Ora 3.00 devine ora 4.00

România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică (25 spre 26 martie 2023). Toate ceasurile vor fi fixate cu o oră înainte. Schimbarea orei în România, pentru a trece la ora de vară 2023, are loc în noaptea dintre sâmbătă și duminică, la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice. 26 martie devine astfel ziua cea mai scurtă a anului, având, teoretic, 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 29 octombrie 2023.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

La ora de vară, ceasul se fixează înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus