Legea prevede că toți oamenii care locuiesc la bloc trebuie să respecte un program de ore de liniște. Conform legii, orele de liniște la bloc sunt 22:00-08:00 şi 13:00-14:00.

Programul de linişte în bloc poate fi modificat în urma unei decizii a adunării generale a asociaţiei de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13:00 – 16:00.

Programul de linişte în bloc trebuie afişat chiar la intrarea în bloc pentru ca toți locatarii să îl poată vedea.

Persoanele care fac gălăgie se pot alege cu amenzi, care pot ajunge la 1.500 de lei. În plus, cei care vor tulbura în mod repetat liniștea publică și își vor deranja vecinii cu zgomote puternice în orele de liniște și cu muzică la volum mare vor fi amendaţi sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunității, conform Legii nr. 192/2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial în octombrie 2019 și care se aplică din 26 ianuarie 2020.

Amenzi usturătoare pentru vecinii zgomotoși

Potrivit legii, gălăgia și zgomotele puternice nu sunt permise în comunitățile în care există clădiri de locuințe, indiferent de oră. „Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, arată aceeași lege, conform romaniatv.net.

Cei care nu respectă această regulă, chiar și în afara orelor de liniște, pot primi amenzi  între 200 și 1.000 de lei. În cazurile în care sunt folosite aparate zgomotoase sau instrumente muzicale de intensitate mare, în timpul orelor de liniște, sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Petrecerile private, utilizarea aparaturii muzicale la intensitate mare de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

Amenda poate ajunge până la 6.000 de lei dacă perturbarea liniștii se repetă în mai puțin de 24 de ore.

Dar sancțiunile pot fi și mai mari, dacă vecinii care se consideră afectați de zgomotele produse de un locatar fac plângere în instanță.

Toamna trecută, în premieră pentru România, o decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Sectorului 1, după mai multe reclamații, iar sancțiunea asupra unui bărbat a fost de 10.000 de euro, sub formă de daune morale pentru vecinii săi.

Întregul proces a gravitat în jurul ascultatului de muzică, dar se pare că bărbatul obișnuia și să se plimbe cu role prin casă, încă din 2019.

Acordul vecinilor pentru reparații și petreceri

De multe ori este nevoie să faci diverse reparații sau renovări în propria casă, iar zgomotul produs îi poate deranja pe vecini. La fel și în cazul petrecerilor restrânse pe care, poate, uneori îți dorești să le organizezi la tine acasă, scrie libertatea.ro

Ei bine, se pare că acest lucru ține de o bună comunicare și de cât de înțelegători sunt vecinii și comunitatea în care locuim. Așadar, pentru reparații sau alte zgomote pe care este nevoie să le producem în propria locuință este bine să informăm vecinii înainte, pentru a evita astfel ca aceștia să facă plângere la poliție. Totuși, aceste cazuri sunt excepții, în niciun caz o obișnuință.

sursa: alba24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus