În perioada 1987 – 1991 în Valea Jiului s-au născut cei mai mulţi copii infectaţi cu virusul HIV. Nimeni nu ştie nici astăzi cum s-au îmbolnăvit acei copii. Părinţii nu s-au împăcat niciodată cu ideea, iar legendele potrivit cărora copiii ar fi fost îmbolnăviţi în mod intenţionat circulă şi astăzi.
În susţinerea acestora, mulţi aduc argumentul că în perioada respectivă doar în trei zone din ţară ar fi existat astfel de focare: Valea Jiului, Giurgiu şi Iaşi. Totuşi, motivaţia logică a gestului nu prea există. De ce să fi dorit regimul comunist să îşi îmbolnăvească pruncii? Ce ar fi avut de câştigat de pe urma unui astfel de experiment tragic?! Pe de altă parte, de-a lungul anilor, părinţii copiilor infectaţi nu au exclus nici această ipoteză.
E posibil ca totul să se fi întâmplat din cauza vaccinurilor administrate copiilor, cu seringi nesterilizate. Chiar şi medicii susţin această teorie. Ei spun că la vremea respectivă existau în sistemul sanitar nişte practici rudimentare de sterilizare, neadaptate riscului.
De asemenea, mai există o ipoteză. Potrivit acesteia, copiii s-ar fi putut îmbolnăvi după ce li s-a administrat imunoglobulină, adică medicamente contra hepatitei. Acestea au componente de sânge uman. Se poate ca acel sânge din care s-au fabricat să fi fost infectat şi loturile respective să fi ajuns în Valea Jiului, Iaşi şi Giurgiu. În acei ani în România nu se făcea testare HIV. Posibilitatea ca adevărul să descoperit este practic nulă.
Cei mai mulţi dintre copiii din Valea Jiului, infectaţi cu virusul HIV în perioada 1987 – 1991, au supravieţuit. Astăzi sunt adulţi. Ei sunt incluşi într-un program naţional, prin care li se asigură medicamentele, dar şi o indemnizaţie lunară.
Din păcate, mulţi dintre ei nu au un loc de muncă.
Ultimele comentarii