Istoria prezentă la Ţebea. Drapelul de Luptă al Batalionului 26 Vânători de Munte ”Avram Iancu” a fost decorat, duminică, la 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler.

Românii prezenți duminică la Țebea au participat la decorarea Drapelului de Luptă al vânătorilor de munte din batalionul 26 ”Avram Iancu”, la ceremonie asistând reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

”Oriunde s-ar afla, în poligonul de instrucție sau în misiuni peste hotare, vânătorii de munte care au ca simbol acest drapel de luptă nu vă vor dezamăgi”, a spus, duminică la Țebea, conducătorul batalionului de vânători de munte.

Drapelul de luptă a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemne pentru miliari, de pace, în baza Decretului președintelui României numărul 482 din 30 iunie.

Batalionul 26 Vânători de Munte a fost înființat începând cu 1 iunie 1969, cu sediul în garnizoana Brad, județul Hunedoara. Batalionul a primit Drapelul de Luptă la 19 octombrie același an, acesta fiind un simbol al onoarei și vitejiei militare. Pe 24 octombrie 1969, unitatea a primit denumirea onorifică ”Avram Iancu”.

La Panteonul neamului de la Țebea, pe 1 iunie 1995, în ziua în care unitatea împlinea 26 de ani de la inființare, printr-un Decret prezidențial , batalionul a primit un nou Drapel de Luptă.

Din 1990, pregătirea batalionului s-a diversificat și a crescut în intensitate. Pregătirea soldaților s-a desfășurat în zone diverse și foarte dificil de abordat, cum ar fi: Întregalde, Sarmizegetusa, Râul Mare Retezat, Parâng, Muntele Găina, Masivul Bihor sau Muntele Vâlcan. Cadre militare, soldații și gradații profesioniști din batalion au obținut rezultate foarte bune la alpiniadele specifice vânătorilor de munte, la întrecerile din cadrul ”Patrulei Carpaților” și la schimburi de experiență prin instruire în comun cu militari din armatele unor state aliate.

Vânătorii de munte din cadrul acestui batalion au participat la amenajarea Transfăgărășanului, a Panteonului Eroilor Neamului de la Țebea și și-au făcut simțită prezența la manifestările patriotice și cultural-istorice de la Țebea, Alba Iulia, Blaj, Ribița, Muntele Găina, Baia de Criț, Curechiu, Hălmagiu- ”localități și locuri încrustate cu aur în cartea neamului românesc”.

Militarii Batalionului 26 Vânători de Munte ”Avram Iancu” au participat la misiuni de pregătire specifică în baze militare din Grecia, la exercițiul de instruire în comun româno-chinez la nivel de pluton de vânători de munte ce a avut loc în Provincia Yunnan și în baza militară Hohenfels din Germania pentru acțiuni de pregătire specifice teatrelor de operațiuni din Kosovo.

Militarii brădeni și-au îndeplinit cu onoare datoria și în teatrul de operațiuni din Afganistan, ducând mai departe tradițiile de luptă ale moților din Apuseni și ale Armatei Române.

Sursa: gazetadedimineata.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus