Salvamontiştii hunedoreni atrag atenţia asupra pericolului de avalanşă ce poate să apară în zonele montane înalte, cu pantă mai mare de 35 de grade, ei recomandând turiştilor să evite practicarea schiului de tură, la acest sfârşit de săptămână

Potrivit şefului Salvamont Lupeni, George Resiga, din cauza ploilor care au căzut în cursul săptămânii trecute, în zonele neamenajate de pe văile înalte stratul de zăpadă nu este suficient de bine sudat şi poate aluneca pe pantele cu înclinaţie mare.

“Pericolul de avalanşă este prezent pe toate văile înalte, cu un unghi de pantă de peste 35 de grade. De aceea, le recomandăm turiştilor să rămână în zonele schiabile, unde toate pârtiile sunt pregătite pentru schi”, a declarat, vineri, şeful Salvamont Lupeni.

În ceea ce priveşte staţiunile montane, în Straja se poate schia pe toate pârtiile, mai puţin pe sub Vârful Straja şi pe sub traseul telegondolei. Stratul de zăpadă pe pârtii măsoară circa 30 de centimetri, iar instalaţiile de transport pe cablu sunt funcţionale.

“Ne aşteptăm la circa 2.000 de turişti în Straja, la acest sfârşit de săptămână. Toate pârtiile sunt pregătite, iar teleschiurile funcţionează. Vremea este bună pentru schi”, a menţionat reprezentantul Salvamont Lupeni.

Accesul spre Straja se poate face cu telegondola, din oraşul Lupeni, sau pe drumul judeţean care urcă până la intrarea în staţiune. Din cauza locurilor insuficiente de parcare, accesul autovehiculelor poate fi limitat în staţiune până la bariera ce este montată la capătul drumului judeţean Lupeni-Straja.

În staţiunea Parâng, zăpada de pe pârtii măsoară între 40 şi 50 de centimetri. Toate pârtiile sunt amenajate, iar transportul pe cablu este funcţional’, a spus şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

Pentru cei care iubesc muzica folk, la cabana ‘Mario’ din Parâng va avea loc un festival de gen cu titlul ‘Ziua Izabelei”. Turiştii sunt invitaţi la festival vineri şi sâmbătă seara.

În Parâng se poate ajunge doar cu unul dintre cele două telescaune care pleacă din municipiul Petroşani.

voceatransilvaniei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus