CIORBA DE MIEL este o alternativă sănătoasă de preparare a acestei cărni. Bine acrită cu borş, bogat în vitamina E, CIORBA DE MIEL nu trebuie să lipsească de la masa de prânz în perioada de PAŞTE.

Condiţia obligatorie: după gătit, lăsaţi oala să se răcească şi aruncaţi grăsimea care se strânge deasupra. Presăraţi mult pătrunjel sau leuştean proaspăt tocat. O porţie de borş de miel are 100 de kilocalorii.

Ciorbă de miel – reţeta 1

Ingrediente:

● capul, oase de miel,
● 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,
● o legătură de tarhon
● o legătură de leuştean
● o ceapă
● 500 de mililitri de borş
● o lingură de orez
● 100 de mililitri de smântână
● un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul
● două linguri de ulei
● sare

Modul de preparare:

La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.

Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.

Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

Ciorbă de miel – reţeta 2

Ingrediente:

● 1,250 de grame de carne de miel,
● o ceapă,
● 150 de grame de ţelină,
● un păstârnac mediu,
● trei morcovi medii,
● 50 de grame de orez,
● o linguriţă de verdeaţă uscată,
● sare după gust,
● trei litri şi jumătate de apă,
● crenguţe de leuştean verde.

Mod de preparare:

Se curăţă ceapa, iar zarzavaturile se spală. Ceapa se taie mărunt, iar zarzavaturile cubuleţe. Crenguţele de leuştean verde se spală şi se toacă mărunt. Orezul se curăţă şi se spală. Se curăţă şi se spală carnea de miel.

Într-o oală de cinci litri se toarnă apă şi se pune pe foc pentru a da în clocot. Când a început să clocotească, se ia oala de pe foc şi se adaugă carnea de miel, care este lăsată timp de cinci minute în apa clocotită. Opărirea cărnii de miel este necesară pentru a estompa mirosul specific. După cele cinci minute, carnea se lasă într-o strecurătoare. Apoi, carnea de miel se va pune în cei trei litri şi jumătate de apă pe foc.

După ce s-a călit ceapa, aceasta se adaugă în oală împreună cu zarzavaturile şi o lingură de vegeta, pentru a-i da un gust aparte, şi se lasă la fiert până când carnea este moale. Orezul se adaugă cu 25 de minute înainte de a stinge focul.

Când ciorba a fiert suficient, o luăm de pe aragaz şi adăugam leuşteanul tăiat foarte mărunt.

Ciorbă de miel – reţeta 3

Ingrediente:

● Cap şi măruntaie de miel,
● morcov şi pătrunjel,
● o ceapă de mărime mijlocie,
● o lingură orez, borş,
● zeamă sau sare de lămâie sau oţet,
● un gălbenuş,
● 100 ml smântână sau iaurt,
● sare,
● tarhon,
● leuştean.

Mod de preparare:

Pentru o ciorbă de 3-4 l, este suficient capul, dacă acesta este întreg, la care se va adăuga o parte din gât şi oasele pulpelor.

Carnea de miel se pune într-o oală cu doi litri de apă rece şi se lasă la o parte 15 minute, ca să se dizolve substanţele hrănitoare care vor da gust şi aromă ciorbei. În acest timp, zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc două minute cu două linguri de ulei într-o oală de 5-6 l, amestecînd mereu. Apoi, se adaugă carnea cu apa în care a stat şi o linguriţă de sare. Se fierbe 50-60 minute, după care se adaugă orezul. Se amestecă bine, ca să nu se lipească de fundul oalei, şi se lasă să fiarbă încă 20 minute. Se acreşte, după gust, cu borş sau cu altă substanţă acră, completând cu apă până la trei litri sau mai mult, în funcţie de cât de mult a scăzut apa sau de cât de densă se doreşte a fi ciorba. Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă. Pentru aromă, este indicat tarhonul sau leuşteanul.

Când este aproape gata, se adaugă sare după gust. Dacă se pregăteşte ciorba în cantitate mai mare, se pun şi măruntaie. Plămânii se taie bucăţi cât se poate de mici, rinichiul se taie în bucăţele, ca să poată intra apă în canale şi să le spele bine. Ficatul se taie în bucăţi mici şi se adaugă în ciorbă, când toate sunt fierte (se fierb numai 5 minute, ca să nu se întărească).

SURSA: www.gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus