Cifre îngrozitoare. Statistica ultimilor 10 ani. Câţi mineri au pierit la datorie în subteranele din Valea Jiului.

33 de ortaci au murit la datorie între anii 2005-2014. Mina Petrila şi-a luat un tribut dureros de vieţi omenesti. În subteranul acesteia au decedat nu mai puţin de 17 mineri în ultimii zece ani. 

Numărul accidentelor mortale de muncă înregistrate anual în subteranele minelor din Valea Jiului

În anul 2005 au fost înregistrate 7 accidente mortale de muncă. Două au avut loc la mina Vulcan, 2 la mina Petrila, şi câte unul la minele Lonea, Livezeni şi Lupeni.

În anul 2006, 2 mineri au murit la locul de muncă. Unul şi-a pierdut viaţa în subteranul minei Lupeni şi unul în mina Paroşeni.

Un accident mortal de muncă a fost înregistrat şi în anul următor, în 2007. Un ortac şi-a pierdut atunci viaţa la E.M. Petrila.

Anul 2008 a fost unul de doliu pentru mai multe familii din Valea Jiului. Nu mai puţin de 13 ortaci au pierit într-o explozie izbucnită în subteranul minei Petrila. Tot în anul 2008 şi-au pierdut viaţa doi mineri în exploatările Vulcan şi Paroşeni. 

În anul 2009, doi mineri au murit în subteranul minei Paroşeni, în timp ce în 2010 nu a fost înregistrat niciun deces în subteran.

În 2011, o nouă explozie, izbucnită de această dată în mina Uricani, a curmat viaţa a 5 ortaci.

În 2012 a fost înregistrat un accident mortal la mina Petrila.

Din fericire, în ultimii doi ani (2013-2014) nu a fost înregistrat niciun accident mortal de muncă la minele din Valea Jiului. 

De-a lungul ultimilor zece ani, cei mai mulţi mineri, în număr de 17, au murit la Exploatarea Petrila. 5 ortaci au murit în subteranul minei Uricani, 4 la Paroşeni, 3 la E.M. Vulcan, 2 la E.M. Lupeni, 1 la E.M Livezeni şi 1 la E.M. Lonea.

Nu de puţine ori s-a întâmplat ca Valea Jiului să fie numită Valea Plângerii. Acest trist supranume este dat de sărăcia din zonă, dar şi de numărul mare de familii îndurerate şi de copii lăsaţi fără tată în urma accidentelor mortale de muncă ce au fost înregistrate la minele din zonă.

foto jurnalul national

CITEŞTE ŞI: 6 ani de la EXPLOZIILE de la Mina Petrila. Vezi FILMUL TRAGEDIEI în care şi-au pierdut viaţa 12 SUFLETE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus