PNL își va prezenta duminică, de la ora 12, la Teatrul de Artă din Deva, candidații pentru peste 50 de primării din județ. Evenimentul va avea loc în prezența co-președintelui PNL Vasile Blaga, dar și a primarilor din Oradea și Arad, Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă.

Până acum, liberalii au validat candidaturile pentru 46 de primării din județ, iar astăzi, Consiliul Județean Executiv al PNL va mai aproba câteva candidaturi. Toți primarii în funcție ai PNL au fost validați drept candidați pentru un nou mandat.

Pe de altă parte, în PNL a fost primit edilul-șef al orașului Petrila, Ilie Păducel. a deținut funcția de secretar al comitetului PCR de la Exploatarea Minieră Lonea, după ce, anterior, a fost președintele sindicatului de la aceeași exploatare minieră (1979-1981). Păducel a fost timp de 8 ani primar al orașului (președinte al Comitetului Executiv al Consiliului Popular) și a absolvit Academia „Ștefan Gheorghiu”. După Revoluție a fost membru PD, PSD și acum PNL.

Adrian David, nominalizarea pentru CJ?

Chiar dacă duminică nu va fi făcută și nominalizarea pentru candidatul propus de către PNL pentru șefia Consiliului Județean, surse din partid declară că acesta va fi Adrian Nicolae David, actualul președinte al CJ Hunedoara. Pentru că legea s-a modificat, președintele consiliului județean va fi ales de către aleșii județeni din rândurile lor. Totuși, partidele vor avea un candidat pentru această funcție, care, de regulă, va fi primul pe lista de consilieri județeni.

La PNL sunt în jur de 60 de persoane care și-au exprimat dorința să candideze pentru un post de consilier județean. Pe lângă David, printre cele 60 de persoane se numără și actualii vicepreședinți ai CJ Hunedoara, Vetuța Stănescu și Dorin Oliviu Gligor.

Decalogul PNL

Potrivit Decalogului adoptat de liberali, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securități și să nu fi fost dovedit ofițer acoperit, să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenența politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcții, în cadrul instituţiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, soțul/soția, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituția pentru care candidează sau cu instituții din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declarația de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.

Interdicţii sunt şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate și conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.

Decalogul PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupţie sunt mai permisive faţă de primul draft al criteriilor. Astfel, dacă iniţial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriţi penal pentru corupţie, ulterior s-a revenit asupra deciziei şi s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiţia electorală a candidaţilor urmăriţi penal pentru dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus