Înalta Curte a respins solicitarea de revizuire a dosarului lui Mircia Muntean.
„Respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curții Constituționale a României. Respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire. Cu termen de apel în 10 zile de la comunicare”, a comunicat completul de judecată.
Șansele ca la apel decizia de astăzi a completului de trei judecători de la ÎCCJ să fie infirmată de un complet de 5 judecători sunt aproape nule.
Luni, 12 iunie, la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a judecat un nou termen în procesul intentat de Mircia Muntean pentru revizuirea dosarului în care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Fostul primar al Devei a contestat decizia instanței și la Tribunalul București și Curtea de Apel București, dar cererile i-au fost respinse. Instanțele i-au dat însă dreptul să se adreseze Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Mircia Muntean a fost condamnat definitiv în septembrie 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini de lux. Instanța supremă a admis acțiunea civilă formulată de statul român reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și i-a obligat pe Mircia Muntean și Iosif Claudiu Man (în calitate de moștenitor al inculpatului Iosif Man — decedat) la plata sumei de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referință a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plății integrale. Dosarul s-a judecat inițial la Judecătoria Sectorului 2, având 73 de termene. După ce a devenit deputat, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat sentința pe fond după 4 termene de judecată. Tot atâtea termene s-au consumat și în apel, iar în septembrie 2013 a fost dată sentința definitivă.
Mai apoi, în 10 iunie 2016, Mircia Muntean a primit o altă sentință de 2 ani de închisoare pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Pentru că era în perioada de încercare, Muntean nu a mai putut primi o pedeapsă cu suspendare. Mai mult, celor 2 ani li s-au adăugat și ceilalți 4 ani primiți cu suspendare, astfel că pe fond a fost condamnat la 6 ani cu executare. În 24 aprilie 2017, sentința a devenit definitivă prin respingerea apelului. Dacă ÎCCJ admite să-i revizuiască sentinșa în primul dosar, fostul primar al Devei ar putea scăpa mai repede din închisoare. El este încarcerat la Penitenciarul Aiud și are regim închis de detenție, ceea ce înseamnă că nu poate munci, adică nu poate câștiga zile care ar duce la scăderea pedepsei.
Ultimele comentarii