Am intrat în ANUL CENTENARULUI – România 100.

A trecut țara aceasta prin atâtea în 100 de ani că de multe ori mă gândesc că miracolele au fost inventate pe lume pentru ea. Nici nu știu de ce poporul acesta a primit în dar, nemeritat, o așa țară. Pentru că n-o merităm! Am batcojorit-o și continuăm s-o facem secundă de secundă, ceas de ceas, an de an, din zori și până-n seară, cu o sălbăticie greu de înțeles pentru orice om normal.

O furăm cu o plăcere diabolică, de la vlădică la opincă. O murdărim de parcă ne e ciudă că e țara noastră. Istoricii spun că e cumva normal, având în vedere că trăim veșnic cu impresia că astfel ne răzbunăm pe asupritor, că nu ne-a ieșit din mentalul colectiv faptul că mereu am avut de plătit un „bir” cuiva. De la hârtia aruncată pe jos până la legea tâmpită pe care o promovează aceia pe care îi punem să ne conducă – totul e o batjocură la adresa acestei minunate țări. Și pentru că avem antrenament și mult timp liber la dispoziție, după ce încetăm să-i facem rău țării, începem să ne luptăm între noi. Români contra români, cei rămași în țară contra celor plecați în lumea largă, bărbați contra femei și invers, tineri contra bătrâni și invers, bugetari contra cei ce lucrează în mediul privat ș.a.m.d. Ne jignim din orice.

Ați observat că și astăzi avem prostul obicei să ne spunem unii altora, ba „moldovean împuțit”, ba „oltean prost”, ba „ardelean idiot”, ba „mitic ce ne fură”?! Oare de ce? Nu cumva pentru că încă n-am înțeles că toți suntem un neam? Ați băgat de seamă că ne lovește mândria în moalele capului doar de Ziua Națională, după care ne-am călca în picioare unii pe alții? Mă uit adesea pe rețelele de socializare pe grupurile românilor din străinătate. Rămân uimită cu câtă ură își răspund în cele mai multe cazuri oameni care nu s-au văzut niciodată în viața asta. Cât despre cei rămași în țară, nici n-are rost să mai comentez.

Veți spune că nu suntem toți așa. Da, aveți dreptate! Cei buni au dus țara aceasta înainte. Așa puțini cum au fost. Și o vor duce mai departe, în ciuda celor care ieri, azi și mereu au călcat-o în picioare.

Un răspuns

  1. Buna Monalise !
    Vezi de ce nu-mi place termenul “vinitura” ?
    M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus