Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineaţă şi, timp de două ore, în intervalul 7.00-9.00, circulaţia pe calea ferată a fost blocată, iar trenurile de călători au staționat în gări sau pe traseu

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat că membrii federaţiei au întrerupt voluntar lucrul, iar între orele 7.00 şi 9.00 nu a circulat niciun tren de călători şi de marfă. Trenurile de călători aflate în mişcare au fost oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 au rămas în staţii până la ora 9.00, când, a fost reluată circulaţia feroviară, anunță stiripesurse.ro.

Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, a afectat mii de călători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu au ajuns la timp la staţia finală, din cauza grevei de pe calea ferată.

Gheorghe Frăţică a spus că între orele 7.00 şi 9.00 erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă. În cele două ore de protest, călătorii au fost nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.

Liderul Federaţiei Mişcare Comercial a spus că prin încetarea voluntară a lucrului, angajaţii din CFR vor să tragă un semnal de alarmă actualilor şi foştilor guvernanţi că în ultimii şase ani nu au primit niciun procent în plus la salarii.

Sindicatele din sectorul feroviar, care au continuat până ieri seară negocierile cu autorităţile de la Ministerul Transporturilor, nu au obţinut facilităţile cerute, astfel că au declanşat, miercuri dimineaţă, conflictul de muncă.

“Acum am ieşit de la minister, nu am ajuns la niciun rezultat, astfel că sectorul Mişcare-Comercial va intra într-o grevă de avertisment. Trenurile vor fi oprite mâine dimineaţă, între orele 7.00 şi 9.00“, a declarat, marţi seară,  pentru “Adevărul“, Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial.

Sectorul Mişcare-Comercial se ocupă, între altele, şi de dirijarea traficului feroviar, iar greva lucrătorilor din acest domeniu implică faptul că niciun tren nu va putea circula pe căile ferate deţinute de stat.

Sindicatele nu îşi asumă oprirea trenurilor

“Este posibil să se oprească trenurile, dar această acţiune nu este organizată de sindicate. Noi, la negocieri, am încercat să obţinem măcar o notă, o hârtie din partea ministerului, dar nu am reuşit, iar oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Deocamdată sindicatele nu organizează această grevă, mâine la ora 17.00 reluăm negocierile cu domnul ministru Şova, după şedinţa de Guvern, până atunci nu ştiu ce va fi”, a explicat, aseară, Iulian Măntescu, preşedintele Federaşiei Mecanicilor de Locomotivă.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

Feroviarii vor majorări salariale cu 10%

CFR Călători a informat că, la negocierea unui nou contract colectiv de muncă, administraţia companiei a oferit o majorare salarială, în medie, de 4% şi faptul că nu vor fi făcute concedieri colective de personal, în timp ce sindicaliştii au cerut 10%.

“Administraţia CFR Călători informează că pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile între administraţie şi organizaţiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014 şi s-au desfăşurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă”, se arată într-un comunicat transmis, marţi seară, după ce sindicaliştii de la Mişcare Comercial au anunţat că angajaţii vor protesta miercuri, timp de două ore, oprind lucrul.

Potrivit CFR Călători, pentru finalizarea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, administraţia companiei a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%.

adevarul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus