Imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată cu totul, asta crede procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei. Kovesi i-a criticat, astfel, pe parlamentari pentru că fac scut în jurul colegilor care au probleme cu legea, blocând actul de justiţie.

„Să fie eliminată complet. Nu e normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiţia sau să se substituie justiţiei”, a spus ea, în condițiile în care Senatul a respins cererea de arestare preventivă a lui Dan Șova, deși majoritatea senatorilor prezenți votaseră în favoarea solicitării DNA.

A fost invocat însă regulamentul Senatului, care prevedea că decizia se ia cu majoritate absolută.

VEZI AICI REACȚIA PARLAMENTARILOR HUNEDORENI LA PROPUNEREA ȘEFEI DNA.

Între timp, regulamentul a fost pus în acord cu Constituția, astfel încât viitoarele decizii privind solicitările DNA vor fi luate în baza votului senatorilor prezenți.

„Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusă controlului judecătoresc (…) Dacă vorbim de solicitări de arestare preventivă, atunci avem un tratament preferenţial în favoarea parlamentarilor. Un cetăţean care nu e parlamentar și care comite același gen de faptă poate fi arestat oricând. Un parlamentar poate comite orice faptă de corupţie pentru că Parlamentul poate proteja și nu votează arestarea preventivă. Este o aplicare preferenţială a legii”, a spus procurorul-șef al DNA.

În ceea ce-i privește pe actualii sau foștii miniștri, aceștia nu pot fi nici urmăriți penal fără un aviz al Parlamentului. Laura Codruța Kovesi a amintit de cazurile foștilor miniștri Daniel Chițoiu și Laszlo Borbely, în care acest aviz nu a fost dat.

„Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma. Noi nici nu am putut face o verificare pentru că nu am primit aviz. Anchetele sunt blocate”, a mai spus Kovesi.

 digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus