Auzim întruna – „Vrem o țară ca afară!”. Eu vă întreb – „Sunteți siguri?”.

Să argumentăm cu niște exemple.

Niște cunoștințe locuiesc într-un oraș din Germania. Au în proprietate un apartament cu 3 camere. În urmă cu 15 ani, prin hotărâre a consiliului local din oraș, au fost înlocuite toate geamurile locuințelor din cartier. Același tip de material peste tot. Acum, din nou. Totul la fel. Nu ai bani, nu-i nimic, de aia există bănci, să iei credit. Chiar nu interesează pe nimeni. Mvai, și să nu ne mai punem fiecare geamuri după cum ne taie capul?! Nu există! Să nu ne mai termoizolăm noi cum vrem partea noastră de proprietate? Păi, cum?! Noi suntem proprietari!

Alt exemplu, tot din Germania. Petrecere. Ora 21.45. Se vorbea un pic mai tare, dar să nu credeți cumva că urla muzica. Poliția a sunat la ușă. „Vecinii dumneavoastră sunt deranjați de faptul că vorbiți tare. Vă rugăm să luați măsuri!”. A doua oară era cu amendă. Cum e cu petrecerile cu manele de prin blocurile patriei?

Copilul unor prieteni a descărcat de pe internet cam 10 minute dintr-un film. Știți ce amendă au primit părinții? 1.700 de euro. La noi?

Vecinii surorii mele i-au căutat în gunoi ca să vadă dacă l-a selectat corespunzător. La noi? Vă place cum arată tomberoanele?

V-a oprit vreodată poliția în Austria, Germania, Franța etc.? Ați comentat ceva? De ce nu ați făcut-o? Dar ce gureși sunt mulți în România când îi opresc polițiștii!

V-au spus rudele dumneavoastră care locuiesc în afara țării ce pățesc dacă jignesc pe cineva pe rețelele de socializare? La noi? Nicio opreliște! Ce „tari” suntem! Ne facem și un milion de conturi false, de pe care… oh!

Dar de impozite v-au povestit? Cam ce pățesc dacă nu le plătesc? La noi? Pfuai! Urlăm ca din gură de șarpe!

Exemplele pot continua. Sunt sigură că aveți și dumneavoastră milioane. Normal că nu există o societate perfectă, dar există reguli și în proporție de 80 – 90 la sută ele sunt respectate. „Vrem o țară ca afară!”. Spuneți asta prima oară când, de exemplu, vă aruncați gunoiul în drum sau, poate, când interveniți pe lângă cineva să vă introducă în față la rând la medic. Mai sunteți siguri că vreți o țară ca afară?!

6 răspunsuri

 1. Iubeste-ti aproapele.
  Adora-ti familia.
  Respecta-ti vecinul.
  Sa nu fie doar vorbe goale, sa nu fie doar ipocrizie, sa nu fie doar teorie…
  Cand toate acestea vor face parte din cotidianul tau, vom trece la regula a patra : sa nu furi, la regula a cincea : sa nu ucizi, la regula a sasea : sa respecti natura, mediul inconjurator, vietuitoarele…

 2. In Germania poti sa aduni din padure doar un cosh de ciuperci de persoana, ca sa ramina ciuperci si pentru alti oameni.

 3. Felicitări!
  Chiar este singurul primar care se implică și care a făcut ceva pentru Hunedoara.

  • …textul se referea la ,,o viata ca afara”…simti ca e cam acelasi lucru… daca in ghermania ar face un primar cam ce se intampla la hunedoara nu ar prinde un an… dar na … in afara nici nu este obiceiul pupatului in cur…

 4. Stimata doamna/domnisoara jurnalista, te rugam respectuos sa nu ne mai confunzi pe noi romanii cu tiganii sau cu romanii tiganizati. Noi romanii chiar ne dorim o tara ca afara si daca tot vrem sa dam exemple, dorim un model olandez, nicidecum unul german. Acolo statul chiar isi respecta cetatenii si cetatenii respecta legile. Asa vrem si noi , dar nu putem din cauza celor enumerati mai sus si cu care ne confunzi dumneata.
  A nu se interpreta ca sovinism sau xenofobie cele de mai sus,dar situatiile descrise de dumneata in articol nu au nimic comun cu spiritul „celor mai viteji si cinstiti dintre traci” ci cu spiritul unor populatii migratoare care au proliferat aici datorita spiritului exagerat de tolerant al poporului nostru. Cu stima pentru toti cititorii.

 5. … de aproape 3 ani sunt auslander… si chiar e o adevarata democratie aici… si da… mi-as doei sa o simta toti si sa stie cum e o tara de afara… unde OMUL e si respectat si unde si regulile si legile sunt respectate… unde… sunr foarte multe de spus…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus