Până în anii ’90, Hunedoara a fost printre cele 5 cele mai industrializate județe ale României.

Din motive care ne scapă tuturor și cred că le-au scăpat și celor care au condus această țară, industria județului a fost pusă la pământ în câțiva ani. Zeci de firme au fost închise. Nu spune nimeni că ele trebuiau să rămână în picioare în forma în care fuseseră înființate în anii comunismului, dar, totuși, ceva logică ar fi fost necesară în capetele celor care au ras de pe fața pământului 80 la sută din industria Hunedoarei. Sau, poate, ar fi fost mai bine dacă măcar aveau puțină minte să pună ceva în locul ruinelor, cât încă era posibil. Sigur, ce-i dus nu se mai întoarce, iar județul a plătit scump industrializarea și apoi dezindustrializarea, ambele procese fiind forțate.

Cum e și firesc, oamenii plâng după vremurile apuse, spunând că în trecut le-a fost mai bine. Evident, oamenii plâng, de fapt, după tinerețea lor. Dar după ce plâng cei ce conduc localitățile și țara? Ați văzut să existe un proiect de țară? Ultimul a fost aderarea României la Uniunea Europeană. Și de atunci încoace? Nimic! Liniște!

Bun, proiect de țară n-avem! Unul de județ putem avea? Ați auzit vreun politician să spună – Se dă un județ. Ce facem cu el? Nu! Totul s-a rezumat la crâmpeie de programe, unele mai bune, altele mai proaste. Niciodată nu a existat un proiect de județ, în care să ni se spună clar cam în ce ar trebui să se transforme Hunedoara, astfel încât să nu ne trezim că în nici 10 ani aici va fi locul din care toată lumea fuge, speriată de lipsa speranței.

Prin urmare, se dă un județ. Ce facem cu el? Dumneavoastră ce ați face? Eu l-aș iubi mai mult!

8 răspunsuri

 1. valentincornea@yahoo.com' ovidiu avram spune:

  Ba a fost printre primele trei , daca nu chiar al doilea.

  • Monalise Hihn spune:

   Depinde de clasament. Uneori l-am găsit exact cum spuneți, alteori pe 4. Oricum, era acolo, între primele.

   • Draga Monalise, ce mai conteaza clasamentele cand jale-i atat de mare ? La intrebarea “ce facem cu judetul ?” am putea raspunde uitandu-ne bine in oglinda si la realitatea inconjuratoare. Desi tare mi-e ca suntem ca personajele tragice din Calauza lui Tarkovski care ajunse in pragul “Camerei dorintelor” nu mai au puterea sa si le formuleze si asume….
    Totusi, cand vei avea timp, iti voi prezenta un plan concret de actiune. Desi vad ca tragi la caruta cu cai morti a USB/USR….

 2. Acum, cinstit vorbind Monalise, nu poate exista o strategie judeteana realista in lipsa unei strategii nationale. Suntem totusi in era globalizarii, a telecomunicatiilor libere (desi bine controlate), a pietelor “deschise” (dar al dracului de “reglementate”)….
  Sa fim deci constienti de asta si sa nu incercam sa repetam utopiile ceausiste fiindca
  s-ar putea sa ne coste mai mult decat putem duce.
  Ca prim pas pentru iesirea din sant, ar trebui inventariata si oprita hotia. Nici nu-ti dai seama cati bani s-ar economisi si cate s-ar putea face cu ei !
  In paralel ar trebui descatusate energiile cetatenilor onesti, cati mai sunt, asigurandu-i ca nu vor mai fi tepuiti inca si inca o data. Pentru asta trebuie insa niste conducatori cu profilul lui Avram Iancu. Era sa spun Vlad Tepes dar nu este politically correct….
  Cu asemenea lideri, in asemenea climat, vei constata, fara surprindere sper, ca aerul ar deveni rapid mult mai respirabil, iarba ar creste mult mai repede si viata ar reancepe sa merite traita. O mostra de cateva zile am avut imediat dupa Revolutia din 1989… Mai tii minte ? Oricum tine minte ca daca pestele de la cap se impute este la fel de adevarat ca scarile se matura incepand de sus….Altfel ne intra praful in ochi si ajungem inevitabil unde suntem acum….

  P.S. Pariem ca actuala rotativa politica PSD-PNL-PSD…..nu va permite in ruptul capului o astfel de “ruptura” , indiferent de liderii lor de moment ? Cat despre USB/USR, PMP, ALDE si altele asemenea, cred ca nici nu merita discutat…
  Iti spun toate astea fiindca pari una dintre putinele persoane din presa locala suspecta de a avea suflet si creier….

 3. Nu se va mai putea reveni la ce a fost (din punctul de vedere al industriei) până nu vor fi trași cu adevărat la răspundere trădătorii care au distrus capacitățile existente în județ atunci când au furat puterea.
  Se știe cine sunt aceia, se știe și de ce au făcut-o. Parcă îmi amintesc cum se plângea o loază, că vorba aia…”moștenirea grea” , industria ”mormane de fiare vechi” … etc…
  Restul e can-can…

  • Stalker@Hunedoara.hd' Sfarsitul utopiei staliniste spune:

   Din pacate, chiar daca s-ar putea n-ar avea rost….
   Sfarsitul unei utopii, oricat de dureros, este de salutat !

 4. Speranta@Hunedoara.hd' Catu (Selfie-man) spune:

  Simplu: taiem PNDL, falimentam ce a mai ramas si ne vedem de treaba, ca mai sunt si alte judete !

 5. Sfastitul@iluziilor.ro' Laschiate ogni speranza ? spune:

  Asteptam cu viu interes proiectul de tara al PNL ! Desi daca in 30 de ani n-au produs nimic, poate ca ar fi mai bine sa nici nu produca. Ca deocamdata n-am vazut decat varianta Doamnei Senator PNL de pe valea Zlastiului, proiect care poate fi rezumata asa:
  Pentru noi insane in sfidarea Istoriei si a bunului-simt !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus