UNESCO dă rar această distincție, iar România se poate mândri deja cu câțiva români care au primit titlul de „tezaur uman viu”.

Cei care păstrează tradițiile vii sunt apreciați pentru dăruirea lor de a-i învăța și pe alții din ceea ce știu ei. Pera Bulz din Hunedoara este un taragotist care se declară îndrăgostit de folclor și de muzică.

„Am rămas şi eu surprins, dar m-am gândit: cred că o merit, că toată viaţa mea am dedicat-o muzicii şi folclorului. Am dus melodiile peste hotarele ţării şi am zis, mă, poate e binemeritată, a recunoscut bătrânul pentru postul de televiziune România TV.

De altfel, Pera Bulz e cunoscut şi ca “taragotistul preşedinţilor”, pentru că a cântat atât pentru Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu cât şi pentru actualul preşedinte, Traian Băsescu.

„Eu stau de multe ori lângă pârâu şi ascult cum curge apa şi atunci îmi vine să cânt, să merg pe linia melodiei, să merg pe linia apei, că acolo se întâmplă multe chestii”, a mai spus maestrul în taragot.

Marea bucurie a taragotistului este că fiul său va duce mai departe melodiile şi tradiţiile din zonă.

SURSA: ro.celebrity.yahoo.com

Un răspuns

  1. Am avut ocazia sa fac un turneu in Danemarca in anul 1974 cu Ansamblul folkloric al Universitatii Petrosani impreuna cu o orchestra condusade Pera Bulz.
    Multa sanatate maestre si ani multi sa ne incantati cu sunetele taragotului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus