Fiecare dintre cei 69 de primari din județul Hunedoara apare în cel puțin un dosar aflat pe rolul instanțelor de judecată aflate pe raza Curții de Apel Alba Iulia (sub jurisdicția căreia se află și județul nostru)

Sigur că la Parchete sunt depuse adesea o serie de plângeri formulate de diverși locuitori, care cer anchetarea primarilor – în special, pentru abuz în serviciu -, dar, de regulă, ele s-au soluționat cu neînceperea urmăririi penale. Niciun primar hunedorean nu este trimis în judecată în penal.

Până acum, doar doi foști primari din județ, Mircia Muntean și Ovidiu Hada, au fost condamnați pentru fapte penale. Doar Mircia Muntean a fost în funcție când cei doi au primit sentințele pentru fapte de corupție. De asemenea, instanțele au decis ca aceștia să plătească și daune, Muntean – Ministerului Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar Hada – Consiliului Local Hunedoara.

În schimb, cei 69 de primari în funcție sunt reprezentanți ai localităților în cauzele civile și de aceea numele lor apar adesea în procese. Multe dintre acestea vizează spețe legate de drepturi salariale, asistență socială, litigii privind terenuri și imobile etc. Acestea nu sunt procesele edilului șef ca persoane fizice.

Pe de altă parte, numele edililor șefi apar și în  plângeri formulate la Parchete. Nemulțumiți de felul în care le sunt soluționate unele cereri, destui cetățeni se adresează procurorilor, cerând că aceștia să le facă dreptate și să îi trimită pe primari în fața judecătorilor. În ultimul an, cetățenii sau firmele care n-au acceptat deciziile procurorilor n-au avut sorți de izbândă nici în instanță, unde le-au fost respinse solicitările.

În același timp, la DNA sunt înregistrate adesea plângeri împotriva edililor. Deocamdată, niciuna nu s-a soldat cu trimiterea în judecată a vreunui edil șef din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus