transmise inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). La finalul procesului de centralizare a cererilor, CNEE va încheia contracte cu ofertanţii care au câştigat licitaţia, în vederea achiziţionării manualelor solicitate de către unităţile de învăţământ. Editurile vor tipări şi distribui manualele către inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, transmite MEN, într-un comunicat.

Procesul de actualizare și modernizare a manualelor se desfășoară în paralel cu revizuirea programelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar.

Noile manuale au şi o componentă digitală, însă varianta digitală nu înlocuieşte manualul tipărit. Cele două variante ale manualelor (print şi digital) funcţionează în paralel. Introducerea formatului digital este o etapă pentru adaptarea învăţământului românesc la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare – învăţare.

Viabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor. Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii acestora.

În ceea ce priveşte lotul de manuale pentru disciplina „Comunicare în limba română”, clasa I, contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, MEN aşteaptă decizia Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor, mai transmit reprezentanţii ministerului.

Sursa: alba24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus