Pentru toți cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor în perioada octombrie-decembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, mai mulţi medici din 19 de orașe din ţară oferă spirometrii gratuite. Campania pentru depistarea BPOC se desfășura în numeroase clinici și spitale de stat. În judeţul nostru, testările se vor face la sanatoriul de la Geoagiu Băi.

BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial. În România, BPOC-ul este mult subdiagnosticat.

Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Spirometria, investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu şi rapid, iar rezultatele se dau pe loc.

Toţi cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor o pot face gratuit până la sfârşitul anului, în centre din 19 oraşe din ţară şi din Bucureşti, în cadrul unei campanii a Societăţii Române de Pneumologie. Spirometriile gratuite vor avea loc în 19 oraşe din 17 judeţe (Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea) şi Bucureşti.

În judeţul Hunedoara testarea sănătăţii plămânilor se poate face în Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, de luni până vineri, în intervalul 09.00-12.00.

Pacienţii cu BPOC pot prezenta tuse, wheezing (respiraţia şuierătoare), senzaţii de apăsare în piept, dar, cel mai adesea, primul semn al bolii este dispneea. Pentru a preveni deteriorarea gravă a stării de sănătate a plămânilor este ideal ca BPOC să fie depistată precoce, din fazele incipiente. Cei mai mulţi oameni pun însă dispneea pe seama înaintării în vârstă sau a lipsei de exercitţu fizic.

Studiul relizat în 2012 arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus