Războiul Viorel Arion - Dan Bobouțanu a fost tranșat la alegerile din iunie

Anul 2016 a început în forță la Hunedoara unde, atât primarul de la acea vreme, Viorel Arion, cât și principalul său contracandidat, Dan Bobouțanu (viceprimar atunci), au apăsat pedala accelerației, an electoral fiind. Fiecare a făcut-o în stilul propriu, iar disputa a fost tranșată pe 5 iunie în favoarea candidatului PSD, Dan Bobouțanu, care a devenit astfel primul primar PSD al Hunedoarei de după 1989.

În ianuarie, Bobouțanu a făcut primul pas. Secondat de consilierii săi (aflați în minoritate în Consiliul local), viceprimarul a propus înființarea unui centru de dializă în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”. Propunerea s-a lovit de opoziția primarului de la acea vreme, dar și a consilierilor locali ai PNL, care au refuzat să voteze acest proiect susținând că, la Hunedoara, există deja un astfel de Centru, doar că mai trebuie angajați medici. Mai mult, Viorel Arion spunea că administrația a investit bani în acest centru încă din 2013. În replică, social-democrații au prezentat imaginile cu situația în care se afla așa-zisul Centru: un spațiu insalubru, în paragină, care nu putea fi utilizat. Proiectul respins a fost repus pe tapet în luna octombrie când, devenit primar, Dan Bobouțanu a declarat că Centrul de dializă va fi înființat, așa cum propusese la începutul anului.

De cealaltă parte, Viorel Arion a încercat să supraliciteze, grăbind un proiect aflat în întârziere. În ședința din ianuarie, proiectul de amenajare a centrului pietonal pe Bulevardul Corvin a fost votat „la mustață” de 11 consilieri din cei 21. Dorința de a recupera însă timpul pierdut în 2015 nu i s-a îndeplinit însă lui Viorel Arion pentru că lucrările nu au mai început. În schimb, administrația a finanțat studii de fezabilitate pentru reabilitarea și modernizarea unui număr de aproape 30 de străzi din localitate. Banii pentru execuția lucrărilor ar fi urmat să fie alocați din bugetul local și, ulterior, recuperați de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Lucrările au demarat, iar străzile au fost gata până în luna mai.

Tot la începutul anului, Consiliul local controlat de Viorel Arion a alocat suma record de 1,5 milioane de lei pentru distracție. Banii urmau să fie cheltuiți pentru parade prin centrul orașului, spectacole, concerte și festivaluri (Zilele Tineretului, Festivalul Virșlilor, Zilele Hunedoarei, Carnavalul Medieval, Festivalul Berii, Revelionul Pensionarilor etc.).

Aflat în evidentă scădere de popularitate, mereu la braț cu deputatul Carmen Hărău, Arion a încercat pe ultima sută de metri a mandatului de primar să puncteze decisiv. A finalizat proiectul de reabilitare și dotare a Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” – proiect pregătit de administrația condusă de Ovidiu Hada. Proiectul, în valoare de 4,7 milioane de lei, a fost finanțat din Fondul European de Finanțare Regională prin POR 2007-2013. Investiția de la ambulatoriul din Hunedoara a presupus efectuarea unor lucrări de reabilitare termică și funcțională a clădirii pe o suprafață desfășurată de aproape 1.700 mp, au dar și de recompartimentare, de înlocuire a tâmplăriei și a instalațiilor electrice și de amenajare a acoperișului.

În luna aprilie a fost inaugurat Centrul de Afaceri din Hunedoara, construit pe fosta platformă siderurgică, în imediata apropiere a Castelului Corvinilor. Proiectul, finanțat prin POR 2007-2013, în valoare de 43.316.000 lei, a avut ca obiective reabilitarea a 20 de hectare de teren din fostul Combinat Siderurgic și crearea unei structuri de Sprijinire a afacerilor care să faciliteze creșterea investițiilor și a numărului de locuri de muncă. Clădirea este construită pe cinci nivele și are 27 de spații în care firmele își pot desfășura activitatea. Terenul reabilitat a fost împărțit în 49 de parcele care urmau să fie oferite gratuit (așa prevede proiectul european) investitorilor care vor să înceapă aici o afacere. La data inaugurării, primarul declara că sunt deja investitori interesați să vină în noul Parc Industrial, însă parcelele și clădirea au rămas până în ziua de astăzi neocupate.

Dan Bobouțanu a propus transformarea terenului într-un parc medieval, însă europenii nu acceptă schimbarea destinației pentru care s-a depus proiectul inițial. În aceste condiții, Parcul de la Hunedoara rămâne un cartof fierbinte pentru administrația locală.

Înaintea campaniei electorale, primarul a mai tăiat o panglică: la heliportul de la Spitalul Municipal. Acesta însă nu a putut deveni operațional, pentru că administrația locală a omis un lucru esențial: avizele pentru obținerea unuia sau a mai multor culoare de zbor pentru aterizarea elicopterelor. Lucrările pentru construirea heliportului au costat în jur de 900.000 de lei, iar banii au fost alocați de la bugetul local. Abia la începutul lunii octombrie a aterizat primul elicopter SMURD pe heliportul de la Hunedoara.

De la jumătatea lunii mai, municipiul Hunedoara a intrat sub zodia ploilor torențiale care au făcut ravagii în satele aprținătoare. Sute de familii din Peștișu Mare au fost evacuate de echipele de intervenție după ce pârâul care traversează localitatea s-a transformat într-o viitură de neoprit. Capriciile naturii au demonstrat că, în cazul localității Peștișu Mare, fosta administrație a pus carul înaintea boilor. Adică, în loc să finanțeze proiectul de introducere a canalizării, conducerea Primăriei Hunedoara a preferat să investească în extinderea rețelelor de apă.  Zonele din jurul municipiului Hunedoara au fost cele mai afectate de inundații.

Hunedorenii au votat împotriva Binomului: Viorel Arion a pierdut primăria

Pe data de 5 iunie, Hunedoara a ales schimbarea și, la o diferență foarte mică, Viorel Arion a pierdut alegerile în favoarea lui Dan Bobouțanu, care și-a început mandatul în cizmele de cauciuc, întrucât ploile și inundațiile au continuat și în luna iunie. Imediat după ce noul primar s-a instalat, au apărut primele demisii: Cornel Guțu, șeful Poliției Locale, Aurel Bold, directorul ZOO, Nicușor Ștefan, managerul Spitalului Municipal,  Vasile Borși, director Resurse Umane în Primărie, Mihai Leu, administratorul public. După alegeri, medicul Gavril Bende Barna a revenit la conducerea Spitalului Municipal ca manager interimar.

La mijlocul lunii iunie, după alegeri, în urma unui control efectuat de inspectori ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și ai DSVSA Hunedoara, Direcția Sanitar Veterinară a județului Hunedoara a dispus suspendarea activității Grădinii Zoologice de la Hunedoara. Tot în iunie, Poliția municipiului Hunedoara a demarat o anchetă, după ce a primit o sesizare potrivit căreia un angajat al Grădinii Zoologice nu a transportat la grădină trei căpriori care au fost donați acestei instituții din oraș. Ulterior, animalele au fost sacrificate, iar parte din carnea lor a fost găsită acasă la un hunedorean. De altfel, după demisia directorului, la Zoo au fost depistate mai multe nereguli între care și evidența falsă a exemplarelor de animale găzduite.

Noua administrație a anunțat că bugetul alocat pentru Zilele Hunedoarei a fost redus, la fel și durata de desfășurare a evenimentului. În 2016, Zilele Municipiului s-au întins pe 3 zile și s-au desfășurat într-o locație nouă: centrul vechi al Hunedoarei. Din sumele astfel economisite au fost dotate grădinițele și școlile din municipiu.

În iulie, primăria a depus la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest proiectul „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”, în valoare de 5 milioane de euro. În luna septembrie, proiectul a fost respins, reprezentanții ADR Vest invocând nerespectarea procedurilor de întocmire a documentațiilor depuse. Proiectul a fost refăcut și, la finalul anului a fost redepus la ADR Vest. Acum, proiectul a trecut cu bine de prima etapă de evaluare.

În luna august, Primăria Hunedoara a reușit să inventarieze toate străzile neasfaltate din localitate, peste 400 la număr. Acestea vor fi incluse într-un nou acord-cadru pentru a putea fi modernizate. Tot în luna august a fost redeschisă Grădina Zoologică.

În ceea ce privește proiectul zonei pietonale de pe bulevardul Corvin, primarul Dan Bobouțanu a luat decizia de a comanda un studiu de trafic care să stabilească dacă bulevardul Corvin poate fi închis fără să afecteze circulația în centrul orașului. De asemenea, noua administrație a deschis un concurs de proiecte și idei pentru reamenajarea espalanadei din fața Casei de Cultură.

În toamnă, consiliul local a respins solicitarea SC PROSERV SA de majorare a tarifelor practicate pentru măturatul, spălatul căilor publice, întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice.

În decembrie, bugetul Municipiului Hunedoara a fost rectificat cu aproape 4 milioane de lei. Potrivit conducerii administrației locale, jumătate din suma acordată pentru echilibrarea bugetului localității va fi folosită pentru achiziția unui nou computer tomograf, care va fi utilizat pentru diagnosticarea pacienților internați la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”.

Un răspuns

  1. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

    Imi place, place place!

    Si am intrat in iarna, cu zapada, frig si “batai de cap” pentru cei care au uitat ca de obicei iarna ninge si este frig 🙂

    Asa ca va rog, dragi concetateni ai acestui frumos orasel, sa lasati gargara pe feisbuc si sa iesiti frumos din zona voastra de comfort si sa va faceti datoria civica, nu pe FB, ci in fata casei/blocului. Trotuarele si aleile din cadrul asociatiei vor fi curatate OBLIGATORIU de Asoc. de Proprietari – cf. legii.

    Un an mai bun tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus