Liberalii care își doresc să candideze pentru șefia Consiliului Județean își mai pot exprima intenția în scris până mâine.

Deocamdată, singurul care a anunțat că dorește acest lucru este actualul președinte al CJ Hunedoara, Adrian Nicolae David.

Vineri, 5 februarie, Comitetul Județean Executiv al PNL Hunedoara va decide care dintre competitori va fi candidatul PNL. Propunerea va fi înaintată apoi la nivel central, BPN al PNL având ultimul cuvânt în ceea ce privește candidatul la președinția CJ.

Practic, cel care dorește să devină președintele Consiliului Județean va deschide lista de candidați. Președintele CJ va fi ales de către consilieri din rândul acestora, nu direct de către electorat, pe listă separată, așa cum s-a întâmplat în 2008 și 2012. Partidul sau alianța care va avea majoritatea, în urma alegerilor, va câștiga președinția Consiliului Județean.

Pe de altă parte, surse din cadrul PNL declară că Adrian Nicolae David este susținut de toți primarii liberali pentru această funcție. Probabil desemnarea sa drept cap de listă pentru Consiliul Județean Hunedoara va fi doar o formalitate.

Celelalte candidaturi vor fi validate în ordine alfabetică, urmând ca în câteva săptămâni să fie stabilită lista definitivă a PNL. În jur de 60 de persoane și-au exprimat dorința să candideze din partea PNL pentru un post de consilier județean, între acestea numărându-se și actualii vicepreședinți ai CJ Hunedoara, Vetuța Stănescu și Dorin Oliviu Gligor.

Adrian Nicolae David a devenit președinte al Consiliului Județean în 17 iunie 2015, fiind ales pe noua lege, din rândul aleșilor județeni. David a intrat în Consiliul Județean Hunedoara pe lista USP, fiind membru UNPR. În septembrie 2014 s-a înscris în PNL, profitând de Ordonanța nr. 55, care a permis aleșilor locali și județeni, ca în termen de 45 de zile, să treacă la un alt partid, fără să-și piardă mandatul. În decembrie 2014, după ce fostul șef al CJ Mircea Ioan Moloț și fostul vicepreședinte Tiberiu Balint au fost arestați la domiciliu și suspendați din funcție, a cerut PNL susținere pentru un post de vicepreședinte. A fost, mai întâi, consilier județean cu atribuții de vicepreședinte. Apoi, în 17 iunie 2015 a fost ales de către consilierii județeni președinte al CJ Hunedoara.

Pe de altă parte, PNL Hunedoara mai are de validat 14 candidaturi pentru primării. Deși în data de 31 ianuarie au fost prezentați 55 de candidați din 69 de localități, acum PNL mai are de desemnat 14. Surse PNL spun că vineri nu va fi luată o decizie privind toate aceste candidaturi. În schimb, Comitetul Județean Executiv al PNL va trebui să decidă pe cine vor susține liberalii pentru Primăria municipiului Brad, între Vasile Bârea și Daniel Adam.

Primarul comunei Buceș, Achim Mărcuș, a anunțat pe ultima sută de metri că nu mai candidează din partea liberalilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus