Recepții de lucrări false și sume alocate nelegal
Comuna Ilia este din nou campioană pe județ la numărul de nereguli depistate de inspectorii Corpului de Control al Primului Ministru. Astfel, potrivit raportului dat publicității, în perioada 2006-2012 comuna Ilia a primit prin Hotărâri ale Guvernului fonduri publice în valoare totală de 3.568.000 lei pentru realizarea proiectului „Sistem de alimentare cu apă, colectare și epurare ape uzate precum și podețe și punți pietonale în comuna Ilia”. Inspectorii susțin că lucrările pentru realizarea acestui proiect au fost recepționate deși anumite bunuri nu au furnizate, iar anumite lucrări nu au fost executate în realitate. Valoarea acestora ajunge la 93.655 lei.
De acești bani, în acte figurează ca furnizate și montate cinci cămine vane beton cu capac și ramă, patru cămine vizitare, plantarea unui număr de 274 de puieți și arbori și alte lucrări.
Mai mult, reprezentanții Primăriei condusă de Marius Omotă, au schimbat fără drept destinația unei părți consistente din suma alocată. Aceștia au utilizat suma de 690.293,03 lei pentru plata unor cheltuieli reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție suplimentare care nu au fost prevăzute în cererea de finanțare.
Plăți cu iz de deturnare de fonduri
Inspectorii Corpului de Control al Primului Ministru au verificat și modul în care au fost cheltuiți banii alocați proiectului „Modernizare bază sportivă existentă – stadion comunal în localitatea Ilia”. Suma totală alocată de Guvern acestui proiect este de 446.000 de lei, iar banii au fost transferați în contul administrației din Ilia în perioada 2008-2012.
Raportul susține că reprezentanții Primăriei din Ilia nu au respectat proiectul descris în cererea de finanțare aprobată prin faptul că au renunțat în întregime la realizarea unei componente a proiectului. Este vorba despre demolarea construcției care găzduia vestiarele și ridicarea unei noi clădiri. Aleșii din Ilia au modificat proiectul din mers și au plătit suma de 154.155,25 lei pentru alte lucrări suplimentare, care nu erau cuprinse în proiect.
Raportul mai scoate la iveală faptul că, în cadrul aceluiași proiect, Primăria Ilia a plătit suma de 34.000 de lei pentru lucrări care în realitate nu există către societățile GRETA DIVERS SRL și CORALLI TRADING SRL.
CITEȘTE ȘI: Guvernul dă pe mâna procurorilor doi primari din județul Hunedoara
Primăria din Petrila, prinsă pe picior greșit
Inspectorii Corpului de Control al Primului Ministru a descoperit că la Petrila, Guvernul a alocat sume mai mari decât cele aprobate, cu încălcarea dispozițiilor legale privind acordarea finanțărilor de la bugetul de stat. Este vorba despre suma de 1.499.698,60 lei alocată pentru proiectul „Canalizarea apelor menajere Cimpa”, apobat în 2007. În total, Primăria Petrila, condusă de Ilie Păducel (PDL atunci, PSD acum) a primit 5.176.248,37 de lei.
În plus, în derularea acestui proiect s-au constatat deficiențe în întocmirea documentelor astfel: cerificatul de urbanism eliberat pentru acest proiect nu conține procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare și dimensiunile maxime și minime ale parcelelor; pentru realizarea proiectului nu a fost emis certificatul de urbanism privind amplasamentul final al stației de epurare.
Inspectorii au mai descoperit că, la data emiterii autorizației de construire, acordul de mediu nu era obținut. De asemenea, lucrările nu au avut nici avizul de gospodărire a apelor.
La data efectuării controlului, deși sumele alocate au fost utilizate de Primărie, obiectivul de investiții nu este funcțional.
Informațiile ajung pe mâna procurorilor
Din neregulile depistate de Corpul de Control al Guvernului la toate cele 11 unități administrative rezultă suspiciuni de comitere a unor infracțiuni de fals, uz de fals, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu, fals în declarații, înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijență în serviciu sau detrunare de fonduri. Corpul de Control al Primului Ministru a înștiințat deja organele judiciare care vor stabili dacă faptele menționate mai sus întrunesc toate elementele pentru a fi declarate infracțiuni.
LA NOI HIRTOAGELE SINT IMPORTANTE ,NU LUCRARILE EFECTUATE.DE ACEA CA SA FACI O LUCRARE PT. COMUNITATE I-TI TREBUIE O RABA DE HIRTI SI APROBARI SI MAI RISTI SA AJUNGI PE LA DNA ,SITUATIE CARE TE FACE SA TE INTREBI DACA MERITA SA I-TI MAI ASUMI UN RISC.