Liga 1 a intrat în play-off, fază în care începe adevărata luptă pentru titlu și cupele europene.

Foto: www.flickr.com

Nu că până acum n-ar fi fost o luptă reală, însă regulamentul competiției privind înjumătățirea punctelor după sezonul regulat a lăsat senzația că totul începe acum. A fost criticat destul de mult acest sistem cu play-off și play-out, de parcă am fi avut un campionat extraordinar până acum, și s-au gândit unii să-i dea în cap și să distrugă minunăție de competiție. Să fim serioși! Vechiul format își pierdea din sare și piper imediat ce o echipă scăpa în câștigătoare, de obicei la finalul turului, în timp ce retrogradarea era adjudecată și ea.

Hai să vedem cum stăm acum, când am intrat de o săptămână în play-off și play-out. Grație sistemului cu înjumătățirea punctelor, în play-out avem doar o echipă cu un picior în groapă, Petrolul, în vreme ce lupta pentru evitarea celui de-al doilea loc care duce în Liga a 2-a este una încinsă, cel puțin patru echipe, Concordia Chiajna, FC Voluntari, ACS Poli Timișoara și FC Botoșani, fiind implicate în ea. Dacă punem la socoteală că avem și un loc ce duce la baraj, am putea s-o adăugăm și pe CFR Cluj în acest duel, întrucât ardelenii se află la doar cinci puncte de această poziție. Există o altă dinamică în subsolul clasamentului, iar asta nu poate să facă decât bine unei competiții, indiferent că vorbim despre echipele implicate, spectatorii din tribună sau despre pasionații de pariuri sportive online care stau în fața calculatorului pentru a miza pe favoriții lor pe site-uri specializate precum bet365.

În partea superioară a ierarhiei, lucrurile sunt și mai spectaculoase, întrucât se poate spune că cinci dintre cele sașe echipe aflate în play-off au șanse la titlu, între liderul Astra și ocupanta locului 5, Viitorul, existând o diferență de doar șase puncte. Desigur, este dreptul antrenorului Astrei, Marius Șumudică, să ia la mișto sistemul care i-a micșorat avansul față de urmăritoare, însă între dezamăgirea sa și bucuria de a avea un play-off mai palpitant, aleg a doua variantă. Marele avantaj al acestui sistem este că oferă un grad mai mare de imprevizibil competiției. Dacă Viitorul părea la un moment dat una dintre marile favorite la titlu, lucru declamat și de către managerul tehnic Gheorghe Hagi, acum ne-am trezit că Pandurii ar putea să dea marea lovitură, în ciuda dificultăților financiare pe care le traversează clubul gorjean. Steaua, cu marile sale achiziții din iarnă, s-a trezit dintr-o dată că lupta la titlu nu este atât de ușoară pe cât anticipa Laurențiu Reghecampf, rămas încă prizonier al recentului trecut glorios. Meciurile din play-off nu mai sunt ca altădată, contra unor echipe care nu mai aveau la un moment dat prea multă motivație, întrucât erau fie retrogradate, fie aveau asigurat un loc călduț în clasament. Acum, toate formațiile rămase în competiție luptă pentru ceva, iar acel ceva este fie titlu, fie un loc de cupe europene. Ne așteaptă practic o primăvară de derby-uri, căreia nu putem să-i spunem decât “bun venit”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus