Doar vaiete. Asta auzim întruna. „E dezastru, ne fură, ne omoară, huo!, muriți, mă!, țărișoara noastră, toți o vor!, e conspirație mondială împotriva noastră, să vină dacii, bubulii, extratereștrii, americanii etc. să ne salveze!, hoții, hoții!”. Pare că e sfârșitul lumii.

Ce e în neregulă cu noi? Evident e ceva. Și sondajele de opinie arată că nu e bine. Ați observat că noi avem încredere în pompieri, minunați oameni, dar totuși pe primul loc? Adică e clar că mintea noastră e setată că ni se întâmplă o nenorocire, adică, nah, ne arde casa, sunt calamități, doar ei ne pot salva. Apoi, Biserica, vine tare în sondaje. N-am nicio problemă că oamenii cred, foarte bine, fiecare e liber să creadă în ce dorește, nu asta e tema, dar, chiar așa?, e nevoie de ajutor din afară sau de Sus? Clar, suntem neputincioși, nu?! Apoi, Direcția Națională Anticorupție. Desigur, procurorii, nu instanțele de judecată, cele care ar trebui să facă lumină într-un stat de drept. Nu, nu, musai procurorii. De ce? Pentru că avem impresia că doar ei ne pot răzbuna. De ce ne-ar răzbuna? Că nu ne-am dus la vot? Sau că unii dintre noi au întins mâna și s-au lăsat cumpărați cu orice? Ori că alții s-au lăsat prostiți de-a lungul celor 28 de ani. A, sau poate pentru că ei ar fi capabili să răzbune lașitatea unui popor care doarme pe el? Habar n-am, dar e amuzant să vezi că poporul român urăște exact instituțiile democratice ale unui stat, dorind să desființeze Parlamentul, Președinția, orice instituție democratică, pe care tot el le-a ales, fie că a participat la vot, fie că a stat acasă, după care urmează jelania.

După ce jelește, vrea așa: pensii mari, salarii la fel, scutiri de taxe, gratis pe tren, autobuz, avion, spitale bune, medici excepționali, profesori dedicați, școli curate și mai adăugați dumneavoastră ce doriți. Și când are o problemă, e cam așa: vrea să se bage în față și să nu stea la rând, n-ar fi rea o pilă la un judecător, la medic, profesor și pe unde mai are el o treabă.

Îi spui că nu se poate? Du-te dracului de corupt, huo!, nasolule, hoțule! Vin din nou alegerile. Mai bine de jumătate dintre alegători stau acasă, ceilalți votează. După care începe jelania…

Atunci, bine! Să jelim!

3 răspunsuri

 1. dv77office@yahoo.com' Vladimir Dumitru spune:

  Jelui-m-aș și n-am cui, jelui-m-aș Codrului și Codruței… 😀

 2. accredit_ro@yahoo.com' Vox Populi Vox Dei spune:

  Buna Monalise,
  O analiza lucida conduce la concluzia trista ca optiunile cetatenilor care reies din sondaje sunt justificate. Ca ele reflecta un ocean de deznadejde in care el, cetateanul, nu se mai poate baza decat pe pompieri, Biserica sau Justitie, a lui Tepes/Codruta sau cea Divina.
  Intrebarea este cine poarta responsabilitatea acestui mrasm in care am ajuns sa ne multumim cu atat de putin. Raspunsul evident este ca in Democratie, partidele politice sunt chemate sa ofere proiecte si orizonturi de speranta cetatenilor. Iar daca ne uitam cam ce partide au dictat in Judetul Hunedoara (ca si in restul tarii…) avem o imagine destul de clara a modului in care se repartizeaza responsabilitatile de dupa 1990….
  Nu ca liberalii sau basistii ar fi mai simpatici….
  Tot in democratie, Presa este chemata sa clarifice lucruri ce scapa analizei facute de fiecare cetatean, la firul ierbii. Isi face presa din Judet treaba de “caine de paza” al Democratiei ? Ma tem ca intrebarile si exasperarea ta, logice pana la un punct, ar fi mult mai eficiente daca s-ar rosti in fata oglinzii. Cam asta-i “crucea” de jurnalist….
  Iar cand il ai pe Avram Iancu pe frontispiciu, ea este cu atat mai grea.

 3. O analiza cit se poate de obiectiva .
  Multumesc Doamna Monalise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus