Plajele de la malul Mării Negre vor deveni tot mai curate şi mai puţin poluate.
În zona cazinoului din Constanţa au fost scufundate sâmbătă opt recife artificiale, care vor funcţiona ca nişte bariere de corali, potrivit ştirileprotv.ro.
Cele opt structuri vor contribui la purificarea apei, prin scoicile care se prind de ele, astfel ca în timp turiştii s-ar putea bucura de o apă mai limpede. Operaţiunea este făcută în cadrul unui proiect european accesat de vecinii noştri bulgari, care au ca parteneri România, Georgia, Turcia şi Ucraina.
Recifele artificiale, realizate din polipropilenă, au fost construite în Bulgaria şi au fost scufundate la 11 metri adâncime, în zona dintre port şi cazinoul din Constanţa, considerată una dintre cele mai poluate porţiuni de pe litoralul românesc al Mării Negre.
“Ele funcţionează ca un filtru, cum sunt pădurile, copacii pentru partea de suprafaţă, aşa sunt şi aceşti recifi artificiali pe care îi montăm pentru ecosistemul Mării Negre”, a declarat Cecilia Patrahau, reprezentant Mare Nostrum.
Specialiştii au explicat că în Marea Neagră, din cauza hidrogenului sulfurat de pe fund, dar şi a faptului că apa nu este caldă tot anul, nu se pot forma recife de corali, ca în zonele tropicale.
De asemenea, pe recifele artificiale întreprinzătorii interesaţi vor putea creşte midii.
gandul.info
foto: pozeconstanta.ro
Ultimele comentarii