Regimul termic va continua să fie unul instabil în următoarele două săptămâni, la nivelul tuturor regiunilor, cu episoade de averse în special în intervalul 7-9 iulie, dar și în zilele premergătoare, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru următoarele două săptămâni.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Banat, în ultima zi a lunii iunie vor fi temperaturi maxime de până la 31 de grade, dar luna iulie va debuta cu o răcire a vremii, iar maximele vor scădea cu aproximativ 5 grade. După această dată și până la sfârșitul primei săptămâni tendința generală a regimului termic va fi de creștere și se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 30 de grade. În cea de-a doua săptămână, mediile maximelor vor oscila între 28 și 30 de grade. Valorile termice nocturne vor avea o evoluție asemănătoare. Cele mai reci dimineți vor fi în jurul datei de 2 iulie, când se vor atinge și minime de doar 11 grade, iar diminețile cele mai calde vor fi între 6 și 9 iulie, când mediile vor fi în jur de 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare la începutul intervalului, în jurul datei de 3 iulie, dar și în intervalul 6-9 iulie.

În Crișana, luna iunie se încheie cu vreme călduroasă și temperaturi de până la 32 de grade, dar în prima zi din iulie vremea se va răci și nu se vor mai depăși 25 de grade. Până la sfârșitul primei săptămâni tendința generală a temperaturilor va fi de creștere, iar media maximelor va ajunge din nou în jur de 30 de grade. În a doua săptămână de prognoză, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar mediile se vor situa între 28 și 30 de grade. Media temperaturilor minime va oscila în prima săptămână între 12 grade, în dimineața zilei de 2 iulie, și 16 grade, în data de 6 iulie. În cea de-a doua săptămână, minimele termice nu vor mai avea variații semnificative, iar media pe regiune va fi de 15-16 grade. Averse se vor semnala pe arii extinse în zilele de 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie și în intervalul 7 — 9 iulie. În rest, doar trecător vor fi posibile ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ.

Potrivit prognozei ANM, în Transilvania, pe parcursul primei săptămâni, media temperaturilor maxime se va situa între 22 de grade (în data de 1 iulie) și 29 de grade (pe 6 iulie). Ulterior, temperaturile nu vor mai avea variații importante, iar în medie vor fi cuprinse între 26 și 28 de grade. Media valorilor termice nocturne va oscila între 10 grade (în 2 și 5 iulie) și 14 grade, la începutul săptămânii viitoare. Probabilitatea de ploaie va fi redusă în data de 2 iulie și în perioada 4-6 iulie. În restul intervalului vor fi averse, pe arii mai extinse în 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie, dar și în intervalul 7-9 iulie.

În Maramureș, luna iulie va debuta cu o scădere considerabilă a valorilor de temperatură. Mediile maximelor vor ajunge în jurul valorii de 21 de grade, iar ale minimelor la 11 grade. Din data de 2 iulie, însă, și până în 6 iulie, temperaturile vor crește. Media maximelor va ajunge la 29 de grade, iar a minimelor, până în jur de 15 grade. Din 7 iulie și până la sfârșitul intervalului, valorile termice nu vor mai avea variații importante. Vor fi averse aproape în fiecare zi, dar mai ales în zilele de 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie, dar și în perioada 7-9 iulie.

Pentru Moldova, până în ziua de 4 iulie, media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni va avea variații între 24 și 27 de grade, iar a minimelor între 13 și 15 grade. În următoarele 3 zile se va încălzi treptat, astfel că, la sfârșitul primei săptămâni și la începutul celei de a doua, mediile maximelor vor atinge 29 de grade, iar ale minimelor vor urca spre 17 grade. Din data de 8 iulie variațiile termice vor fi nesemnificative. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 1, 3, 8 și 9 iulie.

Regimul termic în zona Dobrogei va fi caracterizat de temperaturi maxime ce se vor situa, până în data de 5 iulie, la valori medii cuprinse între 25 și 27 de grade, apoi vor crește ușor și se vor menține, până la sfârșitul intervalului, la valori normale pentru data din calendar, adică, în medie, 28-29 de grade. Valorile termice nocturne vor avea o evoluție asemănătoare și vor oscila, în medie, între 16 și 19 grade. Vremea va fi în general frumoasă și doar trecător vor cădea ploi slabe, de scurtă durată, cel mai probabil în jurul datelor de 3, respectiv 9 iulie.

În Muntenia, în prima săptămână, maximele termice vor avea oscilații de la o zi la alta și se vor situa în medie între 27 și 29 de grade, valori apropiate de normalul pentru această perioadă. În cea de-a doua săptămână, temperaturile diurne vor oscila în jurul unei medii de 30 de grade. Minimele nocturne se vor încadra de-a lungul întregului interval, în medie, între 13 și 17 grade. Sunt așteptate averse, în general slabe cantitativ, în zilele de 1, 3, 4, 8 și 9 iulie. În rest, condițiile de ploaie vor fi reduse.

Potrivit prognozei ANM, în zona Olteniei, până în ziua de 4 iulie, media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni va avea variații între 25 și 28 de grade, iar a minimelor între 13 și 15 grade. În următoarele 3 zile, se va încălzi treptat, astfel că, la sfârșitul primei săptămâni și la începutul celei de-a doua, mediile maximelor vor atinge 29 de grade, iar cele ale minimelor vor urca spre 17 grade. Din data de 8 iulie, variațiile termice vor fi nesemnificative. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie (când vor putea fi importante cantitativ), dar și în zilele de 3, 4, 8 și 9 iulie.

La munte, în prima parte a intervalului, mediile temperaturilor maxime vor avea oscilații de la 14 grade în data de 1 iulie, până la 20 de grade în zilele de 30 iunie, dar și în 5 și 6 iulie. În a doua parte a intervalului, maximele vor fi relativ constante, în jurul valorii de 20 de grade. Minimele termice vor avea oscilații asemănătoare. Cel mai rece va fi în dimineața zilei de 2 iulie, când vor fi medii de 6-7 grade, iar în diminețile cele mai calde se vor înregistra în medie 11-12 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, dar mai ales în zilele de 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie, dar și în perioada 7-9 iulie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 30 iunie — 13 iulie 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

SURSA: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus