I se spune simplu – structura de sprijinire a afacerilor, sit industrial, centru de afaceri de la Hunedoara.

 

O clădire deocamdată goală și ceva parcele pe care urmează să se desfășoare câteva activități ce nu vor genera mai mult de 70 de locuri de muncă – la asta se rezumă deocamdată totul. Un proiect greșit?

Inițiatorul acestui proiect a fost primarul Ovidiu Hada. În perioada cât a fost primar a inițiat și apoi Consiliul Local a votat ca 20 de hectare de teren să treacă din proprietatea EcoSid în cea a Primăriei. Astfel, pentru cele 20 de hectare de teren puteau să fie scrise proiecte pentru obținerea de fonduri europene.

Din păcate, la acea dată nu puteau fi accesate decât fonduri pentru activități industriale. Astfel, din nou, în apropierea Castelului Corvinilor, acolo unde ar fi fost nevoie de teren pentru construirea unor parcuri de distracții sau tematice, se cereau fonduri pentru activități industriale. Ovidiu Hada a plecat din fruntea Primăriei, iar proiectul era pus în așteptare, după ce fusese declarat eligibil.

Viorel Arion a ajuns la Primărie și l-a preluat din faza în care autoritățile trebuiau să dea doar drumul la finanțare. Lucru care s-a și întâmplat. Oribila clădire s-a ridicat, proiectul a fost finalizat. În campania electorală din iunie 2016, candidatul de atunci al PSD, astăzi primarul Dan Bobouțanu, promitea că în zonă va fi construit un parc de distracții. Ce nu știa sau nu voia să știe era faptul că doar printr-o aprobare specială se putea schimba destinația proiectului. Sigur, nu era imposibil acest lucru. În sfârșit, 5 ani totul trebuie să rămână așa cum e scris în proiect, iar parcul de distracții se poate face în altă zonă. În schimb, Dan Bobouțanu este cel care va fi obligat ca până în 2018 să își determine subordonații să găsească soluții, astfel încât în situl respectiv să fie create 70 de locuri de muncă, din care jumătate pentru femei, numărul de microîntreprinderi și IMM-uri care vor fi găzduite în cadrul Structurii de afaceri (SSA) trebuie să ajungă la 12, iar rata de ocupare trebuie să fie de 61 la sută. Valoarea finală a proiectului – 38.043.900 de lei, din care de la bugetul local – 11.790.299,16 lei, restul – finanțare europeană.

Pe cele 49 de parcele existente se estimează că se vor atrage următoarele tipuri de activități: depozite frigorifice și de mărfuri generale, servicii medicale private (laboratoare de analize și cabinete de consultații), centru de expoziții, centru de excelență pentru soluții informatice/creare sofware pentru logistică, sectorul medical și alte servicii, atelier confecții fier forjat, punct de colectare fructe de pădure, plante medicinale etc., debitare primară a lemnului și fabricare de paleți și brichete de rumeguș, centru logistic, depozit papetărie – birotică, depozit produse IT.

Deocamdată, situl a fost loc de pelerinaj pentru „trupele” lui Viorel Arion, în campania electorală de la locale, și monument vizitat de vicepremierul Costin Borc și de niște investitori italieni și de frații noștri chinezi, veniți în vizită la Hunedoara.

5 răspunsuri

 1. nelu966@yahoo.com' Serban Ioan spune:

  Ca toti ziaristi spui ceva dar probabil fiind sponsorizata, uiti unele amanunte,( nume) .Nu este corect.

 2. Cu tot respectul, acesta nu este un raspuns de jurnalist!

  • Monalise Hihn spune:

   Este exact răspunsul adecvat pentru comentariu pe care noi, spre deosebire de alți colegi, nu îl cenzurăm. Cu tot respectul! O zi frumoasă!

   • 🙂 Inca odata atrageti atentia unui cititor pentru faptul ca nu a scris corect în româneste…si dumneavoastra ati “mâncat un l” la comentariu* Dumneavoastra aveti scoala,facultate banuiesc,deci aveti voie. Sper ca nu o sa cenzurati raspunsul pe care l-am dat mesajului postat de Carmen si nici pe acesta. “Si” nu va faceti griji,nu am nici un interes politic.Folositi cam multe “si-uri” în a III-a propozitie din raspunsul acordat lui Ioan Serban.

 3. Nu va suparati, dar va coborati la nivelul lui, care e asa cum e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus