Biserica a pierdut fulgerător nu mai puţin de cinci procente din încrederea opiniei publice, relevă Barometrul INSCOP Research, realizat pentru ziarul „Adevărul“

Influenţa tragediei de la Colectiv se face simţită în topul încrederii în instituţiile publice, unde prima poziţie este ocupată în luna noiembrie de Pompieri, instituţie introdusă pentru prima oară pe listă, cu 77,5% încredere multă şi foarte multă. Pompierii, împreună cu personalul de pe ambulanţă, au fost primii care au ajuns la locul tragediei din noaptea de 30 octombrie.

Pompierii sunt urmaţi în clasament de Armată cu 75,4% (faţă de 73,8% în septembrie) şi Jandarmerie cu 65,8% (63,7% în septembrie), ambele cunoscând o uşoară creştere faţă de ultimul sondaj. Pe poziţia a patra se situează, la mică distanţă, DNA cu un capital de încredere de 61,2%, cu 1,2% în creştere faţă de septembrie, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 26 noiembrie-2 decembrie 2015 şi are o marjă de eroare de 3%

Avem mai multă încredere în DNA decât în biserică

Biserica rămâne instituţia privată sau socială în care românii au cea mai mare încredere, cu 56,3% din opţiunile de încredere multă şi foarte multă. Procentul este însă în scădere cu mult faţă de luna septembrie, când 61,2% îşi declarau încrederea multă şi foarte multă pe care o au în Biserică. Sociologii INSCOP arată că scăderea de peste cinci procente în cazul Bisericii vine pe fondul controverselor apărute în jurul modului în care Biserica a reacţionat faţă de tragedia de la Colectiv. Preoţii au fost criticaţi pentru absenţa lor din primele zile de după tragedie, când întreaga Românie s-a solidarizat cu victimele de la Colectiv.  Apoi, capii Bisericii au avut reacţii nepotrivite legate de muzica rock pe care o ascultau tinerii din Colectiv şi despre prezenţa tot mai mare a acestora în cluburi şi îndepărtarea de Biserică. În clasamentul general, care include toate instituţiile publice, Biserica se situează după DNA şi înainte de Serviciul Român de Informaţii (SRI) la capitolul încredere. Analiza completă pe Adevărul.

orig

Un răspuns

 1. Buna ziua,

  Am facut o sesizare catre administratia orasului pe site-ul primariei si nu a aparut on line :

  “Deva, 23 decembrie 2015
  Buna ziua,
  Va anuntam ca de cateva zile, in plin centrul orasului sunt aruncate petarde de catre copii si adolescenti, in plina zi si in plus ieri noapte dupa ora 23, idem.
  Este incredibil, sa suportam indiferenta autoritatilor in aceasta problema, se arunca printre trecatori, sub ferestre.
  Exista camere de supraveghere sau echipe care pot ajuta detectarea si amendarea celor care incalca legea.
  Va rugam sa luati masuri pentru a intimida aceste persoane needucate si rau intentionate, cu atat mai mult cu cat in fiecare an se inregistreaza accidente inclusiv asupra celor care se amuza cu aceste petarde si raman fara degete sau timpane.
  Multumim.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus