Hai s-o spunem pe șleau! Deputatul pe care Colegiul 3 îl va trimite la București nu merge acolo (în primul rând) să ne aducă bani să asfaltăm, să construim, să scăpăm de câini sau să avem noi locuri de muncă. Merge în Legislativ să îngroașe rândurile unei tabere și să susțină prin votul lui programul lui Ponta, Băsescu sau Antonescu. Omul nostru va consolida (dacă va fi Marica) sau va slăbi (Ștefoni sau Cristescu) majoritatea guvernamentală a lui Ponta.

Păstrând proporțiile, votul de duminică pentru jumătatea de mandat de deputat al Colegiului 3 aduce cu un război mitologic cu acțiune desfășurată pe două planuri: cel teluric, imediat (zona administrativ teritorială Călan-Hațeg-Pădurenime) și „cel din înalt”, cel general (Bucureștiul, mă rog, țara). O campanie electorală are regulile și logica ei. Trebuie să găzduiască o confruntare de idei, principii, oameni exponențiali și, cu cât e mai bine făcută, cu atât polarizează energiile și electoratul. O campanie reușită e coerentă pe cele două planuri. Nu e cazul campaniei din Colegiul 3.

În contextul general, la București, lui Ponta și PSD-ului li se conturează imaginea de restauraționiști ai democrației originale, mâna de fier peste țară, pumnul din gura presei, susținătorii baronilor cu prețul influențării justiției. Invers, în context local, Sorin Marica este primarul priceput și omul de omenie. Serios, modest, harnic, aplicat, deschis și abordabil, candidatul Marica te bulversează, punându-te în dificultate cu forța unui șantaj emoțional: cum cum să nu pui ștampila în dreptul unui om cu asemenea calități?! Cum să te uiți în ochii lui și să pretinzi că simți răceala de oțel a lui Dragnea, caraghioslâcul lui Mazăre sau tupeul lui Duicu? Câștigă Marica duminică dacă a reușit să canalizeze dezbaterea pe planul local, punctând pe calitățile care îl detașează și conservând votul PSD din colegiu.

La București, Crin Antonescu și Klaus Iohannis sunt tandemul care se străduiește să transmită un discurs de nouă generație politico-administrativă, rafinament și seriozitate nemțească, inteligență superioară și pricepere, bun-simț și valori europene. În Hunedoara, Sorin Ștefoni e ca o bancnotă: pe o față e un primar cu calități incontestabile, pe altă față e „voinicul controversat al plaiului”, cu legături dubioase cu fonduri de vânătoare acasă și o prestație ridiculizată la București în calitate de secretar de stat, aghiotant al ministrului Mariana Câmpeanu. Bulversarea e aici de sens invers: oricât m-aș uita la Ștefoni, nu-i văd mai deloc nici pe Crin, nici pe Klaus. Continuitatea planurilor e scurt-circuitată de imposibila asociere între Iohannis și Ștefoni, la bază amândoi primari. Câștigă Ștefoni dacă primarii PNL (majoritari în colegiu) și președintele Moloț au organizat în așa fel ziua votului, încât nimeni nu va defecta, iar mobilizarea va fi generală.

Traian Băsescu a monopolizat în ultima vreme războiul cu Victor Viorel Ponta (sic!). Cu calități incontestabile de strateg de campanie electorală, Băsescu reușește, la 10 ani de când a câștigat președinția, să își conserve poziția de jucător. Greșelile adversarilor i-au oferit suficiente argumente cât să se poziționeze ca ultimă redută pentru apărarea statului de drept, a valorilor occidentale – europene și nord-americane. Radu Cristescu împrumută destul de mult din această imagine a președintelui. A făcut un desant zgomotos în județ, i-a atacat furibund pe Mircea Moloț, Dan Radu Rușanu și Mariana Câmpeanu, pe capul cărora a pus vina alcătuirii unui cuib infracțional care a condamnat județul la subdezvoltare. Ofertei PMP pare să îi lipsescă un plan, cel local, eroii Băsescu și Cristescu fiind amândoi asociați „planului București”. Șanșa lui Cristescu ar fi ca pentru alegători să conteze în mai mare măsură să se declare solidari cu Băsescu și să îi pedepsească prin vot pe Mircea Moloț, Rușanu și Câmpeanu.

Marica, Ștefoni sau Cristescu? Oricare dintre cei trei candidați are în spate suficiente motive pentru a fi votat pe criterii obiective și/sau subiective. În orice sistem de referință ați analiza lucrurile, simplul fapt că faceți asta vă plasează în minoritatea conștientă a celor care își cântăresc și investesc votul. Ca o eternă fatalitate, dacă nu mergeți duminică la vot, orice exercițiu comparativ e inutil, iar criteriile în baza cărora va fi desemnat deputatul nu îi vor da legitimitatea necesară.

camera-deputatilor

Un răspuns

  1. vladsilviu66@yahoo.com' vlad silviu spune:

    sorin marica 100%%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus