De câteva săptămâni mă ocup să găsesc moștenitori ai celor care au luptat pentru cauza națională a Unirii Ardealului și Banatului cu țara mamă, scormonesc prin documente, citesc diverse cărți, încerc să fac legături, mă bucur când reușesc să obțin câte-o fotografie etc.

Sunt totuși 100 de ani ai României! Mi se pare nedrept că nu ne cunoaștem rădăcinile și avem impresia că țara aceasta e doar de când suntem noi pe lume sau, în cel mai bun caz, de când au venit bunicii sau părinții noștri aici.

Da, surprinzător cam 90 la sută din populația județului e formată astăzi din nepoți sau copii ai „viniturilor”. Dacă pentru Deva, Orăștie, Hațeg, Petroșani etc. e destul de simplu să găsesc documente, informații, pentru Hunedoara lucrurile se complică, deși Ioachim Lazăr și alți câțiva au scris destul de mult despre anul 1918. Totuși, prea puține informații!

Cum vă spuneam am tot căutat. Poate nu știați, dar Hunedoara NU are o monografie! Rușinos! Nu are nici măcar o listă completă cu toți primarii. Lucrez acum la ea. În fine, căutând prin arhive și citind documente și cărți, am ajuns la o concluzie dureroasă: la 1918 cei care conduceau pe aici, prin minunatele noastre localități, erau școliți pe la Viena sau Budapesta și cam erau la a doua generație de oameni cu școală din familiile lor. Chiar m-a surprins! E drept că populația era grav analfabetă, ceva mai puțin în Transilvania noastră decât în fostul Regat, dar conducătorii erau oameni cu școală. Și se vedea acest lucru. Și comunitățile erau mici.

A urmat o perioadă în care, la fel, cei care conduceau aveau studii solide. Foarte interesant, chiar paradoxal, după cel de-al Doilea Război Mondial, când lumea s-a schimbat, am început să fim conduși de semianalfabeți, în timp ce, cred că nici ei nu și-au dat seama ce-au făcut, au început să trimită lumea la școală. Încet, încet, România s-a alfabetizat. Și parte dintre conducători au început să fie cu școală mai multă, cel puțin după 1960 – 1970.

În 1989 s-a schimbat iar lumea pentru noi, românii. Speranța era că un cizmar va fi înlocuit cu oameni educați. Doar speranța. Astăzi, la 100 de ani de România, doctorii de la Viena și Budapesta sunt înlocuiți cu „doctorii” cu studii subțiri și cu teze care mai de care mai plagiate. Când le ceri să-și arate tezele de doctorat tremură, transpiră și urlă că-s hărțuiți.

100 de ani de România pot încăpea în câteva cuvinte – De la doctori la „doctori”, aceștia ne-au fost și ne sunt astăzi conducătorii!

16 răspunsuri

 1. vladislavdorica@yahoo.roilinaprodan' Vladislav Dorica spune:

  Excelent articol Asfi dorit sa fie mai amplu . Felicitari si pentru idee !

 2. accredit_ro@yahoo.com' Un pui de "vinitura"... spune:

  Complicata misiune Monalise ! Si riscanta….
  Cand din cei 100 de ani, zece s-au petrecut in vartejul celui de al doilea razboi mondial, urmatorii 45 au fost marcati de experimentul social care s-a soldat cu mutatiile la care te referi dupa care au urmat 25 in care am suportat consecintele prabusirii CAER-ului, a a cauta continuitate si coerenta nu prea are sens… In perioada interbelica s-au produs evolutii care au fost insa curmate brutal in momentul Diktatului de la Viena ale carui consecinte inca nu au fost complet resorbite. Dupa 1944 cand Romania a fost ocupata de comunistii instrumentati de Moscova, toate procesele necesare unei dezvoltari normale au fost distruse si inlocuite cu marele experiment economic, social si cultural caruia i-a cazut victima intreaga Romanie. A se vedea harta a inchisorilor comuniste din Romania…. Sute de mii de morti, practic toate elitele sociale, culturale si economice au fost distruse cu brutalitate asiatica….Consecintele acestui experiment, inclusiv tranzitia de la doctori la dottore, le traim si acum….
  Si totusi a idealiza perioada stapanirii imperiale ar fi, mai mult decat o impietate, o eroare. Administratia era scolita mai bine dar pentru masa locuitorilor asta nu aducea avantaje semnificative si paradoxal, primul salt semnificativ in nivelul de scolarizare s-a produs in timpul regimului comunist (!). Pe de alta parte, mentinerea in continuare a romanilor majoritari din Transilvania in starea de inferioritate impusa de autoritatile imperiale, era inacceptabila.
  Altfel spus,Istoria nu trebuie scrisa nici pe judete si nici in fiecare zi…. Cu totul altele pareau a fi perspectivele Hunedoarei in anii `60 sau `70… Pareau este cuvantul cheie aici si asta ar trebui sa ne faca mai circumspecti in a trage concluzii plecand de la premisele actuale….

 3. calauza1121952@romania.ro' Cine uita nu merita ! spune:

  Stand stramb dar judecand drept, nostalgiile sunt poate scuzabile dar nu si sustenabile. Daca istoria ar fi continuat liniar cu regimul imperial, fara Diktat si fara ocupatia comunista/bolsevica, poate ca am fi avut o administratie mai lustruita (desi nu neaparat mai culta !), “haine” mai bune/in ton cu moda, burticile ceva mai pline (dar mai umflate/dizgratioase…), etc. Evident insa ca romanii majoritari (chiar si fara “vinituri”…) ar fi continuat sa traiasaca in regim de categorie tolerata, practic de slugi….
  Asa ca macar de asta 1 Decembrie 1918 trebuia musai sa vina !
  Cat despre argumentele culturale ne-ar lua prea mult sa le enumeram….Ajunge sa ne amintim ca oficial si practic, pentru administratia imperiala, in Transilvania cel putin, Eminescu era “inamicul public nr 1″…. fiindca desi scolit la Viena, avea inima si sufletul intacte…..
  Asta era alternativa la ce a fost si este traseul real inceput la 1 Decembrie 1918 !
  Tertium non datum….
  Pentru faptul ca ulterior au “venit” Diktatul de la Viena si apoi comunismul care a transformat Toata Romania intr-un gulag cu sute de mii de victime, vinovatii trebuie cautati in alte parti, nu printre vinituri….Oricat de dizgratios ar fi spectacolul dat de neocomunisti ca “Dottore” ….
  Asa ca oricat ar fi de greu si dureros ar fi fost traseul istoric real, nu aveam alternativa acceptabila si intr-un fel sau altul oamenii inteleg asta….

 4. accredit_ro@yahoo.com' Paradoxul semianalfabetilor spune:

  “A urmat o perioadă în care, la fel, cei care conduceau aveau studii solide. Foarte interesant, chiar paradoxal, după cel de-al Doilea Război Mondial, când lumea s-a schimbat, am început să fim conduși de semianalfabeți, în timp ce, cred că nici ei nu și-au dat seama ce-au făcut, au început să trimită lumea la școală. Încet, încet, România s-a alfabetizat. Și parte dintre conducători au început să fie cu școală mai multă, cel puțin după 1960 – 1970….”
  Interesant “paradox” nu ? Semianalfabetii care “nici ei nu-si dadeau seama ce fac” au facut mai mult pentru emanciparea maselor decat “elitele” bine scolite ramase, in buna parte, din vremea minunatului imperiu….
  Ma tem ca logica Istoriei este mai subtila decat vrem noi s-o credem….si ca, de fapt, paradoxul nici nu exista….Cu adevarat paradoxal este sa facem apologia Imperiului Austro-Ungar sub frontispiciul cu Avram Iancu…. Asta da paradox ! Sa mai zica cineva ca nu este Democratie si Libertate de exprimare in Romania, chiar si asa cum este acum, condusa, paradoxal, de neocomunisti si liberali mascati calarind cai morti !
  Tulai !

  • Monalise Hihn spune:

   Asta ați înțeles? Ca să traduc – școala făcută în subsol la Cepromin e mai tare decât aceea făcută la Budapesta și Viena? „Doctoratul” de la Petroșani – mai tare decât cel de la Budapesta sau Viena? Apologia Imperiului Austro – Ungar? A, și nume nu aveți?

   • accredit_ro@yahoo.com' Lovit de patina ta... spune:

    Buna ziua Monalise,
    Am citit cu mare atentie editorialul fiindca de data asta “patina ta m-a lovit in inima”…..M-am “demascat” suficient ?
    Citez: “la 1918 cei care conduceau pe aici, prin minunatele noastre localități, erau școliți pe la Viena sau Budapesta și cam erau la a doua generație de oameni cu școală din familiile lor. Chiar m-a surprins! E drept că populația era grav analfabetă, ceva mai puțin în Transilvania noastră decât în fostul Regat, dar conducătorii erau oameni cu școală….” Daca asta nu este apologia perioadei imperiale inseamna ca de fapt Viena si Budapesta nu erau capitalele imperiului bicefal …..
    Citez in continuare: “Foarte interesant, chiar paradoxal, după cel de-al Doilea Război Mondial, când lumea s-a schimbat, am început să fim conduși de semianalfabeți, în timp ce, cred că nici ei nu și-au dat seama ce-au făcut, au început să trimită lumea la școală. Încet, încet, România s-a alfabetizat. Și parte dintre conducători au început să fie cu școală mai multă, cel puțin după 1960 – 1970”.
    Cam multe paradoxuri…. Semianalfabetii cu doctorate luate in subsolul CEPROMIN care fac mai mult pentru cetateni (!) decat doctorii veniti de la Viena si Budapesta (!!!)…. Nu ti se pare ca este mai mult decat un paradox ? Ca explicatia este alta, mai neplacuta ? Si ca tocmai de acea trebuia sa vina 1 Decembrie 1918 ?

    Dar – citand un personaj iubit – Hai sa ne avem ca frati, Tooti suntem putin luati….

 5. luatideusr@hunedoara.ro' Dar hai sa ne avem ca frati, toti suntem putin...luati.... spune:

  Erau scoliti pe la Viena si Budapesta ? N-or fi avut oamenii bani de Paris, Oxford sau Cambridge….
  In alta dezordine de idei, apelativul de “vinitura” este cel putin politically incorrect….
  In fond, toti suntem, intr-un fel sau altul, “vinituri”. Chiar si autoarea este, pentru devenii pur sange, o “vinitura”, ce-i drept una simpatica dar totusi “vinitura”….

 6. vinitura@serviciu.hd' Dar hai sa ne avem ca frati, toooti suntem.... spune:

  Atentie totusi la utilizarea termenului “vinitura” care este cel putin politically incorrect.
  In fond, toti suntem “vinituri”. Romanii au fost niste “vinituri”, ungurii la fel….
  Chiar si Monalise este o “vinitura” pentru devenii cu sange “albastru”….
  Una simpatica dar totusi “vinitura”….

  • Monalise Hihn spune:

   Exact asta am zis și eu – 90 la sută dintre noi suntem „vinituri”. Și ce dacă? Nu e nimic rău în asta! Încercați să vedeți ce scrie în buletinele părinților și bunicilor noștri în dreptul locului nașterii.

   • accredit_ro@yahoo.com' Intre noi viniturile fie vorba.... spune:

    Stiti probabil ca in SUA si in aklte state cu democratii consolidate, utilizarea anumitor termeni in sens pejorativ este interzisa prin lege !? Revenind la saracia noastra, m-am uitat atent si sunt absolut sigur ca in actele noastre nu scrie “vinitura”…. Apare o data, o localitate, un judet si faptul ca cetatenia este romana….
    Altfel, cum am mai spus, in sens mai larg, toti suntem “vinituri” / putin luati….
    Honni soit qui mal y pense….

 7. ioandavid53@gmail.com' Ioan David spune:

  Ma bag si eu in gilceava pe tema veneticilor. Primii venetici au fost romanii care au venit peste sarmanii daci cotropindu-i si exterminindu-i asa cum lasa sa se inteleaga ultimul mare dac in viata pe care il cheama Vladimir Brilinski…..! Lasind la o parte orice considerente as preciza ca imparatul a vizitat Dacia si asa cum ilustreaza statuia de la Deva avea asupra lui sulurile Legii insa din nu se stie ce motive atunci cind s-a intors la Roma a luat sulurile cu el si asta se cam simte pina astazi. Peste vreo sapte sute, opt sute de ani au vent alti cotropitori cu obiceiuri de a se organiza si a administra teritoriile e drept cam ciudate si neplacute de loc locuitorilor oricare ar fi fost ei la acea vreme si dupa vreo alte doua sute au venit,adusi de data asta, niste nemti din vremea respectiva, foarte harnici si foarte disciplinati calitati care nu s-au prea transmis vechilor locuitori decit intr-o mica masura. Au mai trecut alti sase sute de ani si intr-o oarecare masura toti s-au amestecat, vechi localnici , venetici, cotropitori, pripasiti din lumea larga formind o natiune de care astazi prea putini sint mindri. Din nefericire ne lipsesc sulurile lui Traian, nu ne place disciplina si rigoarea administrativa decit atunci cind i se aplica altuia, vrem drumuri ,vrem infrastructura ,,vrem o tara ca afara” vrem … vrem … vrem..!, dar nu consideram ca ne-ar reveni obligatii in acest sens ci numai drepturi , doar e Democratie , pentru asta au murit multi prosti ! E mai lesne , sa nu-ti bati capul cu scoala la vremea ei atita timp cit o poti cumpara cind ai nevoie, sa nu te straduiesti sa muncesti cinstit atita timp cit poti insela sau chiar fura (Traian a luat tablele cu el ) si cite si mai cite uitati-va in jur ! Prea putin am patrat din insusirile bune ale diversilor venetici, mai degraba s-a decantat si sedimentat tot ce a fost mai rau si mai pagubos, am ajuns saracii europei, parca am fi pastratorii unei gene blestemata de Dumnezeu ! Revenind la tinuturile noastre, incepind cu anii cincizeci veneticii s-au prelins dn toate provinciile si colturile de tara, ne-am amestecat , ne-am stabilizat si din nefericire tot ce era bun si de urmat s-a estompat si a ramas raul , minciuna, hotia, lipsa de onoare, pornirea spre nesupunere si nu mai stiu ce, toate relele imaginabile. Cred si eu din toata inima ca scolile de la Viena sau Paris, chiar si scolile rominesti adevarate au tinut natiunea intr-un anumit ehilibru intre bine si rau pina de curind cind totul s-a stricat si ca de la negljarea si luarea in deridere a educatiei pleaca tot raul zilelor noastre !

 8. accredit_ro@yahoo.com' Vinovatii fara vina spune:

  Este bine sa avem o perspectiva mai ampla. Asa ne dam seama ca istoria este plina de episoade cand veneticii s-au amestecat cu indigenii dar a pune calitatile in contul indigenilor si defectele in contul veneticilor ar fi, cred, o judecata cam simplista si care comporta multe riscuri. Exemplele de venetici care au facut treaba buna fiind numeroase. De fapt, peste tot in Lume, “veneticii” au adus noutatea. Neagu Djuvara a spus-o mai bine…. Oricum, nu degeaba circula vorba conform careia nimeni nu este profet in satul sau….
  In contextul editorialului, termenul de “vinitura” are insa o conotatie pejorativa care, in societatile democratic evoluate, nu este acceptata. Este ceeace am vrut sa o semnalez. Cu toate rezervele si divergentele de interpretare insa, salut faptul ca Monalise a pus in discutie un subiect atat de interesant / actual, cu sensibilitatea ei de femeie furioasa pentru situatia jalnica in care a fost adus judetul Hunedoar. Pentru care, totusi, nu “viniturile” sunt de vina….

 9. ioandavid53@gmail.com' Ioan David spune:

  Total de acord. Toti sintem de vina mai mult sau mai putin. Ne-am cistigat multa libertate si ne-am pierdut valorile in foarte scurt timp ! Si eu sint furios si cred ca daca ar trebui sa incepem de undeva ( mai bine zis sa incepeti pentruca eu nu stiu daca voi mai prinde) va trebui sa incepem cu scoala, dar aceea adevarata, in urma careia sa ne conduca oameni instruti si responsabili, cu prostii si neinvatatii nu ajungi prea departe ,au mintea odihnita si aplecarea spre a zeflemisi si terfeli tot ceea ce mintile lor de soricei nu pot sa cuprinda. Un taran adevarat pe care l-am cunoscut de mult, care a apucat sa-si ia pamintul inapoi si pe care il citez ori de cite ori am ocazia, sustinea sus si tare sa nu te incurci cu lenesul si prostul si nici macar sa nu-l primesti in curte caci daca ai face-o in citiva ani vei fi mai sarac si mai neispravit ca el. S-a stins la inceputul anilor doua mii si nu a mai apucat sa vada cita dreptate avea. Pretuia insa foarte mult si avea un respect nemarginit fata de oamenii la care se simtea scoala si bunul simt. Desi eram niste tinerei nu ni se adresa decit cu Domnule, el sarmanul nu avea decit citeva clase si era pe jumatate vinitura cum spuneti dumneavoastra. Ma intreb daca astazi mai exista pe undeva asemenea oameni !

  • accredit_ro@yahoo.com' Vinitura vinovata spune:

   Mult din articolul Monalisei si comentariul cu intelepciunea / bunul simt taranesc sunt valabile. Ideea cu care nu pot fi de acord este cea conform careia “viniturile” sunt de vina pentru dezastrul care a urmat dupa 1945.
   Refuz din principiu generalizarile asa incat nu cred ca este corect sa folosim termenul “vinitura” care are o evidenta conotatie pejorativa.
   In fond, daca ne gandim putin, SUA si Canada sunt state de “vinituri” si daca folosesti acest termen acolo, oamenii rad de tine (daca au mult umor) sau te pun la colt (cel mai probabil !).
   De utilizarea lui cu sens pejorativ in media nici nu poate fi vorba….

 10. vinitura@hunedoara.ro' O biata vinitura... spune:

  Gata ? S-a terminat constiinta civica ? Cam repede…
  Poate ca daca Monalise ar fi dat tigai, avea mai mult succes “de public” !….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus