Un proiect de lege depus la Senat prevede noi reguli privind divorțul. Propunerea se referă la posibilitatea ca, după încheierea divorțului, soții să poată reveni la numele de naștere, nu doar la cel dinainte de căsătorie.

Inițiativa vine în sprijinul persoanelor care nu se află la primul divorț.

Potrivit Codului Civil, la desfacerea căsătoriei, foștii soți pot conveni sau instanța poate dispune păstrarea numelui de familie purtat în timpul căsătoriei. Altă variantă este ca fiecare dintre foștii soți să poarte numele dinaintea căsătoriei, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiatorii susțin că ”această situație nu mai poate fi de actualitate, deoarece în ultimul timp numărul divorțurilor este din ce în ce mai mare și sunt situații în care femeile sunt la al doilea sau al treilea divorț. Astfel că nu mai există motivație de a-și păstra numele dinaintea căsătoriei în interesul copiilor sau în interes personal”.

Proiectul prevede ca ”la cererea soțului interesat, instanța poate încuviința ca acesta să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, în lipsa unei înțelegeri între soți”

De asemenea, ”dacă a intervenit o înțelegere sau dacă instanța nu a dat încuviințarea, fiecare dintre foștii soți poate opta pentru numele dinaintea căsătoriei sau pentru numele dobândit la naștere”.

Inițiativa se referă la modificarea articolului 383, alineatele (2) și (3) din Legea 287/2009 privind Codul Civil, cu modificările ulterioare.

sursa: alba24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus