Endy Fielker, un avocat din Deva, semnase un contract cu o societate de telefonie mobilă, având stipulat în document faptul că beneficiază de minute nelimitate. Ulterior, firma de telefonie l-a somat că îi restricționează apelurile, după care a trecut la fapte, iar timp de 23 de zile avocatul devean nu a putut să inițieze apeluri telefonice. El s-a adresat instanței, a pierdut pe fond la Judecătoria Deva, dar Tribunalul Hunedoara i-a dat dreptate. În fapt, avocatul a cerut instanței să rezilieze contractul cu societatea de telefonie și aceasta să oblige pârâta să-i plătească cheltuielile de judecată.
Povestea e foarte simplă. În decembrie 2015, Cabinetul individual de avocat Fielker Endy a semnat un contract pe 2 ani cu o societate de telefonie. Tipul de abonament era în valoare de 18 euro lunar, fără TVA. Conținea: minute în grup – nelimitat, minute naționale și internaționale (zona 1) incluse în abonament – nelimitat și minute în rețea – nelimitat. La două luni după ce a încheiat abonamentul, avocatul din Deva a primit un SMS de la compania de telefonie, prin serviciul Relații clienți, prin care era anunțat că serviciile sunt restricționate din cauza „utilizării abuzive”.
Endy Fielker s-a adresat imediat firmei de telefonie care i-a răspuns că serviciile de inițiere apeluri i-au fost suspendate pentru că le-a folosit în mod abuziv. „Solicitând în continuare referitor la ce anume înseamnă folosință abuzivă, mi s-a adus la cunoștință faptul că am vorbit la telefon mai mult de 24 de ore într-o zi, iar prin această modalitate am adus prejudicii companiei. În mod evident, operatorul a folosit o alegere nefericită de cuvinte, deoarece nimeni nu poate vorbi la telefon, într-o singură zi, mai multe ore decât cele 24 care alcătuiesc o zi”, se arată în acțiunea civilă depusă de avocatul Endy Fielker.
Practic, compania încerca să explice că dacă se utilizează serviciul convorbiri în conferință sau apel în așteptare, apelând simultan mai multe numere de telefon, astfel că fiecare este contorizată separat și se pot cumula mai multe ore de trafic de voce. Astfel, traficul de voce cumulat a depășit într-adevăr 24 de ore, dar firma de telefonie a suspendat în mod abuziv suspendarea serviciilor, atât timp cât acest lucru nu a fost stipulat în contract. Endy Fielker s-a adresat firmei de telefonie cerându-i să revină asupra suspendării serviciul de telefonie, a achiziționat o altă cartelă telefonică, dar a studiat și contractul.
În document nu este explicat, definit sau prevăzut expres că nelimitat înseamnă un trafic de voce de 24 de ore însumate în intervalul unei zile calendaristice și orice fel de limitare impusă traficului de voce de către firma de telefonie încalcă dispozițiile contractuale.
Judecătoria Deva nu i-a dat dreptate, însă Tribunalul Hunedoara a decis că firma de telefonie mobilă a procedat abuziv limitând clientului dreptul să folosească pe o perioadă de câteva zile un abonament de voce pe care îl plătise.
Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: „Admite ca fondat apelul introdus de către Cabinet Individual de Avocaz Fielker Endy împotriva sentinţei civile nr. 1933/2016 pronunţată de Judecătoria Deva, judeţul Hunedoara şi în consecinţă: Schimbă în tot hotărârea atacată în sensul că admite acţiunea formulată de Cabinet Individual de Avocat Fileker Endy în contradictoriu cu Telekom România Mobile Communications SA şi dispune rezilierea contractului cu seria 870001758 încheiat la data de 03.12.2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi, 29 mai 2017.
Document: Hotarâre 732/2017 29.05.2017”
Ultimele comentarii