Un copil are nevoie de 9 luni să vadă lumina. De 9 luni PSD conduce județul Hunedoara. Ce a reușit să facă în tot acest timp? Care sunt succesele și care eșecurile?

În 9 luni, PSD a schimbat doi președinți ai Consiliului Județean. Întâi a fost Laurențiu Nistor – 25 iunie-decembrie 2016, iar Mircea Flaviu Bobora din 19 decembrie 2016. Evident, asta a atras după sine și schimbarea unuia dintre vicepreședinții CJ, Daniel Andronache înlocuindu-l pe Mircea Flaviu Bobora (foto) în această funcție, tot în data de 19 decembrie.

Una dintre marile probleme pe care PSD nu reușește s-o rezolve este Spitalul Județean de Urgență Deva. Cu multe bâlbâieli, unitatea sanitară are un președinte al Consiliului de Administrație, Petru Lobonț, care a fost cumva recompensat cu o funcție numită, după ce a refuzat să candideze la postul de primar al Devei. Până și organizarea concursului pentru postul de manager al spitalului nu a fost făcută corect, motiv pentru care s-a revenit asupra deciziei.

O altă problemă, rămasă de pe vremea când liberalii erau la conducerea județului este cea a societății ApaProd. Aceasta a devenit un soi de cimitir al elefanților, locul în care sunt angajați rapid oameni de la toate partidele, începând de la nevestele politicienilor și până la foști primari sau politicieni căzuți în dizgrație. Acum, liberalii îi acuză pe cei de la PSD, dar tradiția este dusă mai departe cu succes, până când se va ajunge, probabil, în situația în care foști ocupanți ai unor posturi importante din administrația județului vor fi nevoiți să ocupe și posturile de vidanjori, pentru că muncitori nu mai angajează nimeni la ApaProd.

Și deponeul ecologic e o problemă cu care se confruntă actuala conducere a Consiliului Județean Hunedoara. Acum, ni se dau asigurări că el va fi operațional probabil în luna mai, după ce va fi înființată o firmă care să-l administreze.

Consiliul Județean a ratat și proiectele pe fonduri europene pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa, destinate conservării și restaurării patrimoniului național. La acest capitol punctează Primăria Hunedoara, în schimb, condusă tot de un membru PSD, Dan Bobouțanu. După ce proiectul pentru Castelul Corvinilor, întocmit pe vremea liberalului Viorel Arion a fost respins de către ADR Vest, documentația a fost refăcută, redepusă, iar finanțarea de aproape 5 milioane de euro aprobată.

În privința drumurilor județene, e cert că DJ 687 Hunedoara – Călan va fi reabiltat cu finanțare europeană. Pentru o altă porțiune a acestui drum, Sântuhalm – Peștișu Mare s-a găsit o soluție pentru evitarea accidentelor. Din păcate, pentru acea porțiune nu se mai pot cere fonduri europene întrucât a existat o astfel de finanțare pe tronsonul de la ieșirea din municipiul Hunedoara. În ceea ce privește rețeaua de drumuri județene, cea mai întinsă din România, PSD nu a avut timp în 9 luni să facă prea multe lucrări, însă de acum nu mai are nicio scuză.

În schimb, să zicem că actuala conducere a Consiliului Județean ar putea primi o bulină albă că nu s-a repezit să-i schimbe din funcții pe unii dintre managerii instituțiilor aflate în subordinea CJ. Dacă e să dăm crezare legendelor urbane, atunci schimbările nu s-au făcut fie pentru că PSD nu are oameni pe care să-i pună în respectivele funcții, fie că actualii ocupanți ai acelor fotolii au devenit atât de obedienți față de PSD, încât sunt mai credincioși conducerii decât mulți dintre social – democrați.

La Deva, PSD înghite orice de la Mircia Muntean și PSRo. De teama că pierd postul de viceprimar, cei de la PSD ies foarte rar din rând și votează împotriva proiectelor primarului. În cele 9 luni au stat și au înghițit în sec chiar și atunci când PSRo a făcut alianță cu PNL la alegerile parlamentare.

La Hunedoara, PSD are majoritate și cu un PNL la pământ, social – democrații zburdă cum vor. Poate fi și un avantaj, dar și un dezavantaj. În lipsa unui adversar, cei de la PSD riscă să înceapă să se certe între ei, așa, de plictiseală. Deocamdată, la Hunedoara cei de la PSD nu au făcut greșeli majore în cele 9 luni de când au preluat puterea. Aici, însă, toată lumea se întreabă dacă va avea loc împăcarea istorică între primarul Dan Bobouțanu și senatorul liberal, fost membru PSD timp de 12 ani, Eleonora Carmen Hărău.

În Valea Jiului, PSD își continuă stăpânirea, dar nici în cele 9 luni scurse de la alegeri nu pare să fi reușit schimbări impresionante. Cum nici Tiberiu Iacob – Ridzi, acum la liberali, nu reușește să gestioneze prea bine sărăcia din capitala Văii.

La Orăștie, Ovidiu Bălan stă liniștit, în lipsa opoziției. La fel și Florin Cazacu la Brad. La Hațeg și la Călan, PSD e în opoziție, deci în acele localități e liniște și pace.

În mediul rural, PSD și PNL își împart supremația, cuminți că fiecare e stăpân la el acasă.

Pe de altă parte, având în vedere că 6 din 9 parlamentari sunt reprezentanți ai PSD, deocamdată activitatea lor este modestă în județ. Pentru jumătate dintre ei, oamenii nu știu nici măcar unde le sunt cabinetele parlamentare.

Un răspuns

  1. test

Inapoi Sus