Doctor este un titlu academic într-un domeniu specific, conferit candidatului, numit doctorand, care a susținut cu succes teza de doctorat și a obținut diploma de doctor

Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare, a cărui finalitate este dezvoltarea cunoașterii prin cercetare științifică originală. Forma de învățământ poate fi cu frecvență (zi) și fără frecvență. Este de două tipuri: doctorat științific și doctorat profesional. Constă dintr-o serie de cursuri, examene și o teză, organizate pe lângă instituțiile de învățământ superior și care conferă titlul de doctor într-o anumită specialitate, poartă denumirea de Doctorat.

Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situații speciale, durata poate fi prelungită cu 1-2 ani si se încheie cu susținerea publică a unei teze, evaluată de o comisie de specialiști aprobată de senatul universitar al Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.).

Pentru tezele de doctorat care dovedesc calități deosebite de creativitate și aduc contribuții importante la dezvoltarea cunoașterii în context internațional, se poate acorda una dintre distincțiile următoare:

  • summa cum laude(excepțional),
  • magna cum laude(foarte bine),
  • cum laude(bine).

Titlul științific de Doctor este acordat, prin înaintarea de către Comisia de doctorat a Hotărârii conducerii I.O.S.U.D. Ministerul Educației și Cercetării primește de la I.O.S.U.D dosarul de doctorat și un exemplar al tezei de doctorat, în vederea validării hotărârii comisiei de doctorat de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Conferirea titlului de doctor se face prin ordin al Ministrului Educației și Cercetării, la propunerea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. (sursa: wikipedia)

Pentru că titlul de doctor este egal cu excelența, Hunedoara Liberă incearcă să identifice politicienii din județ care au obținut acest titlu. Astăzi – politicienii din Parlament, Consiliul Județean și CL Deva, dar și din conducerile partidelor.

Hunedoara a trimis în Parlamentul României 9 persoane. Dintre acestea, doar două au dobândit și titlul de doctori. Este vorba despre Eleonora Carmen Hărău (PNL) și Cornel Cristian Resmeriță (PSD).

Hunedoara Liberă a încercat să intre în posesia tezelor lor de doctorat. Din păcate, deși în primă fază au fost de acord să ni le pună la dispoziție, cei doi s-au sucit. Mai mult, senatorul Eleonora Carmen Hărău a amenințat cu judecata pe motiv de hărțuire. Senatorul Resmeriță a zis că nu-i nicio problemă, dar nici nu a mai răspuns solicitării Hunedoara Liberă.

Cornel-Cristian Resmeriță, senator PSD, a obținut titlul de doctor în anul 2013, la Universitatea din Oradea, cu teza de doctorat „Capital uman și dezvoltare socială în Valea Jiului”, conducător științific al lucrării fiind prof. univ. dr. Chipea Floare.

Eleonora-Carmen Hărău, senator PNL, a obținut titlul de doctor în 1995 la Academia de Studii Economice din București cu teza de doctorat „Inflația și șomajul”, conducător științific al lucrării fiind prof. dr. ec. Dobrotă Niță.

În Consiliul Județean sunt 33 de membri. Doar unul singur a obținut titlul de doctor. Este vorba despre Petre Lucian Gherman (PNL).

În Consiliul Local Deva există un singur consilier local care deține titlul de doctor. Este vorba despre Ioan Demeter (PSD), care este deține un doctorat în științe medicale. Hunedoara Liberă a încercat să obțină teza de doctorat a lui Demeter, luând legătura telefonic cu acesta. Dacă la început discuției acesta a fost calm și politicos, tonul s-a schimbat în momentul în care a fost întrebat despre teza de doctorat, spunând pe un ton iritat că nu are nevoie de publicitate. Mai apoi, toate încercările de dialog cu Ioan Demeter au eșuat, acesta nu a mai răspuns la telefon, răspunzând prin SMS-uri în care preciza că este în ședință.

În Consiliul Local Hunedoara niciunul dintre aleșii locali nu are titlul de doctor. Nici președinții organizațiilor județene ale principalelor partide nu au doctorate. În schimb, printre cei din linia a doua a partidelor găsim politicieni cu doctorate, între aceștia regăsindu-se Dorin Ioan Petrui (PNL), Valeriu Butulescu (PNL), Nelu Ardelean (ALDE), Nicolae Timiș (PSD), Dorina Niță (ALDE) etc.

Un răspuns

  1. Astia, daca trebuie sa vorbeasca 10 min. despre domeniul in care si-au sustinut teza de doctorat, nu sunt capabili sa lege doua fraze.
    Cat depre a dialoga….., nu pot decat intre ei, ca se aseamana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus