Sute de bogați din regiunea de vest a ţării, suspectaţi că datorează fiecare peste un milion de lei la Fisc, vor fi verificați.

Peste 300 de oameni bogaţi care locuiesc în regiunea de vest a ţării (judeţele Hunedoara, Arad, Timiş și Caraş-Severin) au intrat în vizorul Fiscului. Este vorba despre persoanele fizice „cu risc fiscal mai mare de 1 milion de lei” – adică persoane care au o avere atât de mare încât datoriile lor la stat depăşesc milionul de lei!

În primă fază, inspectorii de la finanţe i-au numărat pe românii cu averi de invidiat. Apoi, stabilind că fiecare ar trebui să plătească la Fisc câte o mică avere, s-a decis înfiinţarea unei structuri distincte în cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, formate din mai mulţi inspectori, care se vor ocupa strict de „averile de recuperat”.

Prin Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 50/13.01.2015, în cadrul Direcției verificări fiscale din aparatul propriu al Agenției a fost înființat Serviciul Regional de Verificări Fiscale Timișoara (SRVF), în scopul extinderii programului de verificare fiscală a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit.

„Din analizele efectuate pe baza datelor disponibile până în prezent a rezultat, la nivelul regiunii, un prim eșantion de circa 320 de persoane fizice cu risc fiscal mai mare de 1 milion de lei ale căror probleme de conformare fiscală vor fi arondate Serviciului Regional de Verificări Fiscale, aspect care presupune un efectiv de 8 inspectori plus șeful de serviciu”, se precizează în comunicat.

„Avere afişată”

Pe lângă persoanele fizice cu averi mari pentru care este, deja, pus în aplicare un program de conformare fiscală specializat, de la nivelul central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acum se au în vizor şi „celelalte persoane fizice cu avere afișată semnificativă”. Adică au imobile, autoturisme de lux, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate etc.

Aceştia au fost introduşi în „eșantionul de risc identificat până în prezent”. Nou înfiinţatul serviciu se va ocupa de verificarea bogaţilor pe care i-au împărţit în patru categorii:

  • patronii bogaţi ai unor firme sărace, care nu plătesc decât foarte puţin la stat;
  • cei care realizează venituri ilegale;
  • persoanele care își exploatează financiar drepturile de imagine și alte drepturi necorporale;
  • salariaţii care primesc pe lângă salariu şi alte „bonusuri în plic” – nedeclarate şi nefiscalizate.

Patroni bogaţi

În prima categorie sunt incluşi „deținători de companii cu rezultate financiare precare (cazul “patron bogat/firmă săracă“); cazul poate apărea în orice domeniu de activitate economică, dar cu precădere în activitățile cunoscute ca fiind cu grad ridicat de risc fiscal (produse accizabile, construcțiile, comerț cu produse agro-alimentare, exploatarea materialului lemnos, comerț cu amănuntul etc.)”, se precizează în comunicat.

Rea-voinţă

Apoi, se au în vedere „persoane fizice care nu figurează cu venituri declarate administrației fiscale sau cu venituri declarate foarte mici (persoane care realizează venituri ilegale, din sfera ilicitului penal sau contravențional – activități economice nedeclarate, fraudă, posibil trafic ilegal, cămătărie, corupție, șantaj etc.)”.

Entertainment

Vor fi verificate şi „persoane fizice care desfășoară unele activități artistice și sportive, persoane care activează în domeniul entertainment-ului și care își exploatează financiar drepturile de imagine și alte drepturi necorporale (volatilitate ridicată a veniturilor realizate, acestea având, în principal, un caracter incidental, chiar dacă sunt obținute din activități desfășurate permanent)”.

Munca la gri

Nu în ultimul rând, sunt vizate „unele categorii de salariați, care primesc drepturi de natură salarială de valoare semnificativă, în mare parte neînregistrate și nefiscalizate (așa-numitul fenomen al muncii la gri)”.

aradon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus