Transferul în PNL al afaceristei pesediste Carmen Hărău a fost, fără îndoială, evenimentul anului 2012 în materie de traseism politic hunedorean. „Am completat o adeziune şi am avut surpriza să fiu acceptată în colectivul liberal, şi sunt foarte bucuroasă!”, declara ea cu falsă inocență pentru a acredita „firescul” transfer politic. De parcă și-ar putea imagina cineva că așa ar sta lucrurile într-o negociere cu Moloț despre politică și bani…! S-a autointitulat repede „acceptată” pentru a acoperi vocile nedumerite și sceptice din organizația municipală Hunedoara a PNL, unde mulți veterani ai partidului au privit-o încă de la început ca pe o intrusă cu cravată roșie.

Într-un partid dominat incontestabil de Mircea Moloț cu stilul lui direct și dur, Carmen Hărău și-a încercat norocul uzând de fentă și eschivă duplicitară. Liberalii hunedoreni jură în zi de azi că au dovezi ale trădării deputatei încă din vara lui 2012, când Arion ar fi primit sprijin mascat din partea ei, atât pentru a ajunge primar, cât și pentru a face alința cu PSD-ul. Cu Viorel Arion instalat în fotoliul de primar al Hunedoarei, Carmen Hărău a bifat primul obiectiv al implicării politice, și anume securizarea contractelor bănoase cu primăria. Plățile se fac acum la timp, prețurile serviciilor se renegociază în sus. Încă de la început, deputata s-a declarat garantul bunelor relații dintre Moloț și Arion. După istoria zbuciumată a relației cu Ovidiu Hada, cel mare i-a blocat plata contractelor, ea nu mai putea sa riște încă un mandat de „austeritate”. Pentru ce tot acest efort? Înclin să merg pe mâna partenerului ei politic și economic, Viorel Arion, care, bănuiesc că s-a exprimat în cunoștință de cauză: „Doamna e om de afaceri; o interesează doar banii!”

Odată rezolvată problema financiar-administrativă, a urmat încercarea de consolidare politică. Marea eroare de strategie a comis-o atunci când a forțat debarcarea doctorului Artean de la cârma liberalilor hunedoreni, gest suicidal politic care a deconspirat intenția de a pune mâna pe postul de președinte local ca trambulină pentru construcția viitoare, care țintea chiar postul administrativ al lui Moloț. După succesul facil obținut prin îndepărtarea blajinului doctor Artean, steaua norocoasă i-a apus. Pentru că acum știe că îi va fi imposibil să ajungă președintă PNL în municipiul cu castel, Carmen Hărău forțează din nou, parazitând actuala organizație prin infiltrarea oamenilor ei și construind din umbră o organizație locală după chipul și asemănarea sa, la conducerea căreia să îl impună pe Lucian Gherman, mâna ei dreptă. Lucian Gherman, lăcătușul mecanic de la Siderurgica SA Hunedoara care în anul 2002 a sărit direct la catedra Facultății de Inginerie din Hunedoara, poartă stigmatul unei porecle care „îl recomandă” pentru jocurile financiare și de putere din politica hunedoreană: Iuda. Atât de discret l-a împins în față pe Gherman, atât de insistent l-a promovat Carmen Hărău, încât Mircea Moloț (președinte interimar al organizației după debarcarea doctorului Artean) jură că a fost ideea lui.

Planul e, pe cât de simplu, pe atât de nociv: viitoarea organizație municipală PNL va fi obedientă excesiv, nicio voce critică nu va fi încurajată, iar plafonarea politică și electorală vor fi inevitabile. Asta în situația în care, pentru a aveo o șansă, Hunedoara ar trebui să fie scena unor competiții politice dure ale partidelor, care să creeze o emulație și-o selecție a valorilor capabile să salveze un municipiu aflat pe marginea prăpastiei.

Un răspuns

  1. si in acest caz se aplica legea lui OM:
    Esti om cu mine, sunt om cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus