Acțiunea are loc timp de o oră

Comunicat de presă

ACTIUNE DE PROTEST LA PENITENCIARUL DEVA

21 SEPTEMBRIE 2023 între orele 0830– 0930

 

  • Sindicatul Independent Vulturul – Deva, afiliat la Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (F.S.S.P.);
  • Sindicatul Polițiștilor de Penitenciare Deva afiliat la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (F.S.A.N.P.);
  • Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare- Filiala Deva afiliat (S.N.P.P.).

 

             Continuă seria protestelor declanșate în luna august 2023, mai îndârjiți și mai uniți ca niciodată, pentru apărarea drepturilor polițiștilor de penitenciare, mai ales că Guvernul României   ne-a mințit cu privire la aplicarea integrală a legii salarizării unitare ( L153/20217) în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

 

Refuzăm munca suplimentară ca reacție la refuzul

Guvernului României de a aplica legea

          La finalul lunii mai 2023 când penitenciarele riscau să intre în colaps, guvernanții promiteau că cel târziu în luna august 2023 polițiștii de penitenciare vor primi salariile în conformitate cu legea salarizării unitare.  Au trecut între timp trei luni și factorii politici decidenți au uitat cu desăvârșire de promisiunile făcute.

          Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor amenință liderii de sindicat cu plângeri la Parchet dacă acțiunile de protest nu încetează și transmite directorilor de unitate din teritoriu să ia toate măsurile de împiedicare a personalului care dorește să-și exercite dreptul legal și constituțional de a refuza munca suplimentară.

        Mai mult decât atât, în aceste zile în care angajații protestează, Administrația Națională a Penitenciarelor a decis să trimită o întreagă echipă care va testa psihologic tot personalul din unitate. Iar ca lista “coincidențelor” să fie completă, Ministerul Justiției trimite la Penitenciarul Deva, Corpul de Control, iar de luni (25/09/2023) va sosi  în control și o echipă de la Inspecția Socială.

 

       Reamintim factorilor decidenți care, în loc să se așeze cu noi la “masa dialogului”, încearcă prin fel de fel de metode să ne intimideze pentru a stopa aceste proteste, că Sistemul penitenciar nu poate funcționa fără sutele de mii de ore suplimentare efectuate de personalul din penitenciare și a zecilor de mii de zile de concediu de odihnă neefectuate, unele chiar din anul 2021.

 

În aceste condiții mergem mai departe cu protestele, REFUZÂND MUNCA SUPLIMENTARĂ și ne menținem cererile cu privire la:

  • Aplicarea în integralitate a Legii unice de salarizare (Legea 153/2017) pentru sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională;
  • Exceptarea Sistemului penitenciar de la aplicarea prevederilor LEGII AUSTERITĂȚII, lege ce se dorește a fi asumată de Guvernul României și care ar produce un dezastru funcțional pentru Sistemul penitenciar;
  • Deblocarea tuturor posturilor vacante și încadrarea acestora pentru a reduce deficitul de personal și desfășurarea în condiții de siguranță pentru personal a misiunilor operative;.Actualizarea tuturor drepturilor stabilite prin lege pentru personalul din Sistemul penitenciar.

Aproximativ 100 de angajaţi ai Penitenciarului Deva au protestat, joi dimineaţa, în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de lipsa personalului, neaplicarea Legii salarizării unitare şi de faptul că drepturile personalului din penitenciare nu au fost actualizate.

Sindicaliştii susţin că la Penitenciarul Deva lipsa personalului impune efectuarea de ore suplimentare neplătite, liderii sindicali din cadrul instituţiei de detenţie apreciind că deficitul de personal de pază ar fi de circa 30%.

“Numărul de ore lucrate maxim admis la Penitenciarul Deva este atins din data de 25 ale lunii, după care se recurge la ore suplimentare, însă acestea nu sunt plătite şi se acumulează de la o lună la alta. Deficitul de personal la Penitenciarul Deva este de circa 30%, iar vechiul stat de organizare nu mai este realist, ceea ce duce la vulnerabilităţi în sistem”, a declarat preşedintele Sindicatului Independent “Vulturul”, de la Penitenciarul Deva, Nicolae Grosu.

Totodată, sindicaliştii au solicitat aplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii salarizării pentru sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi exceptarea penitenciarelor de la aplicarea principiilor din ceea ce au numit “Legea austerităţii”, apreciind că actul normativ va duce la disfuncţionalităţi în sistem.

La protestul poliţiştilor de penitenciare de la Deva au luat parte sindicalişti care au ieşit din schimbul de noapte, angajaţi aflaţi în timpul liber sau personal a cărui prezenţă nu a pus în pericol paza deţinuţilor. Aceasta a fost efectuată cu personalul care a intrat în tura de dimineaţă, a menţionat liderul sindical.

Potrivit acestuia, seria protestelor din penitenciare va continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus