În 18 septembrie 1887, împăratul Franz Joseph I al Austriei a vizitat Hunedoara

Hunedorenii s-au pregătit săptămâni întregi pentru vizita imperială. Ei au ridicat un arc de triumf din mai multe materiale pentru a-l impresiona pe împărat. În „Gazeta de duminică”, ce apărea la Budapesta, este descrisă vizita împăratului Franz Joseph I al Austriei la Hunedoara, dar și arcul de triumf ridicat de hunedoreni.

„Când Regele se afla în Ardeal, în drumul său spre vechiul Castel al Corvinilor, fiind primit împreună cu suita sa de către autorități la marginea orașului, a trecut plăcut surprins prin fața Uzinelor de Fier ale Trezoreriei. Acolo a fost ridicat un arc de triumf, care cu proportiile sale bine alese, structura deosebită și simplitatea sa surprinzătoare, a fost obiectul admirației generale.
Baza arcului de triumf era formată din bucăți de minereu de fier și calcar, folosite în uzinele de fier, împreună cu plăci de fonta și cioturi de zgură de la cele doua furnale.
Precum arată și imaginea noastră, din această bază se ridica spre cer grilajul coloanelor arcului de triumf, realizate din profile pătrate subțiri și fier plat subțire, cu doua steaguri naționale suspendate pe două catarge enorme.
Baza coloanelor a fost împrejmuită cu produse ale Uzinelor de fier iar la jumătatea coloanelor au fost amplasate blazoanele Ardealului și Ungariei împreună cu monograma Regelui, iar de jur împrejur acestea au fost decorate cu steaguri naționale.
Cele două fețe ale grinzii de legătură dintre cele două coloane, în formă de pod, arcuită în partea de jos și dreaptă deasupra, au fost decorate cu mesajul „Pentru rege și țară”. Pe acoperișul grinzii au fost plasate, bine proporționat, mostre de roți dințate.
Consilierul ministerial Kerpely Antal, împreună cu directorul general al centralei Uzinelor de fier regale, consilierul minier Filtseh, directorul general al uzinelor Hunedoara, și întreg personalul de conducere al uzinei l-au așteptat și l-au primit pe majestatea sa în fața arcului de triumf. Muncitorii de la mină au făcut un culoar de oameni, până clădirea furnalelor. Pe acest culoar a înaintat Regele, acompaniat de urale, către furnale, unde la apariția regelui a pornit să curgă fonta din pântecele furnalelor.
Conținutul unuia dintre furnale a curs în micul convertizor Bessemer, la care puternica suflantă cu abur, cu un zgomot sfârâit, și aruncând valuri de scântei enorme, în câteva minute transformă fonta în oțel.
Majestatea sa a ascultat cu mare interes explicațiile lui Kerpely referitoare la acest procedeu nou de obținere a oțelului, s-a interesat de condițiile uzinei, de calitatea minereurilor si a fontei, de cauzele stagnării, rapoarte de muncă și altele.
După aceasta, regele a vizitat si suflantele enorme, a urcat la 15 m pe scările abrupte, pe platforma de încărcare a furnalelor, ca să observe funcționarea funicularului despre care a întrebat cele mai detaliate informații.
După douăzeci de minute de ședere, Majestatea sa, însoțit de uralele muncitorilor, s-a întors pe sub arcul de triumf la caleașca sa, unde în urma celor văzute și-a exprimat fața de Kerpely, mulțumirea deplină, apoi, în uralele mulțimii, și-a luat la revedere și a pornit spre Deva”.

http://epa.oszk.hu/00000/00030/01753/pdf/01753.pdf

Cu mulțumiri pentru Dan Bera, care a găsit articolul, și pentru Gabriel Demény, că l-a tradus.

Franz Joseph I al Austriei s-a născut în data de 18 august 1830 la Viena, unde a decedat în 21 noiembrie 1916. A fost împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916.

Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II- lea al Liechtensteinului.

29391458_1789404971106240_1822394892_o 29634166_1793163180730419_1268757687_o

6 răspunsuri

 1. Frantz@Hunedoara.ro' Sa cunoastem Adevarul ca sa fim Liberi ! spune:

  “Hunedorenii s-au pregatit saptamani intregi pentru vizita Imparatului….”
  Ei Monalise, nu chiar toti Hunedorenii… Or mai fi fost si romanasi care se chinuiau sub regimul imperial…. Iar Avram Iancu a refuzat intalnirea cu Imparatul care ar fi vrut sa-l manjeasca cu o decoratie…. Dar ce conteaza pentru ziarul ce pretinde a ne comunica Adevarul care ne va face Liberi, cu chipul lui Avram Iancu pe frontispiciu ?
  In rest, business as usually… O potemkimiada ca toate potemkimiadele dinainte si de dupa…. Sau, in termeni mai cunoscuti, ” O vizita de Partid si de Stat”….
  Urmeaza sa fie comemorata vizita lui Nikita Hrusciov si a lui Dej la Hunedoara sau in ajunul comemorarii Centenarului Marii Uniri trebuie resuscitata mai ales amintirea ocupatiei imperiale ?

  • Monalise Hihn spune:

   Desigur, fiecare cât pricepe din ceea ce citește! Apropo, nu mă ajutați să îi găsesc pe urmașii fruntașilor Unirii din Hunedoara? Nu de alta, dar văd că vă pricepeți! A, i-am găsit singură! Ghinion! Vă doresc o zi minunată!

  • haiduc@chizid.hd' Hunedoara inca libera spune:

   Mai lipseste doar un articol comemorativ pentru ocuparea Ardealului de catre trupele hortiste in urma Diktatului de la Viena. Unul cu poza lui Horty in uniforma de Amiral si crucisatorul Szent Stefan intors cu rotile-n sus ca fundal.
   Hai Mony, ca poti !

 2. laschiate@hunedoara.ro' Libertate te iubim.... spune:

  Ce scrie pe frontispiciul arcului/portalului ? “Arbeit macht frei ?
  In esenta, pentru romanii din Ardeal, asta era mesajul de la Imparat….

 3. @Andrei
  Care patrie? Aia in care se legiferase ca romanii sunt suboameni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus