Volumul scris de Gligor Hașa este un foarte util instrument pentru cei care studiază creația lui Mihai Eminescu, dar și o lectură plăcută pentru toți iubitorii de poezie eminesciană.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 15 iunie 2017, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural dedicat comemorării morții poetului Mihai Eminescu. Cu acest prilej, dascălul, scriitorul și publicistul Gligor Hașa își va prezenta volumul de studii eminesciene „Între Eros și Thanatos. Analize și comentarii”.

Numele lui Gligor Hașa a devenit de multă vreme un reper pentru cultura hunedoreană, pentru viața literară a județului. Autor a peste 20 de volume de proză, de versuri, eseuri, studii istorice, exegeze eminesciene, Gligor Hașa face parte dintre cei mai importanți scriitori din județul Hunedoara, o personalitate puternică a cărei opinie nu poate fi ignorată.

O constantă a preocupărilor sale o constituie pasiunea pentru creația lui Mihai Eminescu, creație pe care a analizat-o și a interpretat-o în numeroase pagini de exegeză. Pentru Gligor Hașa, Eminescu reprezintă „muntele fără poteci”, sintagmă ce stă alături de alte celebre definiri succinte pe care mari scriitori și filozofi români i le-au dat poetului nostru național.

Volumul  „Între Eros și Thanatos. Analize și comentarii” este o culegere de analize ale unor poezii eminesciene mai puțin sau deloc studiate la școală (Atât de fragedă, Când însuși glasul gândurilor tace, Ce-ți doresc eu ție, Dintre sute de catarge, Dorința, La steaua fiind doar câteva), la care se adaugă studii ce abordează subiecte cum sunt muzica în poezia eminesciană, Eminescu și Ion Budai Deleanu.

Titlul volumului trimite cu gândul la cele două concepte fundamentale freudiene, dominantă fiind dorința de iubire (eros), secondată de propensiunea spre moarte (thanatos).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus