Anchetatorii anticorupție au deschis un dosar penal în care se verifică modul în care a fost realizat proiectul de modernizare a drumului spre cetățile dacice din Munții Orăștiei. Ancheta începe cu o expertiză în teren.

Anchetatorii anticorupție au deschis un dosar penal în care se verifică modul în care a fost realizat proiectul de modernizare a DJ 705 A Costești-Sarmizegetusa. Ancheta începe cu o expertiză în teren.

Procurorii DNA au deschis un dosar de cercetare penală după ce reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), au stabilit că o parte din lucrările executate în cadrul proiectului de modernizare a DJ 705 A Costești-Sarmizegetusa Regia au devenit neeligibile – adică lucrările nu au respectat proiectul pentru care CJ Hunedoara a obținut fondurile europene.

Este vorba despre lucrările de montare a gabioanelor de-a lungul drumului spre cetățile dacice, pentru care s-a folosit piatră de râu în loc de piatră concasată – așa cum prevedea proiectul inițial.

Astfel, Ministerul a concluzionat că se consideră ca neeligibile lucrările ce privesc execuția gabioanelor, în valoare de 2.016.150,94 lei (aproape 500.000 de euro), bani pe care Consiliul Județean trebuie să îi returneze.

În aceste condiții, procurorii DNA s-au autosesizat și au deschis un dosar penal pentru a stabili modul în care s-au întocmit documentele în baza cărora s-au făcut deconturile respective în cadrul proiectului.

Recent, procurorii au solicitat Consiliului Județean (CJ) Hunedoara să angajeze un expert-parte, care să participe în cadrul anchetei, însă administrația județeană a decis să meargă pe mâna DNA-ului.

„DNA ne-a cerut să desemnăm un expert care să participe la ceea ce o să înceapă ei: expertiza la drum, cu carote, cu foraje… Nu e timp de pe-o zi pe alta să angajezi un expert legal, și DNA ar trebui să știe mai bine ca mine legile. Nici dacă ar fi fost posibil să angajez un expert din partea CJ nu îl angajam, pentru că este o cheltuială suplimentară, iar eu nu am pretenia sau dorința să acopăr ceva”, a declarat pentru Hunedoara Liberă Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.

Drumul electoral, inaugurat de liberalul Adrian David

Vă reamintim că respectivul contract de lucrări pentru modernizarea acestui drum a fost atribuit, în urma licitației, către SC Trans Construct SRL – firmă implicată în dosarul de la DNA al fostului președinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloț. Trebuie menționat faptul că acest contract a fost câștigat la aproape 50% din valoare, adică la 4 milioane de euro (deși CJ Hunedoara obținuse 9 milioane de euro, conform contractului de finanțare).

Lucrările au început în luna august 2015 și s-au încheiat în mai 2016. Primele semne de întrebare au apărut atunci când accesul auto pe șosea a fost interzis, drumul fiind închis cu o barieră și păzit de agenți ai unei firme private – deși acest aspect nu fusese menționat în caietul de sarcini al licitației.

La inaugurarea din mai, 2016, a fost prezentă toată suflarea liberală din județ, momentul ales fiind exact înaintea alegerilor locale. Panglica a fost tăiată de însuși președintele CJ Hunedoara de la acea vreme, Adrian David, care a declarat că drumul „nu are absolut nicio problemă”.

13173647_10206545272378402_7729165433319313660_n

Afirmația lui David venea pe fondul acuzațiilor extrem de grave din partea PSD, social-democrații prezentând atunci presei fotografii care ilustrau peste 150 de reparații la acest drum (peticiri de asfalt), făcute înainte ca acesta să fie inaugurat!

Colac peste pupăză, imediat după alegeri, o viitură a rupt drumul în câteva zone, fapt care a scos la iveală calitatea lucrărilor executate. La vizita în teren de după dezastru a conducerii CJ Hunedoara, inopinat, și-a făcut apariția și procuroul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi – care se afla în vacanță în zonă.

 Lucrări „cu cântec” pe drumul dacilor

Imediat după demararea lucrărilor, reprezentanții administrației Parcului Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina au semnalat că în albia cursului de apă, paralel cu drumul aflat în construcție, se execută lucrări neautorizate. Reprezentanții Gărzii de Mediu – sesizați în acest caz, precum și cei de la Apele Române, au stabilit însă că faptele semnalate „nu s-au confirmat”. Culmea, imaginile surprinse în luna octombrie 2015 contrazic verificările Gărzii de Mediu (foto x).

Hunedoara Liberă a cerut în repetate rânduri clarificări din partea reprezentanților legali ai acestor instituții de control ale statului. Chiar așa, poate explica cineva logic cum se poate ca unii să spună că s-a scos piatră din albia râului și s-a folosit la lucrare, iar alții să susțină contrariul?! Ne exprimăm pe această cale convingerea că, măcar în fața procurorilor DNA, li se va dezlega limba directorilor plătiți din bani publici să apere respectarea legilor în această țară.

Mai mult, cu ocazia unei vizite de lucru (29 octombrie 2015) a președintelui CJ Hunedoara de la acea vreme, Adrian David, jurnaliștii Hunedoara Liberă au aruncat o privire (și) la albia râului. Câțiva muncitori lucrau la amenajarea gabioanelor de pe marginea drumului, iar în zonă era și un excavator. Întrebați de unde iau pietrele, muncitorii au răspuns inițial că „de pe marginea râului”. După ce și-au dat seama de gafă, aceștia s-au corectat, spunând că piatra folosită este adusă „cu o mașină”.

A trecut mai bine de un an de când Hunedoara Liberă insistă că ceva „nu miroase tocmai bine” în legătură cu acest controversat proiect de investiții al fostei administrații liberale a județului. În tot acest timp, responsabilii direct implicați (fie din cadrul Consiliului Județean, fie din alte instituții care au avut de-a face cu acest obiectiv de investiții) au făcut un adevărat pact al tăcerii. Între timp, atât Ministerul Dezvoltării, cât și DNA, ne confirmă bănuielile: în spatele barierei cu care s-a închis drumul spre cetăți, departe de ochii presei și ai curioșilor, se pare că lucrurile nu stăteau așa cum se străduiau liberalii să ni le prezinte.

Hunedoara Liberă va continua demersul jurnalistic, devoalând încrengăturile transpartinice care stau în spatele „afacerii” de la drumul de la Sarmizegetusa Regia.

6 răspunsuri

 1. Dar ce e asa grav daca in loc de piatra concasata au folosit piatra de rau???

  • :))) Este ca si cum eu as veni si ti-as lua pavelele din curte sa le folosesc la fundatia casei in loc de piatra. Ti se pare normal ca atunci cand ai un proiect pe bani multi eu sa vin sa iti fur tie pavelele in loc sa cumpar cu acei bani piatra si implicit sa distrug albia unui râu si mai rãu de atat, sa-i modific cursul?

   De asta este asa grav..pentru ca la un proiect pe fonduri europene trebuie musai sa respecti proiectul, nu sa faci dupa capul tau, ca asa ti se scoala tie, comprende?

  • pentru ca au incasat bani pt piatra concasata si au folosit piatra de rau care e gratis? poate de asta? zic si eu…

 2. Acest David este un habarnist si un combinator de 2 lei dar cu gura mare ce se lipeste de orice functie gras platita din banii publici.Ba la CJ….ba la complexul energetic…ba copil de mingi la Ridzi.Este fiul fostului puscarias David militianul din gasca lui Spuma si Bibanu.

 3. Suntem penibili hai sa nu mai facem nimic

 4. Nu suntem penibili!

  Hai sa facem multe si sa nu stricam altceva!

  Ca si cu autostrada si modernizarea caii ferate, au facut 5 km (si astia prost facuti) dar au facut praf peste 100 km de sosele asfaltate, case si zeci de hectare de terenuri agricole. Nu se poate ca pentru 3 minute de mers “lin” pentru unii sa-i nenorocesti pe altii pe viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus