Comunicat de presă:

Deputata USR de Hunedoara Pollyanna Hangan atrage atenția asupra modului în care Aqua Prest Hunedoara crește tarifele practicate de societatea Apa Prod S.A. pentru apa potabilă și, respectiv, pentru canalizare – epurare.

În 2022, aceste tarife s-au majorat de cel puțin trei ori, iar felul în care au fost crescute sfidează buna-credință a hunedorenilor afectați de aceste scumpiri, care nu au niciun cuvânt de spus în această privință și sunt obligați să plătească tot mai mult.

„Prețurile practicate în acest moment de Apa Prod SA sunt mai mari decât în alte zone din țară. Alba, Arad, Oradea, Orăștie au tarife mai mici decât cele din regiunile din Hunedoara administrate de Apa Prod (și acestea sunt doar câteva exemple). Dincolo de faptul că modalitatea prin care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Prest Hunedoara majorează tarifele Apa Prod S.A. este cel puțin discutabilă, este cazul să ne întrebăm cui folosesc aceste repetate scumpiri, căci hunedorenilor cu siguranță nu! Sunt localități în județul nostru unde rețeaua de alimentare cu apă este în administrarea Apa Prod, dar serviciile de care beneficiază oamenii sunt sub orice critică: spre exemplu, apă de culoare îndoielnică inclusiv acolo unde este catalogată drept menajeră și nu potabilă”, afirmă deputata USR.

Pe parcursul anului 2022, tarifele la apă au fost majorate în februarie, septembrie și decembrie, astfel că în prezent prețurile afișate de Apa Prod sunt de 6,73 lei/mc pentru apa potabilă și de 4,58 lei/mc pentru canalizare – epurare.

Spre comparație, tarifele practicate de Compania de Apă Arad S.A. Arad sunt de 4,24 lei/mc la apa potabilă și 4,80 lei/mc pentru canalizare – epurare. La Oradea, apa potabilă costă 5,19 lei (metrul cub), iar canalizarea și epurarea – 4,25 de lei/mc. La Alba, costurile sunt de 4,68 lei/mc de apă potabilă și 4,72 lei/mc pentru canalizare – epurare. Și la Orăștie, unde activează SC Activitatea Goscom S.A, prețurile sunt mai mici: 5.02 lei/mc la apă potabilă și 4,20 lei/mc pentru canalizare – epurare. „Majorările operate de Apa Prod înseamnă o creștere de peste 50% a prețului față de cel de la începutul anului 2022, iar la costul total se adaugă și TVA-ul, taxă plătită tot de către cetățeni. Mai mult decât atât, companii similare, precum cele enunțate anterior, funcționează cu un număr mai mic de angajați decât Apa Prod”, arată Pollyanna Hangan.

„Cetățenii sunt cei care tac, suferă și plătesc. Tarifele se majorează în adunările generale ale Aqua Prest, unde cei mandatați să voteze diversele strategii de dezvoltare și planuri tarifare pentru Apa Prod sunt de regulă primarii (sau viceprimarii). Aceștia pun în fața consiliilor locale hotărâri inițiate la cererea Aqua Prest, dar nu există o dezbatere reală asupra necesității creșterilor de preț și cu atât mai puțin asupra întrebării care trebuie adresată: unde se duc acești bani, ce se întâmplă cu ei? Trei creșteri consecutive de preț într-un an deja marcat de o explozie a costului vieții sunt un afront la adresa hunedorenilor”, spune deputata Pollyanna Hangan. „Invit societatea Apa Prod să ofere public cetățenilor județului un raport complet al acestor creșteri tarifare – cu motivație și, totodată, cu indicarea modului în care banii hunedorenilor dați pe apă sunt folosiți de către această societate”, conchide deputata USR de Hunedoara.

Pollyanna Hanellore Hangan

Deputat ales în circumscripția nr. 22 Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus