Crăciunul nu poate fi Crăciun fără cozonaci pe masă. Pentru ca reuşita acestora să fie garantată şi să aveţi cei mai pufoşi cozonaci trebuie să ţineţi cont de câteva secrete. 

În primul rând trebuie să încălzeşti foarte bine încăperea unde vei frământă. Acesta este cel mai mare secret al unui cozonac reuşit, în afară de frământatul serios.

Când pregăteşti maiaua trebuie să dizolvi drojdia în puţin lapte călduţ, cu 1 linguriţă de zahăr şi câteva linguri de făină, apoi să laşi totul la căldură câteva minute, până creşte

Toate ingredientele lichide trebuie să fie calde. Atenţie nu reci, dar nici fierbinţi. Este foarte important acest lucru. Făină trebuie cernută printr-o sită, deoarece aluatul va deveni mai aerat şi mai pufos

Gălbenuşurile se bat bine împreună cu zahărul pentru a se topi şi astfel ajută la creşterea aluatului.

Albuşurile le batem spumă împreună cu puţină sare şi zeamă de lămâie, pentru a se întări mai bine. Acestea le vom folosi pentru compoziţia cu nuca, cacao sau orice altceva mai doreşti să agaugi.

Atât făină cât şi restul ingredientelor se adaugă treptat, puţin câte puţin.

Frământă cu uleiul călduţ, până când acesta se absoarbe complet în aluat.

Frământă mai bine de 30 de minute şi lasă deoparte coca în momentul în care pe mâini nu mai ai nicio urmă de aluat.

Nu uită să pui pe fundul ligheanului în care frămânţi cozonacul făină, deoarece altfel aluatul se va lipi.

Păstrează aluatul la căldură, acoperit cu un prosop.

După ce modelezi cozonacul şi îl introduci în tavă care a fost tapetata cu ulei şi făină, ai grijă să nu introduci imediat cozonacul în cuptor, deoarece acesta trebuie să mai crească câteva minute.

După ce a crescut peste nivelul tăvii îl veţi introduce la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la 180 de grade.

Nu deschide cuptorul în primele 25 de minute.

Pentru un aspect strălucitor, nu uită că trebuie să ungi cozonacul cu un ou, folosindu-te bineînţeles de o pensulă.

voceatransilvaniei.ro

FOTO: romaniagateste.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus