Înainte de a fi alpinist, fotograf, doctor al Universității Politehnice din Timișoara, CRISTIAN TZECU este un om care nu a rămas insensibil la problemele celorlalți și s-a implicat în activitatea organizațiilor nonguvernamentale care vin în sprijinul celor cu nevoi speciale

COMUNICAT DE PRESĂ

Pentru ediția următoare a acestui eveniment vă propunem să ieșiți din case la ora obișnuită pentru a cunoaște un român care cinstește, onorează, România prin ceea ce face. Timișoreanul Cristian TZECU s-a întors de curând de pe Annapurna, prima expediție românească pe acest vârf. Nu o să vorbim foarte mult despre palmaresul acestui om puternic și valoros, pentru că o face de la sine propriul CV, pe care îl prezentăm mai jos. Înainte de a fi alpinist, fotograf, doctor al Univeristății Politehnice din Timișoara, Cristian Tzecu este un om care nu a rămas insensibil la problemele celorlalți și s-a implicat în activitatea organizațiilor nonguvernaentale care vin în sprijinul celor cu nevoi speciale. Despre toate aceste lucruri o să aveți ocazia să-l întrebați direct, sâmbătă, 14 iunie 2014, când va veni de la Timișoara ca să-l cunoaștem.

PREMIANTIICristian Tzecu, ”Cristi” sau ”Țe” este unul dintre aceia care descoperă lumi. El nu este un explorator, ci, mai degrabă un scufundător din Delos printre artefactele arhaice ale sensurilor originare ale lumilor care pentru noi, pot fi doar imaginate. Unul care își ”Țe-”se pașii pe cărările abrupte ale munților pentru a ne aduce din profunzimile înălțimilor, culoarea originară a Ideilor platonice. ”Țe-”sătura complicată și obscură a vieții devină simplă și inteligibilă dacă îl privim pe Cristi  atunci când pășește pe Annapurna. Astfel, pentru noi, cei care îi privim ascensiunile, Cristian Țecu ne dezvăluie o agată neprețuită  a lumii, a vieții, a ființării…

El este un homo novus, adică unul dintre aceia care nu are nevoie de likes și shares ca să-i legitimeze gesturile sau să le ofere greutate sau importanță.

În lumea aceasta sărăcită de sensuri, dintre noi toți, Cristian Țecu are ”ceva de spus…”

Așa îl vede Cătălin Tibori, de la Syncreto, pe Cristian Tzecu

 

Ascensiuni de referință / Expediţii:

2012: Urcă pe bicicletă până la 5738m pe vulcanul Ojos Del Salado 6893m, din Chile, și îi atinge ulterior vârful. Duce pe vârf semnăturile autoreprezentanților de la Ceva De Spus. Împreună cu Cătălin Neacșu realizează cea mai înaltă ascensiune românească folosind bicicleta.

2010: Participă la Maratonul Marilor Perețicu Zsolt Torok, pe Peretele Linceul din Grande Jorasses (premieră românească), și pe Ruta Integrală Peuterey.

Duce pe Mont Blanc 4810msemnăturile autoreprezentanților de la Ceva De Spus.

2009: Grandes Jorasses 4201m,  pe ruta Pilierului Walker,  Franța, cu Zsolt Torok 

2008: Ama Dablam 6856m Himalaya, Nepal, cu Zsolt Torok. Duce semnături ale elevilor Școlii Generale Nr 12 din Timișoara. 

Urcă pe bicicletă trecătoarea Khardung La, 5374m Himalaya, India, cu Cătălin Neacșu

2007: Grandes Jorasses 4201m, Petit Dru 3872m, Franța (Premiere românești pe traseele Ma-Ika și Petit Dru – Perete Sudic), cu Zsolt Torok

2006: Cho Oyu 8201m Himalaya, Tibet, cu Zsolt Torok și Cătălin Neacșu. Duce pe vârf semnături ale unui grup de persoane cu dizabilități, de la Fundația Pentru Voi.

2005: Shishapangma Central Summit 8012m din Himalaya, Tibet (premieră românească). Duce pe vârf semnături ale unui grup de persoane cu dizabilități,de la Fundația Pentru Voi.

2003: Quitaraju 6040m, (premieră românească), Cordillera Blanca, Peru

1999:Khan Tengri 7010m până la cota 6800, din Tian-Shan, Kîrgîzstan

1996: Pik Lenin 7134m din Pamir, Kîrgîzstan

1995: Pik Kavkaz 4280m (rută în premieră românească), Elbrus 5642m din Caucaz, Rusia

Distincții și premii

Artist audio-vizual al Federației Internaționale de Artă Fotografică – 1997

Diploma de Excelență acordată de Primăria Timișoara – 2005, 2006

Titlul de Doctor al Universității Politehnica din Timișoara – 2010

Multiple premii naţionale şi internaționale la concursuri fotografice şi de diaporamă.

 

Dragi prieteni, cu emoție vă anunțăm faptul că, sâmbătă 14 iunie 2014 ne vom vedea cu omul Cristian Tzecu. Aveți ocazia să-l cunoașteți, să- spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care-i vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind, la ora 11.00, în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus