În anii comunismului, județul Hunedoara a fost un soi de El Dorado pentru zeci de mii de oameni. Foametea crâncenă și urmările războiului i-au gonit pe mulți din locurile natale. Au fugit de sărăcie în județul Hunedoara. Și au tot venit. Tot în colibe și bordeie, poate mai rele decât cele de acasă, la început. Probabil că orice regim politic ar fi fost nevoit în anii aceia să gândească niște soluții pentru populația înfometată și pauperizată de război. Comuniștii au ales industrializarea.

Județul Hunedoara a devenit casă din deceniile al cincilea, al șaselea și al șaptelea ale secolului trecut pentru mii de oameni din toată țara. A fost valul migrației interne pentru județ, care a devenit unul dintre cele mai industrializate ale țării. Nu spun că a fost bine sau rău, analizele sunt complicate, viața nu e doar în alb și negru, există multe nuanțe de gri între. Evident, populația județului a „explodat” în ultimele decenii ale secolului al XX – lea. În schimb, siderurgia și mineritul se confruntau cu mari probleme, ascunse de regim sub preș.

În decembrie 1989 s-a schimbat regimul politic în România. Județul Hunedoara ajunsese la peste 525.000 de locuitori și cu o industrie grea al cărei declin începuse deja din deceniul al optulea. Deciziile noilor guvernanți nu au fost nici ele prea inspirate. Așa cum județul a trecut printr-o perioadă de industrializare, tot așa a urmat una de dezindustrializare. Și cum odinioară părinții și bunicilor au plecat din satele lor să-și facă un rost în județul Hunedoara, tot așa fiii au ales să plece, doar că acum au făcut-o mai ales în străinătate. A fost valul migrației externe care a „lovit” județul. Nimic nou sub soare! Oamenii au plecat, pleacă și vor pleca din zonele sărace oriunde în lumea asta mare.

În 30 de ani, județul Hunedoara a pierdut o treime din populație. Provocările abia acum încep. Avem un județ, ce facem cu el? Unul din trei locuitori din județul e pensionar. Avem doar vreo 31.000 de tineri între 20 și 29 de ani, adică nici 10 la sută din populația județului. Toți indicatorii privind populația sunt praf, mai pe românește spus.

O să spuneți că așa e în toată țara, în toată Europa. Da, așa e, dar trebuie să ne uităm și care sunt procentele. Noi suntem pe locul întâi în țară ca pondere a pensionarilor în rândul populației. În plus, nimeni nu își pune întrebarea de ce suntem între județele țării cu unul dintre cele mai mici salarii nete. Politicienii anunță triumfalist că numărul de proiecte pe fonduri europene și PNRR e uriaș. O fi! Nimeni nu spune că nu se vede o îmbunătățire a infrastructurii (drumuri, clădiri, rețele de apă, de gaz etc.). Știți cum suntem noi acum? Avem o casă (județul). Am început s-o reparăm, chiar am cumpărat podea bunicică (drumurile), am mai lucrat și pe la utilități, nu suntem gata, pentru că pe alocuri țeava de apă e ruginită, instalația de gaz e aproape în toate camerele, cu gunoiul stăm mai rău, dar măcar avem curent cam peste tot. Pereții sunt încă plini de igrasie, dar am început să-i mai curățăm (școli, grădinițe, unele blocuri etc.), ne-am luat și ceva mobilă nouă (aparatură în spitale, ceva monumente istorice reabilitate etc.).

Știți care e problema? Casa e aproape goală! Mai locuiesc în ea oameni de vârstele a doua și a treia. Tinerii sunt plecați în lumea largă. Cine îi aduce înapoi? Politicienii?!

CITEȘTE AICI MAI MULTE ȘTIRI DIN ACEEAȘI CATEGORIE

4 răspunsuri

  1. dorina.gros@gmail.com' Dorina Gros spune:

    De ce nu s-au făcut investiții în județ?! De ce nu au oamenii locuri de muncă?! Fiindcă mai -marii județului s-au cocoțat în funcții publice și mai ales politice fără a urmări altceva decât propriile interese! Vai-vai!

  2. Viitor@Hunedoara.ro' Muntii nostri aur poarta, noi.... spune:

    O analiza cu raxe X. Felicitari autoarei ! Vremurile economiei de comanda au trecut asa ca este necesar ca primarii actuali si viitori sa imagineze si sa aplice solutii de dezvoltare stimuland initiativa privata. Sau macar s-o lase sa se exprime, ca, de exemplu, in Hateg unde pensiunile familiale au inflorit. Pentru a sprijini intreprinzatorii locali este insa necesara si o banca prietenoasa. Altfel iarba creste mult mai greu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus