Educaţia sexuală şi mijloacele contraceptive lipsesc cu desăvârşire în comunităţile sărace ale României.

România, locul 2 la nivel de UE în privinţa numărului minorelor care devin mame

Numai în ultimii 4 ani, în România s-au născut aproape 38.000 de copii din mame minore. Aceste cifre ne clasează pe un loc fruntaş la nivel de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de minore care devin mame, potrivit datelor UNFPA – United Nations Population Fund. Astfel, Bulgaria este pe primul loc, în această ţară din 1.000 de femei care nasc 48 sunt minore. Pe locul doi se află România cu 41 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, urmată de Regatul Unit al Marii Britanii – 25 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Slovacia şi Estonia – 21 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide şi Malta – 20 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide.

La polul opus în Uniunea Europeană se află Cipru – 4 minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Olanda şi Slovenia – 5 minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Danemarca şi Suedia – 6 minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Italia şi Luxemburg – 7 minore care nasc din 1.000 de femei gravide şi Finlanda – 8 minore care nasc din 1.000 de femei gravide.

FOTO: Gândul // Infografi realizat de Corina Vârlan

La nivel mondial, topul ţărilor cu cele mai multe minore care devin mame este condus de ţările africane: Chad – 193 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Liberia – 177 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Angola – 165 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Uganda – 159 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Malawi – 157 de minore care nasc din 1.000 de femei gravide.

La polul opus la nivel mondial se află Coreea de Nord şi San Marino – 1 minoră care naşte din 1.000 de femei gravide, Coreea de Sud – 2 minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Hong Kong – 3 minore care nasc din 1.000 de femei gravide, Algeria, Cipru, Libia şi Elveţia – 4 minore care nasc din 1.000 de femei gravide şi Japonia, Olanda şi Slovacia – 5 minore care nasc din 1.000 de femei gravide.

Doljul, judeţul unde nasc cele mai multe minore în România.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică  arată că în ultimii patru ani Doljul este judeţul unde se nasc cei mai mulţi copii din mame minore. În infograficul de mai jos puteţi observa top 5 al judeţelor unde s-au născut cei mai mulţi, dar şi cei mai puţini copii care s-au născut din mame minore.

FOTO: Gândul // Infografi realizat de Corina Vârlan

Avertismentul medicilor: “În România, se naşte şi la 12 ani. Autorităţile trebuie să ia măsuri”

Medicul ginecolog Gabriel Lemnete, de la maternitatea Polizu, a vorbit despre realitatea cu care se confruntă la spitalul la care lucrează.

„Nu pot să spun că ne confruntăm săptămânal cu minore care nasc, dar odată la două – trei luni ajung la noi în spital astfel de tinere. În România, se naşte şi la 12 ani. Tinerele rămân însărcinate după primul ciclu menstrual. Se poate, dar asta nu înseamnă că este sănătos. Organismul unui astfel de copil nu este pregătit să nască. Autorităţile trebuie să ia măsuri”, a punctat dr. Lemnete. 

Ginecologul spune că, pe lângă faptul că organismul unei adolescente, aflate încă în creştere, nu este pregătit pentru a da naştere, riscul apariţiei unui avort este mai crescut în rândul unei minore însărcinate decât în rândul unei femei adulte. Mai mult, naşterile premature sunt mai des întâlnite în rândul adolescentelor decât al femeilor mature.

Dincolo de problemele de ordin medical care pot apărea, Bogdan Simion, preşedintele organizaţiei Sera România, ONG care se ocupă cu drepturile copiilor ce provin din comunităţi defavorizate, spune că aceste tinere sunt desconsiderate de persoanele din jurul lor, mai ales de propria familie.

“Rata abandonului şcolar în astfel de cazuri este foarte mare. 90% dintre minorele care devin mame renunţă la şcoală, nu pentru că aşa vor ele, dar societatea le determină să ia o astfel de măsură”, a menţionat Simion.

gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus