PNL îi cere Avocatului Poporului Victor Ciorbea să atace Ordonanța de Urgență care modifică Legea Educației. Liberalii susțin că aceasta a fost emisă în vacanța parlamentară pentru a nu genera o dezbatere consistentă privind aceste modificări.

Liberalii susțin că multe dintre cele 97 de prevederi schimbate ale legii contravin Constituţiei, întrucât afectează drepturi garantate de Legea fundamentală, cum este dreptul la educaţie, fără consultarea celor vizaţi direct de aceste schimbări.

Ce acuză PNL?

  • Politizarea învăţământului. Se deschide calea cumulării funcţiilor de rector cu cele de senator, deputat, ministru, ceea ce ar duce la o şi mai puternică politizare a învăţământului superior românesc, cu riscul compromiterii autonomiei universitare.
  • Neadaptarea curiculei şcolare la realităţile sociale. Noua Lege a Educaţiei nu răspunde nevoilor pieţei muncii şi nu încurajează performanţă. Dimpotrivă, cei care ies de pe băncile şcolii nu sunt pregătiţi pentru cerinţele actuale ale angajatorilor.
  • Absenţa oricăror măsuri de stimulare a cadrelor didactice din mediul rural. În continuare, se menţin discrepanţele dintre învăţământul rural şi cel urban, cu efecte vizibile asupra dezvoltării educaţionale a copiilor.
  • Funcţiile de conducere din învăţământul superior (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament) nu sunt considerate funcţii publice de autoritate.
  • Rectori pe viaţă. Teoretic,o persoană nu poate ocupă funcţia de rector pentru mai mult de două mandate succesive, complete. „Şmecheria” Ordonanţei este că de acum rectorii se pot retrage înainte de încheierea mandatului şi pot participa la alegeri pentru un nou mandat. Principalii beneficiari, Mihnea Costoiu şi Remus Pricopie care şi-au făcut singuri Lege, respectiv „Lege cu dedicaţie pentru miniştri PSD”.

„PNL solicită public Avocatului Poporului un demers ferm pentru că OUG este neconstituţională, abuzivă, creează premisele extinderii explozive a corupţiei şi are o destinaţie, în mod clar, electorală”, se arată în PETIȚIA care poate fi semnată AICI.

Foto: MEDIAFAX/Liviu Adăscăliței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus