Potrivit unei hotărâri de Guvern care a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, înmormântările se vor efectua după anumite reguli stricte. Creştinii riscă o amendă de 10.000 de lei dacă nu respectă noile hotărâri printre care se află și regula ca decedatul să fie dus la groapă în decurs de 36 de ore.

În plus, firmele de pompe funebre trebuie să aibă specialiști care să ”înfrumusețeze” mortul.

Cine nu respectă noile reguli de înmormântare riscă o amendă usturătoare. De departe, cea mai dură regulă o reprezintă cea care stabilește că mortul trebuie dus la groapă în decurs de 36 de ore de când s-a stabilit decesul. O regulă care va fi cu greu pusă în practică de românul de rând, obșinuit din tata-n fiu să-și plângă mortul trei zile, potrivit tradiției creștine.

Dar nesupunerea atrage după sine amenzi usturătoare: între 500 și 10.000 de lei.

sursa: observator.tv.

28 răspunsuri

 1. ioana_huiet@yahoo.com' mirona ioana spune:

  miseflaie de voi nu este corect ce ziceti voi

 2. Ce se intampla in tara asta? Cine a facut aceasta propunere cred ca are o problema la creeri. Daca acelui el sau ea cine o fi iar muri un copil ce ar face, l-ar duce repede la groapa sa scape repede de el? Nici autopsia nu se face in mai repede de 24 de ore dar acuma totul este posibil. Sunteti in stare sa denigrati pana si legile divine. Rusine sa va fie.

 3. Si rudele din alte localitati cand mai apuca sa ajunga la procesul de inmormantare?

 4. Stiu ne pare rau de cei care vor sau nu pleaca din aceasta lume ,dar sa tii mortul vara 3 zile in casa ,bolnavesti intreg satul sau cartierul .NE despartim greu din presa am auzit ca uni tin morti macar pana ia pensia greu de suportat asemenea practici CA se propune Tualetarea mortului cu soluti special impuse nui rau poate asa se suporta mai usor mirosul din casa sau capela unde mortul este tinut MULTE comune au facut UN fel de cantina si ,camere sp[ecial aerisite unde mortul este depus chear langa biserica SUNT bucatari special angajati sa prepare cele necesare pomeni mortului E gre u sa intre in casa unde mortul a loc uit multi ooameni sa intamplat sa dispara lucruri din casa celor indurerati DECI nui rau sa ne conformam LEGI ,

 5. Voi astia din parlament,ce visati noaptea puneti ziua la vot in parlament???chiar sunteti de tot rasul

 6. Doamne fereste! Mai faceti multe schimbari din astea?! Creiere din burete!

 7. mirceatontoroiu@gimail.com' MIRCEA TONTOROIU spune:

  Cine a propus acesta lege?

 8. Trupul se imbalsameaza de obicei asa ca nu cred ca sunt probleme reale ci numai sperieturi, precum ne-a obisnuit Guvernul ăsta de …zombi!

 9. Sunt legi mult mai importante pe care le tin in sertar si ei se tin de tampenii!

 10. Nu este corect ,cu ce deranjează ,că neamurile plâng decedatul in trei zile ,

 11. …ca la noi , la nimeni ! Se iau amenzi si de la cei morti , nu numai de la cei vii ! Ati uitat de focul iadului ??

 12. Chita asa cum ajung eu din Spania ??… 😢😢😭😭

 13. Si daca persoana e de fapt in moarte clinica si nu-si dau seama medicii, iar dupa 2 zile isi revine si sentrezeste omul ingeopat de viu? Plus ca sunt niste pregatiri care poate nu pot fi facute intr-o singura zi, sau rude care au nevoie de cel putin doua zile ca sa ajunga acasa sa petreaca mortul pe ultimul drum. E o prostie. Acum scot bani de furat si de pe morti?

 14. claudette.ciolan@yahoo.com' Ciolan Claudia spune:

  Mi se pare corect:
  1. Din punct de vedere igienic;
  2. Nu va mai fi o nunta , ci o inmormantare care sa respecte doar criteriile crestinesti: slujba de inmormantare si minimum de datini;
  3.Vor disparea sper , cheltuielile exorbitante pentru persoanele foarte multe care asteapta la rand la masa, chiar daca nu au participat la inmormantare;
  4. Mi se pare corect ca la masa sa participe doar familia, prietenii, colegii si vecinii celui decedat. Orice alte cheltuieli mi se par neavenite.
  5. Firmele specializate vor trebui sa organizeze rapid procesiunea, familia neavand timpul efectiv necesar pentru alergatura in acest scurt timp, cu cel mai mic pret posibil.
  6. O alta problema ar fi depunerea cadavrului intr-o capela dotata cu frigidere sau camere frigorifice in curtea bisericilor.
  7. Mai exista varianta de a putea oferi cateva pachete cu alimente dupa funeralii, in caz ca familia decedatului nu poate organiza o masa comemorativa.
  8. Singurul lucru care conteaza este de fapt slujba de inmormantare; Restul este doar teatru, fum, show….care nu ajuta cu nimic pe cel disparut dintre noi!Aceasta este opinia mea!

  • E foarte corect ! La noi au transformat inmormantarile in chefuri. Unii abia apuca sa aibe motv sa se adune, toata gloata, si sa chefuiasca. Indiferent de ocazie. Ca daca era vorba de plans mortul, il poti plange si singur acasa. Iar “traditiile” sunt singurele lucruri pe care le respecta toti agramatii care au comentat. In rest, in capul lor e gol ca intr-o nuca seaca. Asa ca, hai, basti, voi astia din secolul 17. Mai bine mai puneti-va cu burta pe carte si mai studiati ceva. Civilizati-va intai si dup-aia cramponati-va de traditii !

  • claudette.ciolan@yahoo.com' Ciolan Claudia spune:

   Sunt intru totul de acord! Trebuie insa ca Biserica sa amenajeze capele cu camere frigorifice, cu spatii transparente pentru vizualizarea decedatului de catre vizitatori, contra unei taxe care sa amortizeze pe termen lung cheltuielile facute.
   Este mult, mult mai civilizat asa si nu se vor mai face cheltuieli inutile de catre familia si asa atat de indurerata, de incercata, mai ales in conditiile de lipsuri materiale ale majoritatii populatiei.

 15. Ce s-ai plangi trebue o lege sa fie trimisi in 36 de ore la munca in Sicilia….

 16. Sa le fie rusine , sunteti carcase goale care primiti ordine , vai si amar de sufletul vostru.

 17. Articol eronat! Cititi hotararea de guvern caci este valabila DOAR pentru CAZURILE SPECIALE de deces!

 18. Nu mai bine il inmormantam inainte ca decedatul sa decedeze ? Sa nu mai riscam nici un fel de amenda 😀

 19. Guvernul Ciolos a emis aceasta hotarare de govern.

 20. maris_iosif@yahoo.com' Iosif Maris spune:

  Nu-mi vine sa cred asemenea imbecilități. Nu poate fi adevărat, iar dacă este, faceți in așa fel încât sa vi se audă glasul ca sa nu mai propună nimeni, in viitor, asemenea aberații ( as zice idioțenii ).

 21. Autorii acestui articol au facut o informare gresita a populatiei , cu scopul de a denigra guvernul PSD si pentru a face populatia sa fie impotriva PSD . Acesti informatori trebuia sa prezinte numarul hotararii / data emiterii si in gurvernarea carui partid s-a facut aceasta hotarare.

 22. Ramane de vazut in ce masura se vor aplica și respecta aceste prevederi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus